Με το αίτημα για δωρεάν PCR tests να αποκτά χαρακτηριστικά κινήματος στο διαδίκτυο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Τρίτης ανακοίνωσε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι θα προχωρήσει σε μείωση του πλαφόν για τον συγκεκριμένο τύπου τεστ, σημειώνοντας ωστόσο ότι και η προηγούμενη τιμή, αυτή των 60 ευρώ, «είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
 
Αναζητώντας αυτόν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνθήκαμε στο γραφείο του. Στενοί του συνεργάτες είπαν στο tvxs.gr ότι η διατύπωση αυτή δεν στηρίζεται από συγκεκριμένα στοιχεία αλλά πως ήταν το συμπέρασμα του υπουργού κατόπιν επικοινωνιών που είχε και έρευνας με τους συνεργάτες του.
 
«Δεν υπάρχει κάποια αρχή που να καταγράφει τις τιμές των PCR test στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως κάνει για παράδειγμα η Eurostat με άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Ο υπουργός είπε πως η τιμή του PCR στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο γιατί αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μιλώντας με φορείς άλλων κρατών, οργανισμούς και εταιρίες. Αυτή είναι η εντύπωση που έχει σχηματίσει», μας είπαν από το γραφείο του υπουργού.
 
Το απόγευμα της Τετάρτης ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε κάνει retweet από τον δεξιόστροφο λογαριασμό «Κοινή Λογική» έναν κατάλογο χωρών με τιμές PCR test. Αφήνοντας στην άκρη ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές στις απολαβές που υφίστανται ανάμεσα στις διάφορες χώρες, ο κατάλογος αυτός φαίνεται να υποστηρίζει τον ισχυρισμό του υπουργού ότι η τιμή των 47 ευρώ που πολύ πρόσφατα ο ίδιος όρισε ως ανώτατη στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ads

image

Ωστόσο από το ρεπορτάζ του tvxs.gr και άλλα δημοσιεύματα προκύπτουν διαφορετικά δεδομένα. Έλληνες που ζουν στην Στουτγάρδη της Γερμανίας μας λένε πως ο κόσμος κάνει PCR τεστ στα ειδικά κέντρα-κιόσκια πληρώνοντας από 26 έως 30 ευρώ, ενώ και σε άλλα κρατίδια οι τιμές σπάνια ξεπερνούν τα 50 ευρώ.

Στη Γαλλία τα μοριακά τεστ συνταγογραφούνται. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos, το γαλλικό κράτος πλήρωσε 1 δισ ευρώ μόνο τον Δεκέμβριο για τεστ. Μόνο οι ανεμβολίστοι πολίτες καλούνται να πληρώνουν για τα PCR. Στο Ηνωμένο Βασίλειο όλα τα τεστ διενεργούνται δωρεάν.

Ads

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 29 Δεκεμβρίου το ΜΕΡΑ25 και δεν έχει διαψευστεί, αναφέρεται ότι στην Ισπανία τα τεστ είναι δωρεάν για τους Ισπανούς πολίτες. Στο σχετικό ρεπορτάζ του info-war.gr Ελληνίδα που ζει στη Βιέννη λέει πως στην Αυστρία όλα τα τεστ είναι επίσης δωρεάν. Παρόμοια είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα η πολιτική και της Δανίας.

Τέλος για την Κύπρο, τη διαφορά στις τιμές με την Ελλάδα που αναδείχθηκε από τον τιμοκατάλογο μεγάλης αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Αθανασίου, μιλώντας στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

«Όσον αφορά στις εργαστηριακές εξετάσεις pcr τεστ που διενεργούνται στα διαγνωστικά εργαστήρια η τιμή αρχίζει από 25€. Την ίδια ώρα οι πολίτες μπορούν να το κάνουν δωρεάν εφόσον υπάρχει παραπομπή μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας» είπε ο κ. Αθανασίου στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημόσιες παρεμβάσεις του τις τελευταίες ημέρες, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε πολλές φορές στα δωρεάν rapid test που κάνουν κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε διάφορα σημεία της χώρας αλλά σε καμία από αυτές δεν προέτρεψε τους πολίτες να προστρέξουν στις, λίγες στον αριθμό, δημόσιες δομές που διενεργούν PCR test δωρεάν.