Διατήρησε τις εσωτερικές ισορροπίες με το σαμαρικό μπλοκ, ενίσχυσε τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική και έδωσε στην κυβέρνηση “άρωμα” Πισαρίδη, ο μίνι, για την ακρίβεια ο «παρ’ ολίγον ανασχηματισμός» του Κ. Μητσοτάκη.

Ads

Ως προς το γεγονός, ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός αφορά τρεις νέους αναπληρωτές και καμία αποχώρηση. Ως προς τα μηνύματα, είναι ένας “ανασχηματισμός Σκυλακάκη”, με ψαλίδισμα Σταϊκούρα και Άδωνι, και με… ολίγη από ανακατανομή υφυπουργών», όπως χαρακτηριστικά, σχολίασε καραμανλικό στέλεχος της ΝΔ στο Tvxs.gr.

Για το Μαξίμου ωστόσο πρόκειται για «βελτιωτική αναπροσαρμογή ενός ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος» και «έμπρακτη απόδειξη της ευελιξίας που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό που αναδιατάσσει την κυβερνητική ομάδα για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις», όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «ύστερα από έναν χρόνο έντονης και αποδοτικής λειτουργίας – διάστημα μεστό από κρίσιμα γεγονότα και αδιαμφισβήτητες εθνικές επιτυχίες- ο πρωθυπουργός προχώρησε στη συμπλήρωση ορισμένων κενών στο κυβερνητικό σχήμα το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και την πολιτική του κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης: Απομακρύνθηκε ο Λούλης: Ανακατατάξεις Γενικών Γραμματέων στη σκιά της υποβάθμισης Άδωνι

Ads

Ως προς την ουσία, πρόκειται για μια συντηρητική επιλογή και ως προς το περιεχόμενο και ως προς τη μορφή, καθώς ζητούμενο είναι η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση το περίφημο πόρισμα της επιτροπής Πισαρίδη, την οποία αναλαμβάνει μια συγκεκριμένα ομάδα με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη – συνεργάτη άλλοτε του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – με σαφή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και αντίληψη.

Στο ίδιο πνεύμα και η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση, σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα διαχειρίζεται σε απευθείας συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πάνος Τσακλόγλου, που συμμετείχε ενεργά στο πόρισμα της επιτροπής «σοφών» και έχει διατελέσει επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και «συγκάτοικος» του «σαμαρικού» υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η ανάθεση της διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι προφανές ότι αποδυναμώνει τον ρόλο τόσο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα όσο και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς φαίνεται πως δεν κρίθηκαν ικανοί για ένα τέτοιο πρότζεκτ, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Στην πραγματικότητα όμως με τις χθεσινές του αποφάσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε σε διορθωτικές κινήσεις προχώρησε, ούτε κάποια αρρυθμία αντιμετώπισε, με πολλούς να επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός «δεν τόλμησε».

Είναι άλλωστε πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά να γίνεται ανασχηματισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει ούτε μια αποχώρηση κυβερνητικού στελέχους. Δεν περνάει μάλιστα απαρατήρητο το γεγονός πως ακόμη και υπουργοί, όπως Γιάννης Βρούτσης αλλά και ο Χάρης Θεοχάρης, για τους οποίους υπήρχε έντονη δυσφορία και το Μέγαρο Μαξίμου, παρέμειναν αμετακίνητοι.

Το προφίλ των «αναβαθμισμένων» και των νέων κυβερνητικών στελεχών

Σε ό,τι αφορά το προφίλ των στελεχών που είτε αναδομήθηκαν είτε εισήλθαν στο κυβερνητικό σχήμα, συνοψίζεται ως εξής:

  • Ο νέος υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση, Πάνος Τσακλόγλου, υπήρξε πρώην σύμβουλος πρωθυπουργών -του Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και του Λ. Παπαδήμου (2011-2012)- σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στην κυβέρνηση Σαμαρά, ένας εκ των 12 συμμετεχόντων στη συγγραφή της έκθεσης Πισσαρίδη. Παράλληλα, είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συμμετοχή του εξωκοινοβουλευτικού και χαρακτηριζόμενου ως «κεντροαριστερού» ήδη από την εποχή Σημίτη, Πάνου Τσακλόγλου, δεν αποτελεί έκπληξη. Το όνομά του ήταν στο προσκήνιο εδώ και πολλούς μήνες, καθώς χαίρει της εκτίμησης του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, και οι απόψεις του συμπίπτουν απόλυτα με τις οικονομικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη.

  • Η αναβάθμιση του μέχρι χθες υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, του δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστεί το πακέτο των 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης διατηρώντας παράλληλα την καρέκλα του στον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 

Θεωρείται άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη, ακόμη κι όταν αναλάμβανε το 2014 την προεδρία του κόμματος Δράση που ίδρυσε ο Στ. Μάνος.

Ο κ. Σκυλακάκης είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014, καθώς και αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων από το 2003 έως το 2006. Ανθρωπος της αγοράς, με επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας από το 1985, ιδρυτής τριών εταιρειών, μίας στον χώρο της επικοινωνίας (1994), μίας για τη διαχείριση κρίσεων (2000) και μίας στον χώρο της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης (2014).

Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζαννή Τζαννετάκη (Ιούλιος-Οκτώβριος 1989) και στη συνέχεια σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, λογογράφος του και προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού (1990-1993).

  • Η δεύτερη σημαντική αναβάθμιση στην κυβέρνηση είναι αυτή του Νίκου Παπαθανάση. Από τη θέση του υφυπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης, αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης.

Ο μηχανολόγος-μηχανικός Ν. Παπαθανάσης διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) την περίοδο 1989-1991, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα την περίοδο 1991-1993, διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε. την περίοδο 2005-2009, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (ΚΕΔΕΟ) την περίοδο 2008-2010 καθώς και πρόεδρος στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. την περίοδο 2012-2014.

Το 2016 τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρείται ένας από τους ανθρώπους του προέδρου.

  • Η Ζωή Ράπτη, βουλευτίνα Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, είναι η νέα υφυπουργός Υγείας, με χαρτοφυλάκιο για θέματα Ψυχικής Υγείας, μετά τον μίνι ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στον Δήμο Φιλoθέης – Ψυχικού. Τον Ιούλιο του 2019 ορκίζεται βουλευτίνα με τη Νέα Δημοκρατία.

Με μεταπτυχιακές σπουδές στο δίκαιο του διεθνούς εμπορίου και πνευματικής ιδιοκτησίας, εργάζεται ως δικηγόρος αρχικά σε θέματα Εμπορικών και Βιομηχανικών Εταιρειών, ενώ από το 1996 ειδικεύεται σε θέματα δικαίου του περιβάλλοντος και της χωροταξίας.

Συνεργάστηκε ως νομικός με το «Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας», υπό τον πρόεδρο και επίτιμο αντιπρόεδρο του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μ. Δεκλερή, και με τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού.

Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος, αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ψυχικού, μέλος της Γ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, πρόεδρος του Συνδέσμου των τεσσάρων (4) δήμων (Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης και Ψυχικού) για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων.

Ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση και είχε συνεχή παρουσία και συμμετοχή σε συλλογικές προσπάθειες. Είναι πρώην σύζυγος του Μάκη Βορίδη.

  • Ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς, οκταετία 2003-2010 διετέλεσε νομάρχης Κορινθίας.

Υπηρέτησε τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 8 χρόνια ως πρόεδρος της Κοινότητας Χιλιομοδίου (1987-1994) και 4 χρόνια ως δήμαρχος Τενέας (1999-2002). Ταυτόχρονα υπήρξε για 4 χρόνια πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Κορινθίας (1999-2002).

Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά το 2012 -στον Νομό Κορινθίας- και εν συνεχεία το 2019. Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Σύσσωμη η αντιπολίτευση σχολίασε με καυστικό τρόπο τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, και «μύρισε» σε αυτές έντονο νεοφιλελεύθερο άρωμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική και την οικονομική κρίση», «σήμερα καταλάβαμε ότι δεν μπορεί ούτε ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του να κάνει». Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός «αποφάσισε απλά να βάλει τρεις νέους αναπληρωτές υπουργούς και να αφαιρέσει κάθε χαρτοφυλάκιο από τον κ. Γεωργιάδη». Ενώ «επιβράβευσε τόσο τον κ. Πέτσα και τη λίστα του, τον κ. Θεοχάρη που τα έκανε θάλασσα στον τουρισμό, αλλά και τον κ. Βρούτση του σκανδάλου της ψευτοκατάρτισης» και πως έτσι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «για όλα αυτά η βασική ευθύνη είναι αποκλειστικά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη». «Η πολιτική κατεύθυνση, ωστόσο, που σηματοδοτεί, τόσο η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη όσο και η είσοδος του Π. Τσακλόγλου, προσώπων δηλαδή που ποτέ δεν έκρυψαν την εμμονή τους στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα, δείχνουν τη στόχευση του κ. Μητσοτάκη για το άμεσο μέλλον». Κατόπιν αυτών σημειώνει πως «η ελληνική κοινωνία δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από αυτήν την κυβέρνηση. Μόνο νέα αδιέξοδα για την οικονομία, υψηλή ανεργία, λουκέτα και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, γιατί αυτό είναι το δόγμα νέων και παλιών κυβερνητικών στελεχών».

Για «βαθιά συντηρητική επιλογή που κάνει η κυβέρνηση με τον ανασχηματισμό “Σκυλακάκη”» κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης «αναλαμβάνει πια πλήρως ο ίδιος την ευθύνη για τις αποτυχημένες πολιτικές ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας, του τουρισμού και του αγροτικού τομέα».

«Ταχύτερη εξειδίκευση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αποφάσεων της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βάση και το σχέδιο Πισσαρίδη, που περιλαμβάνει νέα ευελιξία στην αγορά εργασίας, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα προνόμια στο κεφάλαιο» εκτιμά από την πλευρά του το ΚΚΕ.