1. Το «σούπερ πλεόνασμα» των 7 δις του 2017 ( 4% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου για 1,7% ) χαιρετίστηκε από τον ευρωπαϊκό Τύπο ως το νέο μικρό έπος της μνημονιακής Ελλάδας. Μπορεί το υπερπλεόνασμα να «σώσει» τις συντάξεις;

Ads

2. Το σχέδιο «εσωτερικών εκκαθαρίσεων» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί να έκανε την πολιτική έκπληξη το 2016 και να έγινε πρόεδρος της ΝΔ, ποτέ όμως δεν έγινε πραγματικός αρχηγός του κόμματος. 

3. Την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία στα Βαλκάνια, μια περιοχή που έχει δοκιμαστεί από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και πολέμους, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην τετραμερή Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας και Σερβίας που έγινε στο Βουκουρέστι. 

4. Στα σκαριά είναι νέο κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο σύντομα φαίνεται ότι θα ανακοινωθεί κι επίσημα. Αυτό φανερώνουν οι ξεκάθαρες δηλώσεις του Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος έχει αναλάβει τις πρωτοβουλίες.

Ads

5. Nέα πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή το σκάνδαλο Novartis ενώ τα κόμματα προχωρούν στην κατάθεση των πορισμάτων τους. Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ: Η δικαιοσύνη να ερευνήσει για την καταδίκη των ενόχων. 

6. Συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις, συνιστούν το πολιτικό σκηνικό στην Αρμενία από τις 13 Απριλίου, που «σφραγίστηκε» με την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαρκισιάν.

7. Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν για επίλυση του ονοματολογικού σε δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

8. Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Άγγελος Δεληβορριάς, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της πνευματικής ζωής του τόπου, σε ηλικία 81 ετών.

9. Μια 22χρονη φοιτήτρια ανακρίνεται ως ύποπτη για την υπόθεση με το βρέφος που βρέθηκε νεκρό σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας στη Νέα Σμύρνη το περασμένο Σάββατο.

10. Γιατί οι άνθρωποι στο διαδίκτυο γίνονται κάφροι. Το bullying είναι ένα «φαινόμενο» που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο διαδίκτυο.

* Γελοιογραφία από το Ποντίκι