Επιτρέπεται η μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, των τριών τελευταίων οικονομικών ετών, δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 €, σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων, με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Ads

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αδελφών να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να απαλλαχθούν οι οικογένειες από το βάρος της συντήρησης τριών νοικοκυριών.

Ακόμη, για την ομαλότερη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ εφαρμόζεται ισοκατανομή των μετεγγραφομένων, βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

Για θετική αναδίπλωση στο θέμα των μετεγγραφών των τριτέκνων έκανε λόγο η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ βουλευτής Α’ Αθηνών, Ελίζα Βόζεμπεργκ. «Το περιεχόμενο της τροπολογίας, πάντως, δεν έχει ακόμη λάβει την τελική του μορφή και ουσιαστικά ζητήματα -όπως, για παράδειγμα, ο χρόνος ισχύος της διάταξης που επιτρέπει τις μετεγγραφές στο 3ο εξάμηνο σε ποσοστό θέσεων 10%- παραμένουν αδιευκρίνιστα. Τα ερωτήματα -προσθέτει- από πλευράς των ενδιαφερομένων οικογενειών είναι πολλά, ενόψει της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων. Καλούμε την κα υπουργό να ξεκαθαρίσει άμεσα το “τοπίο”, διότι η 15η Ιουλίου που προγραμματίζει να καταθέσει την τροπολογία είναι μακριά για τους υποψηφίους που επείγονται να κάνουν τις επιλογές τους και να χαράξουν τη μελλοντική τους πορεία».

Ads

Μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων, η υπουργός Παιδείας έδωσε απαντήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και σε ανακοινώσεις για τις μετεγγραφές και τις διαφημιστικές εκστρατείες των κολεγίων.

Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε πως το πρόβλημα των μετεγγραφών θα αντιμετωπιστεί συνολικά σε επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, «όμως φέτος, επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, ανακοινώσαμε ελεύθερη μετεγγραφή των νέων φοιτητών και σπουδαστών, σε ομοταγή και αντίστοιχα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Περιφέρειας – αν δηλαδή, είναι δυο αδέλφια, να επιλέξουν μία από τις δύο πόλεις που έχουν περάσει, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα των τριών σπιτιών. Δίνουμε επίσης τη δυνατότητα σε παιδιά που οι γονείς τους έχουν εισόδημα μικρότερο από 45.000, να μετεγγραφούν στον χώρο κατοικίας των γονέων τους και εξορθολογίζουμε τη διαδικασία μετεγγραφών σε πόλεις με 3 ή 4 ισότιμες σχολές».

Η υπουργός Παιδείας επίσης, κάλεσε τους γονείς να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε ολοσέλιδες διαφημίσεις κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευση που εμφανίζονται ως «Κολέγια». “Κάναμε νέο θεσμικό πλαίσιο, ορίστηκε ο οργανισμός που θα ελέγχει και θα δίνει τις άδειες, ξεκίνησε η διαδικασία με αυστηρά κριτήρια, ελέγχονται ένα προς ένα – και έγινε σαφές πως πριν δοθούν οι άδειες δεν μπορεί να εγγράφονται σπουδαστές” ανέφερε η κα Διαμαντοπούλου και συμπλήρωσε:

«Καλούμε τους γονείς να είναι προσεκτικοί – και να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις συνέπειες του νόμου, όσοι δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες στα παιδιά και δίνουν ψευδή στοιχεία στον Τύπο».

Απέναντι στην κριτική που δέχθηκε από το ΚΚΕ, η κ. Διαμαντοπούλου υπερασπίστηκε το «νέο σχολείο» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πως «αφορά διαφορετικά προγράμματα σπουδών: Ναι κα Παπαρήγα: Η ομοιομορφία δεν είναι η βάση της ισότητας. Δεν υπάρχει επιστήμονας πλην του ΚΚΕ, που να είναι υπέρ της ομοιομορφίας».

Για το θέμα της Χαράς Νικολοπούλου, δασκάλας σε μειονοτικό σχολείο της Θράκης, που εμφανίστηκε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ως μετατιθέμενη παρά τη θέλησή της, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε πως, αφότου είχε εγκριθεί μετάθεσή της κατόπιν δικού της αιτήματος, η εκπαιδευτικός τής απέστειλε επιστολή, όπου έγραφε πως, ύστερα από συμμετοχή της σε τηλεοπτική εκπομπή και αίτημα των τηλεθεατών να παραμείνει στο σχολείο, ζητά να αλλάξει η μετάθεσή της, υπό τον όρο της εγγύησης της παραμονής της στο χωριό όπου διέμενε και της μετάθεσης του μειονοτικού δασκάλου που δίδασκε μαζί της στο σχολείο.