Μόνο «την κατάλληλη στιγμή», θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης με αντικείμενο την αποτροπή της μετάδοσης της κρίσης χρέους, υπογράμμισε την Πέμπτη η Κομισιόν, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας γρήγορης, αλλά εφαρμόσιμης λύσης , τονίζοντας παράλληλα ότι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε έκτακτης Συνόδου της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται εν μέσω έντονων πιέσεων, αλλά και κατηγοριών προς την Ε.Ε. και ειδικότερα τη Γερμανία, για ολιγωρία όσον αφορά την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ads

«Τέτοιου τύπου σύνοδοι αποτελούν μέρος των συζητήσεων» που διεξάγονται ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε, αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για αύριο, Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε λόγω γερμανικών αντιδράσεων. «Θα διεξαχθούν μόλις η στιγμή θα είναι κατάλληλη», πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των πρωτευουσών δεν έχουν ακόμη προχωρήσει αρκετά. «Προς το παρόν, συνεχίζεται η εντατική εργασία» πάνω στο θέμα αυτό, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως «το πιθανότερο είναι η σύνοδος να πραγματοποιηθεί στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας», για να υπάρξει χρόνος να ξεπεραστούν οι διαφορές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξετάζεται η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο των συζητήσεων.

Σύμφωνα, πάντως, με τους Financial Times Deutschland, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup δίνουν προθεσμία ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας στους εμπειρογνώμονες να επεξεργαστούν διάφορα μοντέλα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, θα οποία θα ενσωματωθούν στο πακέτο βοήθειας. Εκτιμάται ότι η προτεινόμενη επαναγορά ομολόγων θα οδηγήσει στην ανάγκη διεύρυνσης του πακέτου βοήθειας.

Ads

Γρήγορη, αλλά εφικτή λύσει θέλει η Μέρκελ

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θέλει να δοθεί γρήγορα μια λύση στην ελληνική κρίση, αλλά αυτή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη, και ότι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε έκτακτης Συνόδου της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

«Η προϋπόθεση είναι να μπορούμε να αποφασίσουμε πάνω σ’ ένα ολοκληρωμένο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος προς δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Νιγηρία.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σε σημερινή συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΡΑ, δήλωσε αισιόδοξη ως προς τη λύση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας. «Θα λύσουμε τα προβλήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει μετάδοση (της ασθένειας)», τόνισε, προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να επηρεάζονται στις αποφάσεις τους κατά κύριο λόγο από τις αγορές.

Η ίδια χαρακτήρισε ως «αναδιάρθρωση χρέους» το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. «Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και τη διεύρυνση της βοήθειας μπορεί να γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση», σημείωσε, ενώ τάχθηκε κατά ενός «κουρέματος» και σε συνεχή διπλασιασμό των πόρων στο Μηχανισμό Στήριξης.

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγκάντο, πάλι, σε συνέντευξή της στη γερμανική Suddeutsche Zeitung, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί σύντομα λύση για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θεωρώντας ότι οι καθυστερήσεις είναι και η αιτία της ανησυχίας των αγορών εμφανίζεται. Σύμφωνα με την ίδια, «η κύρια αιτία του κακού είναι τα προβλήματα της Ελλάδας». Προσθέτει ακόμη ότι στο Eurogroup την περασμένη Δευτέρα «καταφέραμε να καταλήξουμε σε βασικές γραμμές, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν συγκεκριμένες δράσεις που εγγυώνται τη σταθερότητα του Ευρώ».