Δεκατρία έτη κάθειρξη για τη διευθυντική ομάδα και ισόβια με επιπλέον κάθειρξη επτά ετών για τον Γιώργο Ρουπακιά εισηγήθηκε η εισαγγελέας έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η διευθυντική ομάδα για την οποία εισηγήθηκε τα 13 έτη είναι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Ads

Το δικαστήριο με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης στις 12, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στην αστυνομία για τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών – Γιατί θα πάνε σε διαφορετικές φυλακές

Ειδικότερα η εισαγγελέας πρότεινε:

Για τους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό πρότεινε 7 χρόνια κάθειρξη. Πρόκειται για τους Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση.

Ads

Για τους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό η εισαγγελέας πρότεινε 5 χρόνια κάθειρξη. Πρόκειται για τους Νίκο Μίχο, Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Μιχάλη- Αβράμη Αρβανίτη.

Σε όσους κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δεν τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, πρέπει να επιβληθούν ποινές οκτώ ετών στον καθένα, και έξι ετών σε αυτούς που τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό.

Για την ομάδα των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των αλιεργατών, εισηγήθηκε κάθειρξη εφτά ετών για όσους έχουν ελαφρυντικά και δέκα ετών για τον πυρηνάχρη Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, για τρεις κατηγορούμενους πρότεινε φυλάκιση δέκα μηνών και για έναν κατηγορούμενο έξι μηνών για κάθε πράξη.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών είναι ποινές μικρότερες των ανώτατων προβλεπομένων. Για τη διευθυντική ομάδα της οργάνωσης, οι οποίοι δεν έλαβαν κανένα ελαφρυντικό, το πλαίσιο ποινών είναι 10 έως 15 έτη. Για τους καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση η ανώτατη ποινή είναι 10 έτη κάθειρξης και για όσους από αυτούς αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό είναι 6 έτη. Για τις συνέργειες και τις απόπειρες στις ανθρωποκτονίες, οι ποινές μπορούν να φτάσουν τα 15 έτη.

Αύριο οι ποινές

Μετά την εισαγγελική λειτουργό ο λόγος δόθηκε στην υπεράσπιση. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ολοκλήρωσαν τις αγορεύσεις τους επί των ποινών και το δικαστήριο θα συνεδριάσει αύριο στις 12:00 οπότε και θα ανακοινωθούν οι ποινές. 

Κατόπιν το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα.