Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα τη νεολαία και τα δικαιώματα των νέων, πραγματοποιείται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, ύστερα από πρωτοβουλία της γενικής γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. «Χωρίς την ενεργή παρουσία της νέας γενιάς, η Ελλάδα δεν θα αλλάξει», τόνισε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι υποχρέωση των πολιτικών είναι να παραδώσουν στους νέους μια χώρα απαλλαγμένη από βάρη.
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτό που απαιτούν οι νέοι, προκειμένου να υπάρχει μια νέα γενιά ελεύθερη, χειραφετημένη, αισιόδοξη, απαλλαγμένη από πελατειακές αντιλήψεις», είπε. Ο κος Παπανδρέου πρόσθεσε ακόμη ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αλλάξει για πάντα η Ελλάδα. «Έχουμε αρχίσει μία επανάσταση, όχι μόνο δομική αλλά και σε αντιλήψεις, και θα πετύχουμε με τη συμμετοχή της νέας γενιάς», τόνισε χαρακτηριστικάο πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε ότι η βασικότερη δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για πάταξη της ανεργίας μέσω ειδικών προγραμμάτων. Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα για μεγαλύτερη συμμετοχή νέων στις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Βάλτε νέους ανθρώπους, δώστε λόγο στη νέα γενιά, γιατί και μπορεί και θέλει, κάντε τον Καλλικράτη μοχλό αλλαγής και ανάπτυξης».
Η απάντηση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα ήταν άμεση κάνοντας λόγο για βαρύ πέλεκυ που πέφτει σε όσους είναι κάτω των 40 ετών με το νέο ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδιο. «Η προοπτική που φαίνεται καθαρά, αν δεν ανατραπεί με αγώνες, είναι μαύρη και για τα παιδιά που είναι ακόμα στη κοιλιά της μαμάς τους. Είναι η πλήρης απαξίωση τους. Οι νέοι άνθρωποι αλέθονται στην μηχανή του κέρδους» είπε η κα Παπαρήγα, και προσέθεσε δεικτικά «να καλωσορίσω τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι έκανε μια επιλεκτική περιγραφή όλων των ‘κακώς κειμένων’, τα έθιξε, σαν να είναι καινούργια κυβέρνηση που μελέτησε τα προβλήματα ως τρόϊκα.
«Περιγράφετε επιλεκτικά ό,τι δημιουργήσατε εσείς και η ΝΔ. Το θεωρώ προσβλητικό για το λαό και τη νεολαία να θίγει μια κυβέρνηση τα κακώς κείμενα για να μπορέσει να δημιουργήσει το κατάλληλο ιδεολογικό κλίμα και να περάσει τα χειρότερα ασφαλιστικά και εργασιακά μέτρα των τελευταίων 50 χρόνων», τόνισε η κα Παπαρήγα και έκανε λόγο για φόβο και τρομοκρατία στον ιδιωτικό τομέα ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι νέοι παραδίδονται στην αποκεντρωμένη ρουσφετολογία του «Καλλικράτη».
Όσο για τα μέτρα σχετικά με την Παιδεία, η γγ του ΚΚΕ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την «αντιπαιδαγωγική επίθεση που δέχεται η νεολαία, η οποία οδηγεί στη πλήρη, μέχρι κεραίας προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στους κανόνες της αγοράς και εντάσσεται στα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Η αξιολόγηση είναι φορτισμένη θετικά, γίνεται όμως με στόχο την προσαρμογή της σε όρους ζούγκλας και βάσει της σκέψης της Τρόϊκας. Η δια βίου μάθηση θα είναι ένας εφιάλτης, Εγκληματείτε στο θέμα της γλώσσας. Μιλάμε για έγκλημα κυριολεκτικά σε όλους τους τομείς που αφορούν τους νέους. Οι νέοι άνθρωποι αλέθονται στη μηχανή της αγοράς».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαράς, σημείωσε ότι «Πρότυπα, ιδανικά και προοπτική είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα της νεολαίας, που δεν χρειάζεται καθοδηγητές και λαϊκιστές». Θα ήταν εύκολο για τον ίδιο να παραπέμψει τα πάντα και να τα αποδώσει στο μνημόνιο όμως, τόνισε ο κος Σαμαράς, η ανεργία, το πρόβλημα με τα ναρκωτικά, η αύξηση των κρουσμάτων βίας, τα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, υπήρχαν και πριν την κρίση, η οποία απλώς «βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας».
