Να βάλει λουκέτο στα αθλητικά σχολεία στα οποία φοιτούν συνολικά 12.060 μαθητές της χώρας, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, καθώς κρίνει το κόστος τους πολύ υψηλό, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κρίνει τα αθλητικά σχολεία «αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση».

Ads

Γίνεται, επίσης, λόγος για μαζικοποίηση των τμημάτων και παντελή απουσία αρμόδιων Αθλητικών Ομοσπονδιών κατά τον σχεδιασμό και την αξιολόγησή τους, αλλά και για υπερπληθώρα καθηγητών όλων των ειδικοτήτων, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία».

«Επειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες λειτουργίας τους, διαπιστώνεται ότι αποκλίνουν κατά πολύ από το σκοπό για τον όποιο συστάθηκαν. Το πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη μαζικοποίηση των τμημάτων, την παντελή απουσία των αρμόδιων αθλητικών ομοσπονδιών κατά το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγησή τους, αλλά και η υπερπληθώρα καθηγητών όλων των ειδικοτήτων κατέστησαν τα ΤΑΔ αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση», ανέφερε η κ. Χριστοφιλοπούλου και πρόσθεσε πως όσοι μαθητές δε θα μετέχουν πλέον σε αυτά, μπορούν είτε να συνεχίσουν στο σχολείο όπου φοιτούσαν ως μαθητές ΤΑΔ, είτε να μεταγραφούν σε όποιο άλλο σχολείο τούς διευκολύνει.

Το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, εξήγγειλε την έναρξη διαβούλευσης για να βρεθούν νέοι τρόποι στήριξης του θεσμού(!). Όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης θα σταματούν να λειτουργούν ήδη από φέτος σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θα προκύπτει οποιοδήποτε κώλυμα, είτε με τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, είτε με τη μεταφορά των μαθητών στους χώρους άθλησης.

Ads

Προϋπόθεση είναι σε κάθε τάξη, τόσο για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Γυμνασίου όσο και για τα Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης Λυκείων είναι να φοιτούν τουλάχιστον 12 μαθητές. Οι μαθητές των τμημάτων που καταργούνται θα μετεγγράφονται σε τμήματα γενικής παιδείας του σχολείου ή σε όποιο άλλο σχολείο επιλέξουν.