Με ήδη επιβαρυμένη την υγεία του εξαιτίας της απεργίας πείνας του περασμένου καλοκαιριού, η οποία διήρκεσε 68 μέρες, με αίτημα την αποφυλάκισή του, το οποίο δεν έγινε δεκτό, ο Γιάννης Μιχαηλίδης διανύει την 27η μέρα απεργίας, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Ads

Συγκεκριμένα, από τις αρχές Μαΐου, ο Γιάννης Μιχαηλίδης προχώρησε εκ νέου σε απεργία πείνας, αφού το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται δεν του χορήγησε, όπως όφειλε, εκπαιδευτική άδεια.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με κείμενό του, παρά το γεγονός πως μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό για εκπαιδευτικούς λόγους, το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια ώστε να συμμετάσχει στα μαθήματα της σχολής του απορρίφθηκε, με την αιτιολογία ότι βρίσκεται για μικρό διάστημα στις συγκεκριμένες φυλακές.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν», παρά το γεγονός ότι είναι πλέον κρατούμενος των Φυλακών Κορυδαλλού, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αμφισσας δεν έχει ακόμα αποφανθεί επί των προηγούμενων αιτημάτων του για χορήγηση τακτικής άδειας και υφ’ όρον απόλυσης για το διάστημα που ήταν κρατούμενος των Φυλακών Μαλανδρίνου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει σε κατάθεση νέου αιτήματος.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο αναρχικός κρατούμενος Γ. Μιχαηλίδης, έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο από το νόμο διάστημα (τα 3/5 για ποινή 20 ετών και τα 2/5 για την ποινή λόγω απόδρασης), σύμφωνα με το οποίο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την υφ’ όρων απόλυσή του, να εκτίσει δηλαδή την ποινή του κάτω από ένα καθεστώς ελευθερίας, έχοντας μείνει στη φυλακή περίπου 9 χρόνια συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, απαιτώντας να γίνουν δεκτά τα αιτήματα του κρατούμενου, κάνοντας λόγο για «στοχοποίησή» του από τις αρχές, ενώ το Σάββατο 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αλληλεγγύης και πορεία στο Μοναστηράκι, στις 18:00 το απόγευμα, στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσεων.

«Στο πρόσωπο του Γιάννη Μιχαηλίδη, το κράτος συνεχίζει το ιδιότυπο καθεστώς εξαίρεσης που έχει δημιουργήσει σε βάρος ανθρώπων του αντιεξουσιαστικού, αντικαπιταλιστικού και αναρχικού χώρου, τους οποίους στοχοποιεί και αντιμετωπίζει ως ιδεολογικούς εχθρούς και όχι ως πολίτες με δικαιώματα, όπως αυτά τυπικά προβλέπονται σε ένα κράτος δικαίου. Η πρακτική αυτή είναι ήδη απεχθής όταν εκδηλώνεται με προσχηματικές διώξεις και φουσκωμένες δικογραφίες, γίνεται όμως κτηνώδης όταν αφορά κρατούμενους που μάλιστα έχουν ήδη εκτίσει υπέρογκες ποινές ώστε να δύνανται να αφεθούν ελεύθεροι», ανέφερε μεταξύ άλλων.