Σε προσαγωγές εργαζομένων της Kavala Oil προχώρησαν δυνάμεις των ΜΑΤ στην Καβάλα, αφού εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που τελούσε υπό κατάληψη, και το οποίο ήταν περικυκλωμένο από το βράδυ της Δευτέρας. Κατά την επέμβαση, που έγινε με εντολή της εταιρείας Energean και την ανοχή και της κυβέρνησης όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, χρησιμοποιήθηκαν και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Ads

Οι αστυνομικές δυνάμεις, περίπου δέκα διμοιρίες, έκοψαν την περίφραξη των εγκαταστάσεων, την ώρα που μέσα βρίσκονταν πάνω από 100 εργαζόμενοι που εναντιώνονται στο σχέδιο εργολαβοποίησης των εργασιακών σχέσεων και διεκδικούν εδώ και καιρό καλύτερες συνθήκες εργασίας και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για να αποφεύγονται τα εργατικά ατυχήματα, ενώ αντιτίθενται στις απολύσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με τους εργαζόμενους, η αστυνομία ανατίναξε έναν μετασχηματιστή για να διακοπεί η ηλεκτροδότηση.Οι εργαζόμενοι, προκειμένου να διαφύγουν της σύλληψης, ανέβηκαν στον πύργο ελέγχου και τα ΜΑΤ τους είχαν περικυκλώσει από κάτω. Τελικά, οι δεκάδες εργαζόμενοι –έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις– πείστηκαν να κατέβουν από τον πύργο, υπό τον όρο ότι η ανακριτική διαδικασία θα λάβει χώρα εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας. 

ΓΣΕΕ: Ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση

Για «ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση» κάνει λόγο η ΓΣΕΕ, η οποία καταγγέλλει πως από τα ξημερώματα της Τρίτης εκατοντάδες εργαζόμενοι του εργοστασίου της KAVALA OIL στην Καβάλα «βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις και γαντζωμένοι σε έναν πύργο υψηλής επικινδυνότητας».

Ads

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, γνωστοποιεί πως οι εργαζόμενοι αγωνίζονται εδώ και καιρό «ενάντια στις απαράδεκτες και αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας Energean».

«Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων», τονίζει η ΓΣΕΕ.

Το Σωματείο των Εργαζομένων έχει τονίσει πως οι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση, επιβάλλεται να καλυφθούν άμεσα καθώς είναι αναγκαίες για να αποφευχθούν τα ατυχήματα.

Ακόμα, η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει πως ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας INDUSTRALL απέστειλε μάλιστα επιστολή και στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την τακτική της εταιρείας.

«Η Συνομοσπονδία, ζητά από τη Διοίκηση της εταιρείας Εnergean να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει τις μέχρι τώρα πρακτικές και μεθοδεύσεις της. Η ασφάλεια των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, πρέπει και επιβάλλεται να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση στη χώρα μας», αναφέρει στο κείμενό της.

«Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς», επισημαίνει η ΓΣΕΕ, τονίζοντας πως «ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος».

Η Συνομοσπονδία καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων.

«Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου “πολεμικά” σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ», σχολιάζει.

«Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Απειλές από την Energean στους εργαζόμενους

Η Energean ανακοίνωσε ότι έληξε η κατάληψη των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στον Πρίνο, ωστόσο προχώρησε σε απειλές προς τους εργαζόμενους.

«Με την παρέμβαση της Αστυνομίας έπειτα από ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών της Καβάλας, έληξε το πρωί της Τρίτης η κατάληψη των εγκαταστάσεων του Πρίνου από μέλη του Σωματείου των εργαζομένων και η διοίκηση της Energean έχει εγκατασταθεί πλέον στα γραφεία της» αναφέρει.

Όπως σημειώνει, «η εγκατάσταση εξακολουθεί να περιφρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας, ενώ η διοίκηση της εταιρείας προβαίνει ήδη στον απαραίτητο έλεγχο των εγκαταστάσεων και στη διαπίστωση τυχόν δολιοφθορών, προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας».

Μάλιστα, απειλεί για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους προσθέτοντας πως «θα ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους όλο αυτό το διάστημα παρανόμησαν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκατάσταεων και του περιβάλλοντος».

Τέλος, αναφερόμενη στα μέλη του Σωματείου που παραμένουν συγκεντρωμένα σε πύργο εγκατάστασης, η εταιρεία προκαλεί καλώντας τους εργαζόμενους στον Πρίνο «να απέχουν από οποιαδήποτε έκνομη πράξη, να απομονώσουν και να αναφέρουν κάθε παράνομη και προβοκατόρικη ενέργεια που τυχόν διαπιστώσουν καθώς και να συνεργαστούν για να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τον Πρίνο».

ΣΥΡΙΖΑ: Με τη εργοδοσία η κυβέρνηση – Βοηθά να πεταχτούν στο δρόμο πάνω από 100 εργαζόμενοι

«Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά τάσσεται με την εργοδοσία και χρησιμοποιεί τα σώματα ασφαλείας για να καταστείλει εργασιακές κινητοποιήσεις και παραμονές Χριστουγέννων βοηθά να πεταχτούν στο δρόμο πάνω από 100 εργαζόμενοι» υπογραμμίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καβάλας.

Παράλληλα, θέτει μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα μετά την επέμβαση της αστυνομίας στο εργοστάσι, ύστερα από τη μήνυση της διοίκησης «για θέματα ασφάλειας». 

«Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί η αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλεια του  εργοστασίου ή οι εργαζόμενοι που χρόνια τώρα αυτό κάνουν; Δεύτερο, μήπως η επέμβαση της αστυνομίας σε μια χημική βιομηχανία είναι μια παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας; Τρίτο, είναι καθήκον της αστυνομίας να κυνηγά τους εργαζόμενους που το μόνο που θέλουν είναι να διασφαλίσουν την εργασία τους; Τέταρτο, αφού το θέμα είναι η ασφάλεια του εργοστασίου γιατί δεν περίμεναν το πόρισμα της επιτροπής που κλήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο;» αναφέρει.

«Το σίγουρο είναι πως την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στα πετρέλαια την έχει η κυβέρνηση  που επιτρέπει σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τον δημόσιο πλούτο των κοιτασμάτων του Πρίνου να καταστρατηγούν το μοναδικό αντιστάθμισμα που μένει στην Καβάλα και είναι η εργασία αυτών των ανθρώπων που χρόνια τώρα στηρίζουν την εξορυκτική διαδικασία» τονίζει.

Σπίρτζης: Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως εγκληματίες

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Σπίρτζης, σε δήλωσή του καταγγέλλει την έφοδο της αστυνομίας, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες.

Αναλυτικά η δήλωσή του: «Εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ βρίσκονται στο προαύλιο χώρο του εργοστασίου πετρελαίου Kavala Oil ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον πύργο των, υψηλής επικινδυνότητας, εγκαταστάσεων, σύμφωνα με ενημέρωση από τους εργαζομένους και την βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τάνια Ελευθεριάδου.

Να θυμίσουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι εκτός από την καταστολή υπάρχει και ο διάλογος. Πριν λίγες ημέρες, κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας επισκέφθηκε το εργοστάσιο για να ελέγξει τις καταγγελίες των εργαζομένων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Πριν εκδοθεί το πόρισμα των ελεγκτών, εκατοντάδες αστυνομικοί εισέβαλαν, τα ξημερώματα, στο εργοστάσιο.

Το γεγονός ότι εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στην Καβάλα ως εγκληματίες, αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η αστυνομία χρησιμοποιείται από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη ως μηχανισμός καταστολής και πάταξης.

Είναι η απόδειξη γιατί βρίσκονται υποστελεχωμένα τα αστυνομικά τμήματα και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης του εγκλήματος, γιατί η ΕΛΑΣ δεν μπορεί να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή, την αντιμετώπιση του εγκλήματος και την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών.

Απαιτούμε άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από το εργοστάσιο και ευχόμαστε να μην γίνει κάποια ατύχημα. Τώρα φαίνεται καθαρά η χαώδης διαφορά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κοινωνική ειρήνη σε αντιδιαστολή με την πολιτική του τρόμου, της πάταξης και της καταστολής του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια των εργαζομένων

«Σε επικίνδυνο πυροτέχνημα κινδυνεύει να μετατραπεί το εργοστάσιο της KAVALA Oil μετά την βραδινή επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των εργαζομένων που κάνουν “περιφρούρηση ασφαλείας”. Μετά από ολονύκτιο αστυνομικό σχεδιασμό στις 6 π.μ. οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισήλθαν στο χώρο του εργοστασίου και έχουν αποκλείσει περί τους 150 εργαζόμενους σε ένα «πύργο», ενώ μια κροτίδα της αστυνομίας χτύπησε μετασχηματιστή με αποτέλεσμα να εκραγεί.

Για την λειτουργία του εργοστασίου, πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για μια επιχείρηση με εύφλεκτα υλικά (υδρόθειο, πετρέλαιο κ.α.) και η οποία απαιτεί υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, υπεύθυνες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όχι οι αστυνομικές δυνάμεις.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και ακεραιότητα των εργαζομένων, αλλά και να αποτραπούν οι κίνδυνοι για τις εγκαταστάσεις. Πρέπει επειγόντως να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ατυχήματος ή μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής.

Καλούμε τα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας να αναλάβουν ΤΩΡΑ πρωτοβουλία, πρόσκλησης της Διοίκησης της εταιρείας, σε διάλογο με τους εργαζομένους – οι οποίοι ουδέποτε τον αρνήθηκαν – για την διευθέτηση της διαφοράς, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την πλήρη στελέχωση και ασφαλή λειτουργία της επιχείρησης και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Κάθε ολιγωρία μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη. Και την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση».

ΚΚΕ: Κυβέρνηση και εργοδοσία υπόλογοι για την επίθεση των ΜΑΤ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει «τη σημερινή επίθεση με ΜΑΤ, βία, προσαγωγές και μηνύσεις, σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησης ‘Πετρέλαια Καβάλας’, οι οποίοι δίνουν έναν πολύμηνο αγώνα ενάντια στο σχέδιο απολύσεων και εργολαβοποίησης της επιχείρησης» και επισημαίνει σε σχόλιό του:

«Υπόλογη είναι, όχι μόνο η εργοδοσία, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία και σήμερα απέδειξε πως οι ‘εμβληματικές επενδύσεις’ προχωρούν ακόμα και με τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι στους εργαζόμενους. Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε μορφής δίωξη ενάντια στους εργαζόμενους. Να εκφραστεί μαζικά και με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα ‘Πετρέλαια Καβάλας’, που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά!».

ΜεΡΑ25: Να σταματήσει η κυβέρνηση την προσπάθεια καταστολής του αγώνα των εργαζομένων

«Πριν από μερικούς μήνες, η Μητσοτάκης Α.Ε. χάρισε στην Energean Oil κρατικές εγγυήσεις αξίας 100 εκ. ευρώ με πρόσχημα “την ενίσχυση της βιωσιμότητας της εταιρείας για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας”», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης. Όπως ανέφερε, «η εταιρεία ήδη από την επομένη του δώρου της Μητσοτάκης Α.Ε. ξεκίνησε απολύσεις και μειώσεις μισθών», και «σήμερα τα ξημερώματα, με εντολή της Κυβέρνησης που λειτουργεί ως θεραπαινίδα της εταιρείας, δυνάμεις των ΜΑΤ έκοψαν την περίφραξη και εισέβαλαν μέσα στο εργοστάσιο των Πετρελαίων Καβάλας, με σκοπό να καταστείλουν την περιφρούρηση των εργαζομένων για ασφαλή λειτουργία, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο άκρως επικίνδυνες συνθήκες».

«Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, κατά την διάρκεια της επέμβασης, τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με αποτέλεσμα την εκδήλωση φωτιάς σε μετασχηματιστή. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται περικυκλωμένοι από δυνάμεις καταστολής εντός του εργοστασίου σε πύργο υψηλής επικινδυνότητας. Αυτή η εγκληματική επέμβαση βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», τόνισε ο ίδιος, καταγγέλλοντας «την Κυβέρνηση και την Εταιρεία “Ενεργειακή” για την απαράδεκτη και αισχρή απόπειρα καταστολής και φίμωσης των εργαζομένων, που εδώ και μήνες αντιστέκονται στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει καθεστώς γαλέρας με απολύσεις, μηνύσεις, απειλές, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία και παύση της λειτουργίας του εργοστασίου, βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ασφαλή του λειτουργία».

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να σταματήσει την προσπάθεια καταστολής του αγώνα των εργαζομένων εκθέτοντας τους σε κίνδυνο και να αποσύρει τα ΜΑΤ», κατέληξε.

*Φωτογραφία: Kavalanews.gr