Οι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης συνεχίζονται, αφού μετά το κλείσιμο των αθλητικών σχολείων με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, σειρά παίρνουν τα μουσικά σχολεία της χώρας. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει πολύ εύκολα από τις δηλώσεις της υφυπουργού, που μίλησε για σπατάλες και αντιπαραγωγικότητα.

Ads

Τα όσα είπε η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τις αντίστοιχες δηλώσεις της για τα αθλητικά σχολεία, τα οποία είχε χαρακτηρίσει «αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση». Αυτή τη φορά, η υφυπουργός έκανε λόγο “για σπατάλες στη σίτιση των μαθητών των μουσικών σχολείων”, μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Αμανατίδου-Πασχαλίδου.

Συγκεκριμένα, η απάντηση της κ. Χριστοφιλοπούλου ήταν πως “η σίτιση και η μεταφορά των μαθητών είναι αρμοδιότητες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης μέχρι τον Δεκέμβριο και των καλλικρατικών δήμων από 1-1-2011. Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας, επειδή ενδιαφέρεται, και ας μην έχει την αρμοδιότητα, στήριξε και στηρίζει σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών τις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε μέσα από νομοθετική διευκόλυνση στους δήμους μεθαύριο και στις νομαρχίες τώρα”.

“Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει και πολύ μεγάλη σπατάλη σε πάρα πολλά σχολεία και στους εφήβους μας πολλές φορές δεν τους αρέσει αυτή η σίτιση” συνέχισε η υφυπουργός, ενώ εξήγησε πως “Μιλάμε για τρία εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται για τη σίτιση των μαθητών, ποσό που είναι υπέρογκο, που δεν τους καλύπτει και πολλές φορές πετάγεται αυτό το φαγητό, είτε γιατί δεν είναι κατάλληλο είτε γιατί, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, έχουμε καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς”.

Ads

Έτσι, το μέλλον των 56 μουσικών σχολείων που λειτουργούν στην Ελλάδα από το 1988 είναι εξαιρετικά αμφίβολο και παρά τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, πως δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών δεξιοτήτων των παιδιών, φαίνεται ότι η ειδική εκπαίδευση των μαθητών που έχουν κάποιο ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ή αθλητικό ταλέντο, είναι από τα πρώτα θύματα των περικοπών.