Πάνω από 1.200.000 συνταξιούχοι θα χρειαστεί να επιστρέψουν σε μορφή φόρου πάνω από το 45% των εισοδημάτων από συντάξεις και αναδρομικά και, μάλιστα, εντός τριμήνου.

Ads

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» πρόκειτται για πάνω από το 1/3 των αναδρομικών που έλαβαν (άτοκα), με την απόφαση του ΣτΕ για το 11μηνο 2015-2016.

Η εφημερίδα παραθέτει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ύψος του φόρου που επιβλήθηκε στον Αριστοτέλη Κάντα, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ), με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεών του για τα έτη στα οποία υπολογίστηκαν τα αναδρομικά του 11μήνου.

Όπως φαίνεται από τα έγγραφα που δημοσιεύει η εφημερίδα, για το έτος 2015 με ποσό αναδρομικών 1.721,46 ευρώ ο πρόσθετος φόρος που πρέπει να επιστρέψει ο συνταξιούχος είναι 688 ευρώ, ενώ για το έτος 2016 και για ποσό αναδρομικών 1.130,43 ευρώ πρέπει να καταβληθεί από τον συνταξιούχο φόρος 395,61 ευρώ.

Ads

Αναγνώστης της εφημερίδας έστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει, ότι έλαβε από την ΑΑΔΕ «συστημένη επιστολή που περιείχε την πράξη επιβολής προστίμου». «Σε συνεννόηση με τη ΔΟΥ, που μου είπε να τα δηλώσω στην ανοιχτή πλατφόρμα του taxisnet, το έκανα για όλες τις χρονιές που εμφανίζονταν και είχαν και τα ποσά. Τα δήλωσα. Και σήμερα ο ταχυδρόμος μού έφερε το πρόστιμο. Επικοινώνησα με τη ΔΟΥ και μου είπαν πως είμαι κι εγώ ένας απ’ τους πολλούς που τους κοινοποιήθηκε το πρόστιμο. Δηλαδή, εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι. Και από πληροφορίες που έχω, και στην Επίλυση Διαφορών να πάω, δεν θα γίνει τίποτα» σημειώνει.

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναβρασμό στους φορείς των συνταξιούχων. Μεταξύ αυτών η ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑΕΠ ζητά με επιστολή της προς τον υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, να υπάρξει ίδια αντιμετώπιση με αυτήν για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων (δικαστές, εισαγγελείς, στρατιωτικοί και πανεπιστημιακοί) -ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2018-, δηλαδή να αντικατασταθεί η υφιστάμενη παρακράτηση με φόρο μόνο 20%, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης.