Την άμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας, «για το καλό της ίδιας της ευρωζώνης», ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Ads

Ο Α. Σαμαράς αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη «τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν» και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Πρότεινε, ειδικότερα, η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2011, είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στα μέτρα, που όλοι στην ΕΕ κρίνουν αναγκαία, και διαβεβαίωσε ότι η «ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα διασφαλίζοντας την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης».

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα και όχι θεωρητικά, «διαφορετικά οι αγορές δεν θα ησυχάσουν» ενώ τόνισε ότι θεωρεί την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «άκρως επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή» και κατέληξε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα.

Ads

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο, ο Α. Σαμαράς δήλωσε: «Ήρθα στις Βρυξέλλες γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου».

Τη σημερινή συνάντηση ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις λοιπές χώρες- μέλη της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζουμε ότι προ ημερών ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπαρόζο για το ίδιο θέμα. Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε θετική την στάση της ΝΔ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βγει η χώρα από την κρίση και είπε ότι είναι θετικό πως η ΝΔ δεν λέει «όχι σε όλα» και επισήμανε ότι μία αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επηρέαζε τις διεθνείς αγορές και να ανέβαζε ακόμη περισσότερο τα spreads των δανείων.

Ο Αντώνης Σαμαράς την Τετάρτη συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Wilfried Martens και Antonio Lopez -Isturiz. Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι «Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου την ηγεσία είχαμε τη χαρά να δούμε, ουσιαστικά διοικεί στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη. Είναι το κόμμα, το οποίο διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας για μία χώρα. Επειδή, λοιπόν, σήμερα αδικείται η Ελλάδα από την εικόνα της στο εξωτερικό, ήταν υποχρέωσή μου να έρθω να συζητήσω με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήρθα για να αναλύσουμε τα οικονομικά της Ευρώπης και της Ελλάδος και να μπορέσουμε να δώσουμε τη διάσταση εκείνη που απαιτείται σήμερα. Κάθε Έλληνας, ο οποίος πιστεύει στο μέλλον της πατρίδας του, οφείλει να δίνει τη διάσταση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση. Μπορεί να προχωρήσει και πάλι προς την πορεία της ανάπτυξης και μπορεί να αλλάξει και την εικόνα της στο εξωτερικό».

Εξεταστική για την Οικονομία

Αίτημα στη Βουλή αναμένεται να καταθέσει σήμερα, Πέμπτη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διεύρυνση της χρονικής περιόδου που θα διερευνήσει η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να ελεγχθούν τα στοιχεία από το 1981. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί ο Χοακίν Αλμούνια από την Επιτροπή, προκειμένου να καταθέσει για τα παραποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας. Τη Δευτέρα, πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων την περίοδο 2004 – 2009 κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε την Τρίτη ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε νύχτα, εσπευσμένα σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης της αλήθειας για την εξέλιξη των πραγματικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας» και έκανε λόγο για κραυγαλέα μεθόδευση γιατί, όπως σημείωσε, η πρότασή της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής περιορίζει την έρευνα στο διάστημα 2004 – 2009. Ερχόμενη σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του κόμματος, η Ντόρα Μπακογιάννη, διαφώνησε κατηγορηματικά με οποιαδήποτε προοπτική Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία αν και δήλωσε ότι θα συνυπογράψει το υπό κατάθεση αίτημα της ΝΔ για έναρξη του ελέγχου των οικονομικών στοιχείων από το 1981.

Διαφωνεί με τη εξεταστική η Ντόρα Μπακογιάννη

Αντίθετη με την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία είτε αυτή προέρχεται από ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στη Βουλή. Είπε ότι είναι αντίθετη στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ γιατί θα είναι “βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων” και εθνικά επιζήμια.

Λίγο αργότερα όταν ρωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι είναι σαφές ότι είναι αντίθετη και με την πρόταση της ΝΔ αλλά θα την υπογράψει για να μη θεωρηθεί ότι “η Ντόρα κάνει αντάρτικο”. Είπε ακόμα ότι σε αυτή τη δεδομένη στιγμή, το εθνικό συμφέρον πρέπει να είναι πάνω από το κομματικό.