Σε μια αμήχανη προσπάθεια να «δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» αναφορικά με την «κωλοτούμπα» της ΝΔ σχετικά με το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο προχώρησε μιλώντας στον Ant1 ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ads

Ο αναπληρωτής υπουργός Υπουργός Μετανάστευσης, ο οποίος το 2018 ως τομεάρχης Εξωτερικών έκανε λόγο για μια «εθνικά επιζήμια επιλογή», αιτιολόγησε την σημερινή αλλαγή στάση της κυβέρνησης Ν.Δ. λέγοντας ότι : «Το 2018 δεν είναι 2020. Το 2020 η Μεσόγειος βρίσκεται ένα στάδιο πριν την ανάφλεξη της εξ’ ού και η παρέμβαση του αμερικανού προέδρου. Δεν υπήρχε το 2018 η κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και επίσης δεν υπήρχε και κάτι άλλο οι δύο Συμφωνίες Ελλάδος – Αιγύπτου και Ελλάδος – Ιταλία.»

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το θέμα «υπηρετούσε επικοινωνιακές ανάγκες του κ. Κοτζιά και ψηφοθηρικές του κ. Τσίπρα» αιτιολογώντας έτσι την αντίδραση της Ν.Δ. και αποδεχόμενος με τον τρόπο αυτό την κριτική που άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας για εξωτερική πολιτική επικοινωνίας και όχι ευθύνης και υπευθυνότητας στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

«Εμείς πήραμε μια ιστορική απόφαση σε τελείως διαφορετικές συνθήκες» είπε ο Γ. Κουμουτσάκος για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να εξηγήσει πως γίνεται να είναι επικίνδυνη και προδοτική τότε η επέκταση και σήμερα όχι.

Ωστόσο ο Μ. Κοττάκης υπενθύμισε στον Γ. Κουμουτσάκο ότι ο κ. Κοτζιάς από τον Δεκέμβρη του 2017 είχε ήδη ανακοινώσει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι προετοιμάζει την επέκταση στα 12 μίλια.

Ads

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε πως «ήταν άλλες οι συνθήκες το 2018».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων και νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, αν και είπε ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο η κυβέρνηση θα ασκήσει όταν κρίνει.