Την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών της Ανατολικής Ουκρανίας – Λουγκάνσκ, Ντονιέτσκ, Ζαπορόζιε, Χερσώνα – που ελέγχει ανακοίνωσε και επίσημα σε ειδική τελετή στο Κρεμλίνο, την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ads

«Με τα δημοψηφίσματα στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στις περιφέρειες της Χερσώνας και του Ζαπορόζιες, οι άνθρωποι έέκαναν ξεκάθαρη την επιλογή τους. Υπογράφουμε τις συμφωνίες για την αποδοχή τους.

»Είμαι βέβαιος ότι η Ομοσπονδιακή Συνέλευση θα τις στηρίξει, γιατί αυτή είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων. Και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, το οποίο κατοχυρώνεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, με βάση την ιστορική ενότητα. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου.», ανέφερε ανακοινώνοντας την προσάρτηση ο Πούτιν.

»Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ads

image
Οι τέσσερι περιοχές που προσαρτήθηκαν

Διαβάστε επίσης: 

Αίτημα Ουκρανίας για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ
Υπουργείο Εξωτερικών: «Παράνομη και άκυρη η προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών από την Ρωσία»

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών
Διεθνείς αντιδράσεις για τις προσαρτήσεις ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία

Μήνυμα σε Κίεβο: Ναι σε διαπραγματεύσεις – δε συζητάμε για την «επιλογή» λαών

«Οι άνθρωποι στις τέσσερις περιοχές γίνονται πολίτες μας για πάντα. Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αλλά δεν θα συζητήσουμε την επιλογή των ανθρώπων στο Ντονιέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Ζαπορόζιε και τη Χερσώνα. Η επιλογή τους έγινε και η Ρωσία δεν θα την προδώσει», πρόσθεσε.

«Οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη με σεβασμό. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη. Θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και τα μέσα. Θα αποκαταστήσουμε πόλεις και κωμοπόλεις, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης», ανέφερε.

Πυρά στη Δύση – «Περίμεναν να καταρρεύσουμε, αλλά δυναμώσαμε»

«Θέλω να απευθυνθώ στους συμμετέχοντες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, στις οικογένειές τους και να πω για τι μάχεται ο λαός μας. Οι αδελφοί και οι αδελφές μας στην Ουκρανία έχουν δει τι ετοιμάζουν για όλη την ανθρωπότητα οι κυρίαρχοι κύκλοι της λεγόμενης Δύσης» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε άλλο σημείο.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης: «Για ποιους κανόνες που διακηρύσσει η Δύση μιλάμε; Αυτό είναι υποκρισία. Η Ρωσία είναι ένας πολιτισμός χιλίων ετών».

«Κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους εγκλήματα του παρελθόντος. Η ρωσοφοβία προκαλείται σήμερα από το γεγονός ότι δεν επιτρέψαμε να γίνουμε αποικία. Μας έλεγαν φίλους και μας αντιμετωπίζουν ως σκλάβους αλλά τώρα οι άνθρωποι στο Ντονέτσκ αποφάσισαν να αποκαταστήσουν την ενότητα του έθνους μας», συνέχισε ο ίδιος.

«Το 1991, η Δύση περίμενε ότι η Ρωσία θα καταρρεύσει από μόνη της. Αλλά η Ρωσία έχει αναγεννηθεί και δυναμώσει, και η Δύση αναζητά μια νέα ευκαιρία να μας χτυπήσει. Τους στοιχειώνει το γεγονός ότι υπάρχει μια τόσο τεράστια χώρα στον κόσμο με έναν λαό που δεν ζει σύμφωνα με τις εντολές κάποιου άλλου. (…) Η διατήρηση της ηγεμονίας είναι το κύριο κίνητρό τους (…) Είναι σημαντικό για αυτούς όλες οι χώρες να παραδώσουν την κυριαρχία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Τι προηγήθηκε

Είχε προηγηθεί, το πρωί της Παρασκευής, η υπογραφή, από τον Πούτιν, των δύο προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία η Μόσχα αναγνώρισε την «ανεξαρτησία» των περιφερειών του Ζαπορόζιε και της Χερσώνας, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Φεβρουάριο με το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Λίγο πριν την έναρξη της τελετής, ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε το Σώμα για τα σχέδια υπαγωγής τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία – ένα τεχνικό βήμα προς την προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών αυτών.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, σημαντικός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στο επίσημο κανάλι της Δούμας στο Telegram πως ο Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα επίσημα αιτήματα των περιοχών.

Με την τελετή της Παρασκευής, η Μόσχα «σφράγισε» την διαδικασία προσάρτησης που είχε ξεκινήσει, στο τελικό της στάδιο, από την φάση των δημοψηφισμάτων στις τέσσερις περιφέρειες, με «φαραωνικά» αποτελέσματα υπέρ της ένωσής του με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Με τον τρόπο αυτό, η Μόσχα αποσπά από το Κίεβο περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους, μια έκταση ίση περίπου με αυτή της Πορτογαλίας.

Δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο δήλωσαν πως τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν υπό τον καταναγκασμό της κατοχής, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές και παραβίασαν το διεθνές δίκαιο, καθιστώντας σαφές ότι δεν τα αναγνωρίζουν, όπως βέβαια δεν αναγνωρίζουν και τις τέσσερις περιφέρειες ως μέρος της Ρωσίας.

Αυτό, ωστόσο, στην πράξη, αναμένεται πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, αφού η Ρωσία ήδη εδώ και μέρες, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια σε αυτές τις περιφέρειες θα εκληφθεί από την Μόσχα ως επίθεση στο έδαφός της και, συνεπώς, θα τις προστατεύσει με κάθε τρόπο.