Όταν τα ΜΑΤ μπήκαν στο εργοστάσιο της παλιάς Kavala Oil το πρωί της περασμένης Τρίτης 21 Δεκεμβρίου, προχωρώντας σε δεκάδες προσαγωγές εργαζομένων, η είδηση έπαιξε ως «σπάσιμο» κατάληψης. Μιλώντας ωστόσο στο tvxs.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης, εξηγεί ότι από τον Αύγουστο οι εργαζομένοι εφαρμόζουν την «περιφρούρηση ασφαλούς λειτουργίας» των εγκαταστάσεων με το εργοστάσιο εν λειτουργία, ως απάντηση στις κενές θέσεις που άφησε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της διοίκησης.
 
Εκπρόσωποι της Energean ΚΑΒΑΛΑ, της εταιρίας δηλαδή που διαχειρίζεται την εξόρυξη-παραγωγή πετρελαίου στη μονάδα του Πρίνου, υπερασπιζόμενοι την επιλογή τους να ζητήσουν την συνδρομή της Αστυνομίας λένε στο tvxs.gr ότι η κατάληψη είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο «και με μεγαλύτερη ένταση από το τέλος Οκτωβρίου». Παράλληλα σημειώνουν ότι στο όνομα της ασφάλειας η ίδια η εταιρία έχει επιβάλει την παύση της παραγωγής, παρόλο που αυτό συνεπάγεται ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.
 
Στην ιστορία μπαίνει όμως και το ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι εγκαταστάσεις του Πρίνου είναι δημόσια περιουσία, την οποία η Energean ΚΑΒΑΛΑ διαχειρίζεται ως ανάδοχος. Κι επειδή την περασμένη άνοιξη, παράλληλα με το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» του προσωπικού που προσπαθούσε να εφαρμόσει η εταιρία, το ελληνικό Δημόσιο με έγκριση της Κομισιόν έδινε την εγγύησή του για δάνειο 100 εκατ. ευρώ στην Energean. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
 
Μεγάλες ζημιές πολύ πριν την κόντρα με το σωματείο
 
Η Energean Oil & Gas SA (στο εξής Energean ΚΑΒΑΛΑ) είναι θυγατρική του εισηγμένου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ομίλου Energean και από το 2009 διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου στον Πρίνο, στα ανοιχτά της Θάσου, που αποτελούν περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. Το εργοστάσιο της, όπου και συνέβησαν τα γεγονότα της περασμένης Τρίτης, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Καρβάλης.
 
Τα τελευταία χρόνια η εταιρία εμφανίζει συσσωρευμένες φορολογικές ζημίες της τάξης των 310 εκατ ευρώ και συγκεκριμένα το 2020 λειτουργικές ζημιές 83 εκατ ευρώ. Σε δημοσίευμα του οικονομικού ιστότοπου capital.gr τον Απρίλιο διαβάζουμε ότι «η εταιρεία στο διάστημα 2019 – 2020 είχε καταγράψει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, παρά τη βελτίωση της τιμής του πετρελαίου, κυρίως λόγω της αδυναμίας υλοποίησης επενδύσεων, που έχει οδηγήσει στην μείωση της παραγωγής».
 
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τα ποσά που παρουσιάζονται ως ζημιές των ισολογισμών της μονάδας στην Καβάλα δεν αφορούν την εταιρία αλλά ενδοομιλικές συναλλαγές. Υποστηρίζουν ότι με τα ποσά αυτά χρηματοδοτήθηκαν δραστηριότητες της εταιρίας στα Ιωάννινα και το Κατάκολο, όπου εκτελεί έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων. Σε αυτή την καταγγελία, η Energean απαντά πως οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ελέγχονται από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές και από δύο χρηματιστήρια και πως ο όμιλος έχει στη διάρκεια της τελευταίας διετίας ενισχύσει την ελληνική θυγατρική με 100 εκατ. ευρώ μόνο και μόνο για να μην κλείσει.
 
Το δάνειο των 100 εκατ ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου αλλά και εθελούσιες
 
Με τις ζημιές καταγεγραμμένες, τον Μάρτιο του 2021 η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει κρατική ενίσχυση. Η Κομισιόν το πράττει, εγκρίνοντας υπέρ της Energean δημόσια εγγύηση για δάνειο από εμπορικές τράπεζες ύψους περίπου 90,5 εκατ. ευρώ και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος. Με τις ευλογίες της Κομισιόν και της κυβέρνησης λοιπόν, η Energean λαμβάνει δάνειο 100 εκατ ευρώ.
 
Όμως ενώ το δάνειο της Energean ΚΑΒΑΛΑ δρομολογείται σε πολιτικό επίπεδο, η εταιρία παρουσιάζει στους εργαζόμενους ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που σύμφωνα με εκείνη περιείχε εκσυγχρονισμό οργανογράμματος, συζήτηση για το ποιες δραστηριότητες μπορούν να ανατεθούν σε εργολαβικούς εργαζόμενους, συζήτηση για το ποιες παρεμβάσεις μπορούν να υπάρξουν σε οικονομικό επίπεδο, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. «Δεν υπήρχε οποιαδήποτε απόφαση απόλυσης ή απόφαση περικοπής αποδοχών», τονίζουν οι εκπρόσωποι της εταιρίας.
 
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι δεν έφεραν αντίρρηση στις εθελούσιες εξόδους, αρκεί οι θέσεις να καλύπτονταν εκ νέου από εξειδικευμένο προσωπικό. Υπογραμμίζουν πως η διοίκηση της εταιρίας τους μίλησε για περικοπή 80 θέσεων εργασίας, με τους 40 από τους αποχωρήσαντες να διατηρούν τα πόστα τους αλλά πλέον ως υπάλληλοι εργολαβικής εταιρίας. Σύμφωνα με εκείνους, η εταιρία έβαλε στο τραπέζι και «κόψιμο» ορισμένων επιδομάτων.
 
Στις 21 Μαΐου η κρατική ενίσχυση στην Energean ΚΑΒΑΛΑ περνάει από τη Βουλή, ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη. Αξίζει να σημειωθεί ότι απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με το ότι το Δημόσιο θα στήριζε μια εταιρία που προχωρά σε μείωση προσωπικού, ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Ταγαράς ανέφερε πως δεν γνώριζε το θέμα. Παρόλ’ αυτά η κρατική ενίσχυση ψηφίστηκε, όπως και όλο το νομοσχέδιο, με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
 
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η διοίκηση της Energean ΚΑΒΑΛΑ προσπαθούσε να πείσει υπαλλήλους της να αποχωρήσουν και τελικά στις 4 Αυγούστου αποχωρούν με εθελουσία 11 εργαζόμενοι. Η εταιρία υποστηρίζει πως μέλη του σωματείου προπηλάκισαν κάποιους από αυτούς, το σωματείο απαντά πως ένας έντονος διάλογος ενός παραμένοντος εργαζομένου με έναν αποχωρήσαντα είχε στοιχεία προσωπικής διαφοράς.
 
Οι εργαζόμενοι έξω από το εργοστάσιο
 
Το σίγουρο είναι ότι οι 11 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Επί του θέματος εκπρόσωποι της Energean ΚΑΒΑΛΑ είπαν στο tvxs.gr ότι «η εταιρεία είχε υποδείξει την τοποθέτηση συγκεκριμένων εργαζομένων για την αναπλήρωση των όποιων κενών, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τα τότε διευθυντικά στελέχη της Καβάλας!», αναφερόμενη σε δύο διευθυντές που δεν συντάσσονταν πάντα με τις εντολές της διοίκησης και τελικά απολύθηκαν.
 
«Επιπλέον, η εταιρεία επέλεξε, μέσα από λίστα που είχαν υποβάλει τα τότε διευθυντικά στελέχη, 4 νέους εργαζόμενους προς πρόσληψη, στους οποίου η κατάληψη των εγκαταστάσεων απαγόρευσε την είσοδο για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πρόσληψής τους», συμπληρώνουν οι εκπρόσωποι της Energean. Επ’ αυτού το σωματείο λέει πως οι 4 αυτοί άνθρωποι έφτασαν στο εργοστάσιο όταν πλέον είχε διακοπεί η λειτουργία του με ευθύνη της διοίκησης και τότε τους συνέστησαν να επανέλθουν όταν θα ξεκινούσε εκ νέου η παραγωγή.
 
Με τα κενά των «11» ακάλυπτα, το σωματείο ισχυρίζεται πως για να βγαίνουν οι βάρδιες συνάδελφοί τους δούλευαν 12ωρα επί πολλές ημέρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ζητήματα ασφαλείας. «Οι όροι απασχόλησης των εργαζομένων ρυθμίζονται από την κείμενη νομοθεσία, την επιχειρησιακή σύμβαση και, βεβαίως, παρακολουθούνται από την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία δεν έχει διαπιστώσει κάποια παράβαση», απαντά η Energean μέσω του tvxs.gr.
 
Με αυτά τα δεδομένα, το σωματείο αποφάσισε κάποιοι εργαζόμενοι που είχαν ρεπό να βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο, σε περίπτωση που κάποιος από τους ανθρώπους που είχαν βάρδια δεν αισθανόταν καλά ή προέκυπτε άλλη ανάγκη. Αυτή την πρακτική το σωματείο ονομάζει «περιφρούρηση ασφαλούς λειτουργίας», η εταιρία πάλι, τη βλέπει ως κατάληψη.
 
Τί προσάπτει η εταιρία στο σωματείο των εργαζομένων
 
Ρωτώντας τους εκπροσώπους της Energean εάν θεωρούν την περιφρούρηση παράνομη και από πότε το εργοστάσιο βρίσκεται υπό κατάληψη, απάντησαν ως εξής:
«Δεν προβλέπεται από κανένα νόμο και από την έναρξή της, η ομάδα εργαζομένων που την ανέλαβε:
-προχώρησε κατ’ επανάληψη σε προπηλακισμούς και  βίαιες συμπεριφορές σε βάρος εργαζομένων, οι οποίες έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία και έχουν απασχολήσει τα τοπικά ΜΜΕ
-απαγόρευσε την είσοδο στο εργοστάσιο των διοικητικών στελεχών του Πρίνου.
-απαγόρευσε την είσοδο νεοπροσλαμβανομένων
-απαγόρευσε την είσοδο τεχνικού για αποκατάσταση βλάβης στην online παρακολούθηση της λειτουργία της θαλάσσιας εξέδρας Δέλτα με τις χερσαίες εγκαταστάσεις
-μέλη της έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια εργαζομένων, εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος, επιχειρώντας να θέσουν σε λειτουργία το εργοστάσιο παρά την αντίθετη εντολή της διοίκησης.
-μέλη της, σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, επιχείρησαν να εκτοξεύσουν υδρόθειο εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και των στελεχών της διοίκησης και εργαζομένων, δηλαδή τοξικό αέριο που είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία.
 
Το εργοστάσιο βρίσκεται από κατάληψη από τις αρχές Αυγούστου και με μεγαλύτερη ένταση από το τέλος Οκτωβρίου, μετά την απομάκρυνση των πρώην διευθυντικών στελεχών της εταιρείας στην Καβάλα, τα οποία, πέραν του ότι είχαν θεμελιώσει και δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης, αγνόησαν τις εντολές της διοίκησης».
 
«Κατάληψη» με εργοστάσιο σε λειτουργία
 
Μιλώντας στο tvxs.gr εκπρόσωποι των εργαζομένων αρνούνται πως ποτέ είχαν καταλάβει το εργοστάσιο. «Δεν μπορεί η διοίκηση να μιλά για κατάληψη όταν στα τέλη Αυγούστου όχι μόνο το εργοστάσιο δούλευε αλλά κάναμε και φόρτωση πετρελαίου σε δεξαμενόπλοιο. Το εργοστάσιο λειτουργούσε κανονικά», λέει στο tvxs.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης.
 
Πράγματι στα τέλη Αυγούστου η μονάδα του Πρίνου προχώρησε σε φόρτωση. Η Energean δικαιολογεί την λειτουργία του εργοστασίου σε καιρό «κατάληψης» και την φόρτωση ως απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διοχετευθεί το συγκεντρωμένο πετρέλαιο και να μην παραμείνει συσσωρευόμενο στις εγκαταστάσεις, δημιουργώντας κινδύνους. Έτσι η διοίκηση αποφάσισε το εργοστάσιο να δουλεύει, έστω και με τους εργαζόμενους απ’ έξω, μέχρι το shut down.
 
Shut down χωρίς επανεκκίνηση
 
Με τον όρο shut down εννοούμε την ετήσια παύση λειτουργίας ενός εργοστασίου προκειμένου να γίνει συντήρηση των εγκαταστάσεων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έγινε αυτή η διαδικασία αλλά η εταιρία αποφάσισε να μην επανεκκινήσει τη λειτουργία, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα πόστα τους. Έδωσε σχετική εντολή στα τότε διευθυντικά στελέχη αλλά αυτά παράκουσαν και μαζί με το σωματείο ξεκίνησαν να «βάλουν μπρος». Η αντίδραση της διοίκησης ήταν να κόψει την παροχή φυσικού αερίου.
 
«Τα διευθυντικά στελέχη της Καβάλας είχαν εντολή να μην επανεκκινήσουν το εργοστάσιο μετά το shutdown, λόγω της παράνομης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί με την κατάληψη. Παράνομα, κατά παράβαση κάθε εντολής και κάθε συνθήκης ασφαλείας, επιχειρήθηκε σε συνεργασία με μέλη της ομάδας που πραγματοποίησε την κατάληψη να επανεκκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου.  Σε συνεργασία με τον πάροχο αερίου, αποτράπηκε η παράνομη και επικίνδυνη για την ασφάλεια επανεκκίνηση. Οι εγκαταστάσεις διοικούνται από τη νόμιμη διοίκηση, όχι με αντάρτικα και τσαμπουκάδες μελών του Σωματείου», λένε οι εκπρόσωποι της εταιρίας.
 
Η διακοπή του φυσικού αερίου κατά την επανεκκίνηση χαρακτηρίζεται από τους εργαζόμενους ως εξαιρετικά επικίνδυνη, θεωρούν ότι διέτρεξαν μεγάλο κίνδυνο. «Όποιος γνωρίζει από μονάδες πετρελαιοειδών, γνωρίζει τον τεράστιο κίνδυνο που εμπεριέχει μια τέτοια κίνηση», λέει ο κ. Κελαϊδάκης.
 
Τεράστια ζημιά για την εταιρία με δική της απόφαση – Τί λέει το υπουργείο
 
Σε μια βιομηχανική μονάδα με δεκάδες χιλιάδες ευρώ λειτουργικά έξοδα σε καθημερινή βάση, η μη επανεκκίνηση μετά το shutdown ισοδυναμεί με τεράστια ζημιά, που εν προκειμένω προκύπτει από απόφαση της ίδιας της διοίκησης.
 
«Δεν υπάρχει δραστηριότητα από το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και ξεκίνησε το προγραμματισμένο και απαραίτητο για λόγους συντήρησης shutdown. Μόνο το λειτουργικό κόστος είναι της τάξης των 50.000 ευρώ την ημέρα, ενώ η εταιρεία έχει απώλειες εσόδων της τάξης των 100.000 ευρώ την ημέρα, καθώς δεν έχει έσοδο, αφού δεν υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα», λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της εταιρίας.
 
Υπολογίζοντας από 1η Οκτωβρίου μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων ημερήσια απώλεια εσόδων 100.000 ευρώ, η Energean με δική της απόφαση έχει απωλέσει 8,6 εκατ. ευρώ σε έσοδα. Ρωτήσαμε τους εκπροσώπους της Energean γιατί κάνουν αυτή την, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, παράδοξη επιλογή.
 
«Το εργοστάσιο έμεινε εκτός λειτουργίας λόγω της κατάληψης, που προφανώς υπονόμευε τις συνθήκες ασφάλειας. Υπό τις παρούσες συνθήκες μη λειτουργίας, βρίσκονται σε ισχύ όλα τα πιστοποιητικά λειτουργίας που έχει παράσχει ο ανεξάρτητος νηογνώμονας. Για την επαναλειτουργία του, απαιτείται επιθεώρηση από τον νηογνώμονα και βεβαίως από την ΕΔΕΥ, ώστε να πιστοποιηθούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ασφαλείας για επαναλειτουργία. Μετά τη λήξη της κατάληψης την προηγούμενη Τρίτη, η διοίκηση προχωρεί σε αποτίμηση της κατάστασης των εγκαταστάσεων και των ζημιών που υπάρχουν», απάντησαν.
 
Καθώς η Energean είναι ανάδοχος διαχειριστής περιουσίας του Δημοσίου και μάλιστα ενισχυμένος πρόσφατα με κρατική εγγύηση, σκεφθήκαμε πως η ζημιογόνα παύση λειτουργίας του εργοστασίου με απόφαση της εταιρίας θα απασχολούσε το υπουργείο Ενέργειας. Όμως όχι.
 
Πηγές του υπουργείου Ενέργειας είπαν στο tvxs.gr ότι το θέμα αφορά διαφορά ανάμεσα στη διοίκηση μιας ιδιωτικής εταιρίας και του συνδικαλιστικού φορέα των εργαζομένων σε αυτή, συνεπώς το υπουργείο δεν παίρνει θέση.
 
Πρόγραμμα διαθεσιμότητας και… ΜΑΤ
 
Στις αρχές Δεκεμβρίου, με τη διοίκηση της εταιρίας να προσπαθεί να θέσει το εργοστάσιο ξανά υπό τον έλεγχό της και τους εργαζόμενους να προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους έτοιμοι να παράξουν πετρέλαιο ανά πάσα στιγμή, η Energean ΚΑΒΑΛΑ ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός προγράμματος διαθεσιμότητας.
 
«Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας εφαρμόσθηκε από 1ης Δεκεμβρίου, λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, καθώς η εταιρεία έχει στερηθεί των εσόδων της αλλά και λόγων συσσωρευμένων ζημιών και αφού η εταιρεία ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες – εξ ου και η απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου να απορρίψει την αίτηση προσωρινής διαταγής κατά της εφαρμογής του μέτρου. Στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί περίπου 130 εργαζόμενοι, οι οποίοι είτε δεν εργάζονται καθόλου, οπότε λαμβάνουν το 50% των αποδοχών, είτε εργάζονται κάποιες μέρες, οπότε λαμβάνουν το 50% συν τις αναλογούσες αποδοχές», εξηγούν οι εκπρόσωποι της εταιρίας.
 
Δηλαδή έχοντας εξασφαλίσει κρατική ενίσχυση και αφού κατέγραφε τεράστιες απώλειες εσόδων με δική της απόφαση, η εταιρία προχώρησε σε αναγκαστικές μειώσεις αποδοχών σε εργαζόμενους που ήταν πρόθυμοι να δουλέψουν. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι με την εφαρμογή του προγράμματος διαθεσιμότητας η εταιρία παραβίαζε τα ισχύοντα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Η Energean ΚΑΒΑΛΑ απαντά ότι «στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος διαθεσιμότητας εκπονήθηκε νέο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, για το οποίο βεβαίως είναι ενήμερο το ελληνικό Δημόσιο».
 
Οι εκπρόσωποι της εταιρίας καταλήγουν λέγοντας το εξής: «Ο όμιλος της Energean έχει παραγωγή σε 5 χώρες και έχει επανειλημμένα βραβευθεί από διεθνείς οργανισμούς για τις επιδόσεις του στον τομέα της ασφάλειας. Καθημερινά δουλεύουμε με 1500 συναδέλφους στην Ιταλία, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στη Μεγάλη Βρετανία, στο Μαυροβούνιο, στην Κροατία, στην Αθήνα, μόνο με το  Σωματείο στην Καβάλα έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις».
 
Κάπως έτσι φτάσαμε στα γεγονότα της περασμένης Τρίτης. Το σωματείο επέμενε στις θέσεις του και η εταιρία προχώρησε σε μηνύσεις κατά του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων για έκθεση σε κίνδυνο, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση ενώ ζήτησε την συνδρομή της Αστυνομίας προκειμένου να αποκτήσει εκ νέου τον έλεγχο του εργοστασίου. Όπως και έγινε.
 
Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι
 
Με τις εγκαταστάσεις πλέον υπό τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρίας, το σωματείο των εργαζομένων για λόγους ασφαλείας ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι βγαίνουν από 1η Ιανουαρίου σε επίσχεση εργασίας.
 
«Δυστυχώς η εργοδοσία δεν μας άφησε άλλη επιλογή καθώς εντός των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων του Πρίνου, όπου παρέχουμε την εργασία μας, δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να εξασφαλίζεται η ζωή και η υγεία μας και επαπειλείται η προσωπική μας ασφάλεια.
 
Ευελπιστούμε ότι η εργοδοσία θα συμμορφωθεί σύντομα με τις επιταγές του Νόμου, του Κανονισμού Εργασίας, του Σχεδίου Αντιμετώπισης Απρόοπτων Περιστατικών των Χερσαίων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων και του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης Πυρόσβεσης και Θαλάσσιας Ρύπανσης ώστε να μπορέσουμε όλοι μας να επιστρέψουμε στην εργασία μας, η οποία είναι το μοναδικό μέσο βιοπορισμού μας, και ο Πρίνος να επιστρέψει στην κανονικότητα».