H απόφαση για την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο τώρα είναι να δοθεί άμεσα βοήθεια στην Ουκρανία.

Ads

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, θα πάψει να υπάρχει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την αμέριστη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Παραμένουμε αποφασισμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας».

Προηγουμένως, η ουκρανική κυβέρνηση, μετά την επίσημη προσάρτηση των ανατολικών επαρχιών της στη Ρωσία, είχε υποβάλει επίσημα αίτημα για ένταξη στη δυτική Συμμαχία. Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος σε αυτόν τον πόλεμο.

«Οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές, το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει την Ουκρανία στο να διαλέξει το δικό της μονοπάτι. Μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί από όλους τους Συμμάχους, παίρνουμε τις αποφάσεις μας συλλογικά. Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να βοηθήσουμε στην άμυνα της Ουκρανίας», ανέφερε.

Ads

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να επιχειρήσει να ανακαταλάβει τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη που η Μόσχα μονομερώς και παρανόμως προσάρτησε. «Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά» και «οι νατοϊκοί σύμμαχοι δεν τα αναγνωρίζουν ως κομμάτι της Ρωσίας», όπως είπε.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα εδάφη αυτά ως μέρος της Ρωσίας» δήλωσε κατηγορηματικά. «Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά, όπως και η Κριμαία», συνέχισε.

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ρωσία καταλαμβάνει ουκρανικό έδαφος με τη βία. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τη φύση της σύγκρουσης και δεν αλλάζει τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία» πρόσθεσε.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε τον Πούτιν να δώσει ένα τέλος στον πόλεμο τον οποίο η ρωσική πλευρά ξεκίνησε. «Εάν αφήσουμε τον Πούτιν να νικήσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό και για εμάς», δήλωσε ο Νορβηγός, σύμφωνα με τον οποίο οι τελευταίες κινήσεις της ρωσικής πλευράς αποτελούν «την πιο σοβαρή κλιμάκωση» έπειτα από την έναρξη της εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο.