Την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ με ισχύ για όλες τις χρήσεις, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών του επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Ads

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού σε σχέση με την ονοματολογία «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Αρνητικοί Μητσοτάκης – Γεννηματά στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Ads

Την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, το κόμμα είναι ενάντια στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» – που ήταν η τελευταία πρόταση που έριξε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ – καθώς «το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας ‘μακεδονικού’ έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση». 

Σήμερα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά που ήδη είχε εκφράσει τη διαφωνία της με τον προσδιορισμό του όρου «Ίλιντεν» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, χθες στη Βουλή. Κατά την τηλεφωνική ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό και σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε αυτή τη διαφωνία και πρόσθεσε ότι η θέση του κόμματος αφορά ολοκληρωμένη συμφωνία με σύνθετη ονομασία και με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Τσίπρας σε Γεννηματά: Δεν έχω δεχτεί συγκεκριμένη ονομασία 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πρώτα τη δυνατότητα το όνομα να είναι για όλες τις χρήσεις (erga omnes) και την αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και μετά το ζήτημα της ονομασίας της. Επιπλέον, φέρεται να είπε στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί τη συγκεκριμένη ονομασία και ότι για τον ίδιον αυτό που προέχει είναι οι προϋποθέσεις (erga omnes – Σύνταγμα) και όχι το όνομα.

Τι είπαν οι υπόλοιποι αρχηγοί 

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, σημείωσε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. «Περιμένουμε την τελική συμφωνία», ανέφερε ακόμη, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής για την επίσημη τοποθέτηση.

Αντίθετος στην πρόταση, ακόμη κι αν καλυφθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός και η αλλαγή του συντάγματος, διαφωνώ με το όνομα γιατί δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά εθνοτικό», φέρεται να είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ. 

Τέλος ο Βασίλης Λεβέντης επανέλαβε την πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι το «Μακεδονία του Ίλιντεν» είναι το χειρότερο από όλα τα άλλα ονόματα και εξέφρασε την άποψη ότι έπεσε στο τραπέζι για να «καεί». Ο Βασίλης Λεβέντης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα καταλήξουν στο όνομα «Nova Makedonija», ενώ εκείνος από την πλευρά του πρότεινε το «Σκόπια».

Μηνύματα συναίνεσης στη συνάντηση με τον Παυλόπουλο

Μηνύματα για εθνική συναίνεση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ έστειλαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο για το ονοματοδοτικό. 

«Υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλη πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως εκείνων που έχουν διαχειριστεί μεγάλα θέματα», είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να έχουμε μια λύση βιώσιμη που θα αντέχει στον χρόνο, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, υπογράμμισε την ανάγκη των ευρύτερων συναινέσεων. «Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές όμως στα εθνικά θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να αντέχουν στον χρόνο και για να έχει και η Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.