Περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ μπορεί να κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ Μίλαν και Λίβερπουλ, τέσσερα χρόνια μετά τη διεξαγωγή του. Ο λόγος είναι η δημιουργία τετελεσμένου και οι απαιτήσεις αμερικανικής κοινοπραξίας από το ελληνικό κράτος.

Ads

Όταν έγινε γνωστό ότι ο συγκεκριμένος αγώνας, αλλά και το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας θα πραγματοποιούνταν στην Αθήνα, το 2007, η ΕΛ.ΑΣ αποφάσισε να ζητήσει την ηλεκτρονική «ομπρέλα» ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, γνωστή και ως C4I.

Το σύστημα αυτό ασφαλείας είχε αναλάβει να κατασκευάσει για λογαριασμό του Αθήνα 2004 η αμερικανική κοινοπραξία SAIC, στην οποία κύρια συμμετοχή είχε η γερμανική εταιρεία Siemens, με συνολικό κόστος τα 250 εκατ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο, όμως, επί σειρά ετών αρνούνταν να παραλάβει το σύστημα αυτό, επικαλούμενο σειρά προβλημάτων στη λειτουργία του. Τεχνικές υπηρεσίες του τότε υπουργείου Δημοσίας Τάξης, συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για αδυναμία χρήσης των συστημάτων που αφορούσαν το σύστημα καμερών, την ηλεκτρονική χαρτογράφηση των αστυνομικών δυνάμεων και την ανάλυση ειδικών πληροφοριών για διαχείριση κρίσεων.

Το 2007, όμως, υπηρεσία του Ελληνικού κράτους, η ΕΛ.ΑΣ,
ζητά να χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο επισήμως είναι «ελαττωματικό» και το κράτος αρνείται να πληρώσει και ζητά να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία που έχει συνάψει.

Στα τέλη του 2009, μάλιστα, ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να υπογράψει το τελικό έγγραφο για την παραλαβή του και την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή της SAIC, ενώ το θέμα διερευνούσε και ειδική επιτροπή της Βουλής, αλλά και οι δικαστικές αρχές.

Ads

Την επίλυση της διαφοράς μέσω διεθνούς διαιτησίας ζητά τους τελευταίους μήνες η SAIC και στις 17 Δεκεμβρίου 2010 διεξήχθη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας η πρώτη δικάσιμος για την υπόθεση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος», εκπρόσωποι της αμερικανικής κοινοπραξίας υποστήριξαν ότι όχι μόνο το Ελληνικό Δημόσιο γνωρίζει καλά ότι τα 30 υποσυστήματα C4I λειτουργούν κανονικά, αλλά τα έχουν στην ουσία παραλάβει και τα χρησιμοποιούν κιόλας. Ο λόγος, σαφώς, για την Ευρωλίγκαι και τους υπόλοιπους αγώνες του 2007.

Συνεπώς, υποστηρίζουν, το ελληνικό κράτος πρέπει να αποπληρώσει το πρόγραμμα, αλλά και να καταβάλλει συγκεκριμένο ποσό στην SAIC για τη χρησιμοποίησή του στους αγώνες του 2007. Το συνολικό ποσό που απαιτεί φτάνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.