Τρία είναι τα προβλήματα, ή τρεις οι αιτίες στις οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι των προβλημάτων που έχουν σήμερα οι νέοι, κατά τον Αντώνη Σαμαρά: η έλλειψη προτύπων, η έλλειψη προοπτικής και η Παιδεία που προσφέρεται. «Για να αποτρέψουμε τους σημερινούς νέους από τα δικά μας λάθη, θα πρέπει να δώσουμε, και το οφείλουμε, πρότυπα ηθικά και κοινωνικά. Όσο λιγότερο πιστεύουν στις αρχές αυτές, τόσο μεγαλύτερη ανασφάλεια έχουν. Κι εμείς είμαστε που όλα αυτά τα χρόνια γκρεμίζαμε πρότυπα παραδοσιακά και διαχρονικά». Ο κος Σαμαράς απέδωσε στην «παλαιά γενιά» τη ροπή προς τον λαϊκισμό και την εκφυλιστική τακτική της ήσσονος προσπάθειας, από τα οποία «η νεολαία παίρνει τα χειρότερα παραδείγματα και καθίσταται ευάλωτη στην κρίση».
«Ακουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι κόπτεται το ΠΑΣΟΚ για τη νέα γενιά, αλλά κατεβάζει την κατώτατη αμοιβή στα 592 ευρώ. Και βλέπουμε παιδιά να θέλουν να ξενιτευτούν, αφού το πρόβλημα δεν είναι πότε θα βγεις στη σύνταξη, αλλά πότε θα αρχίσεις να δουλεύεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Για να εξιλεωθούμε, πρέπει να αλλάξουμε, γιατί κλέψαμε από τα παιδιά και την Ελλάδα το όνειρο. Αυτό πρέπει να επανορθώσουμε. Να δείξουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση και όχι αυτός, που ακολουθεί η κυβέρνηση. Από την άλλη, δρόμος της επαναστατική γυμναστικής, αντί να δημιουργεί προοπτική, οδηγεί στην απελπισία και οι νέοι αποστερούνται ευκαιριών, όταν για παράδειγμα κλείνουν τα λιμάνια για τους τουρίστες. Πρέπει να σπάσουμε την εθνική κατάθλιψη, που κυριαρχεί παντού». Στη συνέχεια, ο κος Σαμαράς επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση, για τα ρουσφέτια τα οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «η μονιμοποίηση 35.000 συμβασιούχων, που παρανόμως είχε προσλάβει το ΠΑΣΟΚ και κρατούσε επί χρόνια σε ομηρία είναι το μεγαλύτερο ρουσφέτι για τη νομιμοποίηση των χιλιάδων δικών σας ρουσφετιών» και συμπλήρωσε πως «οφείλουμε να δώσουμε πρότυπα και ελπίδα».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχουν τριών ειδών δυνάμεις στην πολιτική. «Είναι αυτοί που καλλιεργούν τη μοιρολατρία και καταδικάζουν τη νεολαία, αυτοί που κερδοσκοπούν στην οργή της κοινωνίας και της νεολαίας και αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν ελπίδα, διακηρύσσοντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Εμείς ανήκουμε στην τελευταία δίνοντας πρότυπα, ιδανικά και προοπτική, αφού ούτε προστάτες, ούτε καθοδηγητές, ή λαϊκιστές, χρειάζεται η νεολαία».
Να οργανώσουμε έτσι την Πολιτεία ώστε να ξέρουν οι νέοι ότι η αξιοκρατία επιβραβεύεται, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και πρότεινε να καλύπτει το κράτος τα ένσημα των αποφοίτων πανεπιστημίων οι οποίοι προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις για τα δύο πρώτα χρόνια. «Ποια είναι τα πρότυπα, που δίνουμε στους εικοσάρηδες;» διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης και σημείωσε ότι οι νέοι δεν θα αναζητήσουν τα πρότυπα στη Βουλή, όταν «εμείς εδώ μέσα κάνουμε τη μία εξεταστική μετά την άλλη σε βάρος των προηγούμενων».
«Τους διδάσκουμε τον άκρατο φασισμό, την αρπαχτή, να “μην πιστεύεις στο έθνος”, απαγορεύεται να είναι ο Έλληνας πατριώτης, να μένει μακριά από την Εκκλησία, να θεοποιεί το ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση το χρήμα, μαθαίνουν ότι όταν έχουν πλούσιο ή διάσημο πατέρα, θα περάσουν καλά», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρόσθεσε: «η έλλειψη Παιδείας των νέων και το ότι τους δίνουμε τυποποιημένη μάθηση, αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, όταν απαντούν πως δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου και στις 25 Μαρτίου. Η διαφορά της νεολαίας του ΄40 με τη σημερινή είναι ότι εκείνη τη διέκρινε το φρόνημα, ενώ τώρα υπερισχύει το “φρόνιμα”».
Ο κος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των ναρκωτικών, των τροχαίων και των οινοπνευματωδών σημειώνοντας ότι «είμαστε μια χώρα που γεννάει τα λιγότερα παιδιά και σκοτώνει τα περισσότερα», ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό απαγόρευση των διαφημίσεων του αλκοόλ στην τηλεόραση. «Η νεολαία δεν έχει καθοδήγηση. Ναι, θα βρει το δρόμο της, αλλά ας μην κλείνουμε τα φώτα. Να ποντάρουμε σε αυτή, αξιοποιώντας το καλό της DNA», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Για «κλίμα κατάθλιψης και απαξίωσης της πολιτικής» που επικρατεί στη χώρα έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικρίνοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι στην Ελλάδα επικρατεί «μαύρη εργασία και ανύπαρκτη Παιδεία».
«Απίστευτο το πως τα δύο κόμματα εξουσίας λένε σε απόσταση λίγων μηνών τόσο διαφορετικά πράγματα» τόνισε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα λεγόμενα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο Πετραλιά. «Τότε λέγατε ότι το δημοψήφισμα είναι οξυγόνο στη δημοκρατία. Τότε ήταν πρωταπριλιά του 2008 και μάλλον λέγατε ψέματα» επισήμανε, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρός ότι το Σύνταγμα θα το θυμηθείτε στις κινητοποιήσεις καθηγητών ή δημοσίων υπαλλήλων».
Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πετύχει σε αυτή την προσπάθεια, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, ο οποίος σχολιάζοντας την ψήφιση του Ασφαλιστικού, σημείωσε ότι σήμερα κάνει τον γύρο του κόσμου ότι «η Ελλάδα έχει αποφασίσει να επιστρέψει στον δρόμο της αξιοπιστίας ευημερίας, να λύσει τα προβλήματά της, έκανε ότι μπορούσε για να προσαρμόσει τα δεδομένα του ασφαλιστικού της προβλήματος». Στην ομιλία του, ο Α. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «Τα μηνύματα που εκπέμπουμε σήμερα στο διεθνές στερέωμα είναι επιτέλους μηνύματα θετικά». Σχετικά με την πρόταση για δημοψήφισμα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι είναι «τελείως άκαιρη» στην τραγική περίσταση που περνάει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης βοηθάει εξ αντικειμένου τους επόμενους, υπογραμμίζοντας ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση να είναι βραχεία η περίοδος.
Τέλος απαντώντας στον Α. Τσίπρα, τον κατηγόρησε ότι περιέπεσε σε «ατόπημα ανάξιο της ιδιότητας αρχηγού κόμματος» καθώς – όπως είπε – αναφερόμενος απλώς σε δημοσίευμα «θεώρησε ότι μια ομιλία του είχε σκοπό να προωθήσει κάποιο ιδιωτικό κολέγιο». «Πρέπει να ντρέπεται για αυτό που έκανε σήμερα» τόνισε ο κ. Λοβέρδος για τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε πως «για καλή του τύχη» το ΙΚΑ σε σχέση με το συγκεκριμένο κολέγιο είχε κάνει πολύ πριν τα δημοσιεύματα την δουλειά του και είχε εντοπίσει χωρίς καμία ανάμειξη πολιτικής ηγεσίας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ΙΕΚ.
Στη δευτερολογία του, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε «Δεν λέμε πως για όλα φταίει η ΝΔ κε Σαμαρά. Έχουμε όλοι ευθύνη», ενώ απαντώντας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε σχέση με το Ασφαλιστικό, ανέφερε πως τυπικά, η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει με νομοσχέδιό της τη δυνατότητα προσφυγής σε δημοψήφισμα, αλλά ουσιαστικά, «ποιο θα ήταν το πραγματικό δίλημμα όμως; Χρεοκοπία ή σωτηρία». Απευθυνόμενος προς την Αλέκα Παπαρήγα, είπε ότι «δεν είμαστε σε ένα κόσμο που δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά», ζητώντας της επίσης να ανακαλέσει το χαρακτηρισμό «έμπορος γνώσης», τον οποίο χρησιμοποίησε για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, στην οποία απέδωσε πανικό και αμηχανία, εξαπέλυσε κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ενώ απέδωσε στον πρωθυπουργό ότι ποτέ δεν υπήρξε εκ μέρους του ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με το μνημόνιο της Τρόϊκας, ούτε και απάντηση, αλλά από ιδιωτικό νομικό γραφείο του Λονδίνου.
Στα θέματα της εκπαίδευσης επικέντρωσε την έντονη κριτική της προς την κυβέρνηση, η Αλέκα Παπαρήγα κατά τη δευτερολογία της, σήμερα στη Βουλή, τονίζοντας ότι οδηγεί στην πλήρη υποταγή του εκπαιδευτικού συστήματος στους κανόνες της αγοράς και των συμφερόντων των επιχειρηματιών.
Με το ερώτημα «αν είχε ο ΛΑΟΣ ψηφίσει “όχι” στο Μνημόνιο και ακόμη εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τι θα γινόταν στη χώρα;», ο Γιώργος Καρατζαφέρης απάντησε αναφορικά με τη θέση του κόμματός του να ψηφίσει το Μνημόνιο. Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά για το σχέδιο της ΝΔ εξόδου από την κρίση, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως διαφάνηκε ότι σε κάποια πράγματα υπάρχουν ταυτόσημες απόψεις και συμπλήρωσε «ας δούμε λοιπόν αν μπορεί να υπάρχει και επιμήκυνση αυτής του συσχετισμού των σχέσεων».
Για μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ με υιοθέτηση του Θατσερικού μοντέλου και για «επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου» που προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια για το μνημόνιο, καλλιεργώντας κλίμα για πατριωτικό καθήκον, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του.
O κ. Τσίπρας, απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά, επέμεινε ότι υπήρξε υπόδειξη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Ταυτόχρονα, κατέθεσε γραπτή απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, ύστερα από σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι με απόφαση του προέδρου του ΝΣΚ υπήρξε η παραπομπή στο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, ενώ η παροχή υπηρεσιών ολοκληρώθηκε με αποστολή δελτίου πληρωμής προς το ΝΣΚ.
Απαντώντας στη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις επικρίσεις της περί επιστροφής σε εργασιακές συνθήκες τύπου Ινδίας, ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε πως οι χώρες του Τρίτου Κόσμου γίνονται πιο ανταγωνιστικές μέσω της υποβάθμισης των εργατικών δικαιωμάτων – και γι’ αυτό, «πρέπει να επενδύσουμε σε μιαν άλλη ανάπτυξη που να είναι ανταγωνιστική. Και όσο δεν είμαστε, θα υπάρχει πίεση για μείωση μισθών και κεκτημένων». Σε σχέση με την παρατήρηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς του, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η συνεργασία αυτή, με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αφορούσε τη δανειακή σύμβαση.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, επέμεινε υποδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα στους δημοσιογράφους, πως δεν υφίσταται η συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο την οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, παρά μονάχα συνεργασία με δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου, χωρίς τη σχετική εξουσιοδότηση εκ μέρους του προέδρου του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «δεν θέτουμε θέμα νομιμότητας, αλλά ελαφρότητας» διευκρίνισε ο κ. Σαμαράς.
Στο αίτημά της, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι «η νέα γενιά ήδη βιώνει και θα βιώσει ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε όλους τους τομείς. Οι αντιδραστικές αλλαγές πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, τον ελεύθερο χρόνο». Μεταξύ άλλων, στο αίτημά της προς τον πρόεδρο της Βουλής για τη συζήτηση, η επικεφαλής του ΚΚΕ σημειώνει πως «η αύξηση της νεανικής ανεργίας, η κατάργηση, επί της ουσίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που προβλέπεται και στο μνημόνιο με την τρόϊκα, προχωρά μαζί με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την ανασφάλιστη εργασία, την πλήρη απαξίωση του βασικού πρώτου μισθού, την μετατροπή των συντάξεων σε επίδομα φτώχειας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >