Θύελλα ξέσπασε με παλιότερη δήλωση του νέου προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στην οποία είχε αποκαλέσει την ΠΓΔΜ «Μακεδονία». 

Ads

Ο Αντόνιο Ταγιάνι είχε επισκεφτεί τα Σκόπια τον Φεβρουάριο του 2016 και είχε δηλώσει: «Η “Μακεδονία” είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν τη “Μακεδονία”. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς “πρόγονοί” σας!».

Με δεδομένη την εκλογή του στο τιμόνι του ευρωκοινοβουλίου η δήλωση επανήλθε καθώς ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα ο Αντόνιο Ταγιάνι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι η πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πως το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ – FYROM).

Η επίμαχη δήλωση Ταγιάνι

Τις παλιότερες δηλώσεις του Ταγιάνι αποδοκίμασε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά «καταδικάζω τις δηλώσεις» και πρόσθεσε εμφατικά «ο άνθρωπος είναι ανιστόρητος». Ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του έκανε λόγο για δηλώσεις που προκαλούν «αλγεινή εντύπωση στον ελληνικό λαό».

Ads

Με δεδομένο ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι ΑΝΕΛ, εξαπέλυσαν επίθεση και στη ΝΔ καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να πάρει ξεκάθαρη θέση και παράλληλα να συνετίσει τον κ. Ταγιάνι», διαφορετικά «θα είναι συνένοχος σε αυτή την προκλητική απρέπεια».

«Ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ταγιάνι πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του, συνελήφθη προκλητικά και θρασύτατα ανιστόρητος έναντι της Ελλάδας, αποκαλώντας τα Σκόπια ‘Μακεδονία’ (…). Δυστυχώς το πρώτο δείγμα γραφής του κ. Ταγιάνι, τον οποίο έσπευσε να συγχαρεί με θερμά λόγια ο κ. Μητσοτάκης για την εκλογή του και να τον χαρακτηρίσει μάλιστα… ‘φίλο της Ελλάδας’, είναι ξεκάθαρα εχθρικό προς τη χώρα μας», δήλωσε εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου. «Ο κ. Ταγιάνι πρέπει να επανορθώσει άμεσα για ιστορικούς και θεσμικούς λόγους» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι «βαρύτατα εκτεθειμένος».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι «υπάρχει ένα θεσμικό και ιστορικό ατόπημα. Το υπουργείο Εξωτερικών, τα κόμματα – κυρίως αυτά που τον στήριξαν – οι ευρωβουλευτές μας πρέπει να απαιτήσουμε αλλαγή ρότας» και κάλεσε τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «να πάρει πίσω το θεσμικό και ιστορικό ατόπημα».

Μετά τις αντιδράσεις ήρθε η ανακοίνωση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στην οποία αναφέρει ότι το σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ – FYROM).