Με οικονομικούς όρους αντιμετωπίζει το ΙΚΑ τους διαβητικούς προτιμώντας να μην χορηγεί τα ειδικά θεραπευτικά υποδήματα διότι «δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλώς καθυστερεί για ένα-δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος».

Ads


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα»,
η εν λόγω απόφαση αναφέρεται σε έγγραφο που έστειλαν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Παροχών του Τμήματος Παροχών Ασθενείας του ΙΚΑ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα θεραπευτικά υποδήματα αποτελούν βασικό και αναγκαίο μέτρο πρόληψης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ακρωτηριασμού και καταγγέλλει ότι η απάντηση της ειδικής επιτροπής του ΙΚΑ στερείται επιστημονικότητας, αφού έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή έγκυρα βιβλιογραφικά δεδομένα και τις οικονομοτεχνικές μελέτες κόστους αποτελεσματικότητας στο διαβητικό πόδι, καθώς και στις οδηγίες και προτροπές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη κ.ά.

Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη σημειώνει ότι η χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη, σε συνδυασμό με την ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού στα νοσοκομεία, θα μπορούσε να μειώσει κατακόρυφα τους χιλιάδες ακρωτηριασμούς των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Ads

Μιλώντας στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αθανασία Καρούνου τονίζει ότι η λογιστική νοοτροπία που βασίζεται στο κριτήριο κόστους-αποτελεσματικότητας «είναι επιεικώς απαράδεκτη».

ΣΥΝ: «Το ΙΚΑ καταδικάζει σε ακρωτηριασμό τους διαβητικούς»

Την απόφαση του ΙΚΑ να μην χορηγεί θεραπευτικά υποδήματα στους διαβητικούς λόγω κόστους καταδίκασε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι κατεδαφιστικές για την κοινωνία και την οικονομία πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης και η πίεση που ασκούν σε δημόσιους φορείς για δραστικές περικοπές των κοινωνικών παροχών, οδηγούν σε ακραία ανάλγητες πρακτικές, όπως αυτή του ΙΚΑ που αποφάσισε να μην χορηγεί ειδικά θεραπευτικά υποδήματα στους διαβητικούς λόγω…. κόστους» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, βάζει τις ανάγκες των πιστωτών της χώρας πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων και κυρίως των ασθενών και μετατρέπει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε «βρικόλακα», που για λίγα ευρώ καταδικάζει σε ακρωτηριασμό τους διαβητικούς» προσθέτει ο κ. Στρατούλης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την αρμόδια υπουργό Εργασίας να ακυρώσει άμεσα αυτή την «άθλια απόφαση» του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και να εγκρίνει τη χορήγηση θεραπευτικών υποδημάτων στους διαβητικούς, «ώστε να αποτρέπεται ο ακρωτηριασμός των ποδιών τους. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση ιατρείων διαβητικού ποδιού στα νοσοκομεία, όπως τέτοια υπάρχουν από χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».