Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προαναγγελία για νομοθετική ρύθμιση για τριετές «πάγωμα» μισθών στο ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση στις διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, στην οποία προχώρησε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής, λίγες ώρες πριν από τη γενική 24ωρη απεργία. «Είναι μία απόφαση, που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με ακρόαση εκπροσώπων φορέων συνεχίζεται σήμερα την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ οι αντιδράσεις κάνουν το υπουργείο Εργασίας να προσανατολίζεται πλέον σε ξεχωριστό νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο θα κατατεθεί εντός του καλοκαιριού.

Ads

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, όπου και σημειώθηκαν εντάσεις για το θέμα, το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι μπορεί να συμπεριληφθεί στην εθνική συλλογική σύμβαση που είναι υπό διαπραγμάτευση αυτές τις ημέρες από τους κοινωνικούς φορείς. Πάντως, αν δεν συμβεί αυτό, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προβεί σε αυτό το μέτρο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος δήλωσε πάντως σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι ότι εάν υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τότε υπάρχουν ισχυρά ερείσματα ώστε να μην επιβληθεί το πάγωμα των μισθών. Ο υφυπουργός σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί ένα μνημόνιο να καταργήσει κεκτημένα ετών. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, είπε ο κ. Σπυρόπουλος, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την οικονομία της χώρας αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Η απόφαση της κυβέρνησης για αναβολή της ψήφισης των αλλαγών στο Εργασιακό ως διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου εκτιμάται ως παραχώρηση τόσο προς τη ΓΣΕΕ όσο και προς τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αντιδρούν έντονα στις επερχόμενες αλλαγές, τις οποίες θεωρούν ότι αφίστανται των θέσεων και των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι πάγωμα μισθών είχε επιβάλει και ο Ανδρέας Παπανδρέου με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το 1985, στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου και σκληρού προγράμματος λιτότητας που είχε προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις. Η πολιτική του Α. Παπανδρέου τότε είχε προκαλέσει την αντίδραση συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την ΠΑΣΚΕ η οποία και έχασε τότε την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ.

«Αιτία πολέμου το πάγωμα μισθών»

«Αιτία πολέμου» θεωρεί η ΓΣΕΕ το τριετές πάγωμα μισθών και στον ιδιωτικό τομέα που προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κάνοντας λόγο για ειλημμένη απόφαση. Η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ συνεδριάζει αύριο με κύριο θέμα το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό ενώ τα συνδικάτα προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο.

Σήμερα, κλειστές κρατούν όλες τις εισόδους του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ συμβασιούχοι τεχνικοί, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας λήγουν σήμερα και δεν έχουν ανανεωθεί.

Επιπλέον, σήμερα Τετάρτη αποφασίζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για το εάν θα προχωρήσει σε απεργία διαρκείας. Σε αποχή από τα καθήκοντά τους ως τις 7 Ιουλίου βρίσκονται ήδη οι δικηγόροι όλης της χώρας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μάλιστα, προσανατολίζεται σε προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Για μια επιπλέον απόδειξη του πόσο αποκρουστικό και επικίνδυνο είναι το μνημόνιο, έκανε λόγο το ΚΚΕ. «Μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα αποκαλύπτεται το πόσο αποκρουστικό και επικίνδυνο είναι το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και θέλει να επιβάλει στους εργαζόμενους και το λαό για να διασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου» αναφέρει το Κομουνιστικό Κόμμα στην ανακοίνωσή του. Νέο κύμα αυξήσεων καταφθάνει, εν τω μεταξύ, στην αγορά από αύριο, 1η Ιουλίου, στην αγορά αφού τίθενται σε ισχύ οι νέοι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Το τριετές πάγωμα μισθών περιγράφεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας σε τρία σημεία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία“:

1. Στο κεφάλαιο για την αγορά εργασίας και τους μισθούς (σελίδα 1.379 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης) αναφέρεται το εξής: «Εφαρμογή μέτρων (σ.σ. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010) για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια».
2. Στο κεφάλαιο για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και της εισοδηματικής πολιτικής (σελίδα 1.346 της ΕτΚ) αναφέρει το Μνημόνιο: «Σε εναρμόνιση με τη μείωση των μισθών του δημοσίου τομέα οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι ώστε να καταστεί δυνατή η συγκράτηση του κόστους για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο…».
3. Στο κεφάλαιο που γίνεται αναφορά στον πληθωρισμό (σελίδα 1.336 της ΕτΚ) υπάρχει η εξής φράση: «Ο περιορισμός της εγχώριας ζήτησης τόσο μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και μέσω των προσπαθειών για τη συγκράτηση των μισθών και των συντάξεων καθώς και μέτρων για περιορισμό του κόστους στην οικονομία θα είναι απαραίτητος για την ουσιαστική κάμψη του πληθωρισμού».

Στο μεταξύ, με την ακρόαση εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που επιφέρει ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και τα εργασιακά.

Αντισυνταγματικές 5 διατάξεις του ασφαλιστικού για τους δημοσίους υπαλλήλους

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το δημόσιο. Ειδικότερα, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 8, που αναφέρει ότι μειώνονται οι συντάξεις της χήρας συζύγου, εφόσον η σύζυγος είχε μεγάλη (πλέον των δέκα ετών) διαφορά ηλικίας με τον αποβιώσαντα σύζυγο, αλλά αντισυνταγματική και αντίθετη στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)κρίθηκε και η διάταξη που απαγορεύει στους συνταξιούχους του δημοσίου να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη, που αναφέρει ότι οι δικαστές θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 25 χρόνια, ανεξάρτητα από το υπάρχον συνταγματικό ηλικιακό όριο εξόδου από το δικαστικό σώμα. Ακόμη, κρίθηκε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να αναδιατυπωθούν και άλλες να διευκρινιστούν.

Aντισυνταγματική έκρινε το δικαστήριο και την υπαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, όπως και τις διατάξεις που προβλέπουν να καθορίζονται με υπουργική απόφαση τα ποσά των συντάξεων και η αναπροσαρμογή τους.

Η Ολομέλεια του Συνεδρίου, κατά τις προηγούμενες μέρες, είχε επεξεργαστεί το ασφαλιστικό, που αφορούσε τους τομείς δημόσιο και ιδιωτικό. Η συνύπαρξη, ωστόσο, των δύο τομέων στο ίδιο νομοσχέδιο κρίθηκε αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα να διαβιβαστεί στο ΕΣ νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα, του οποίου οι περισσότερες διατάξεις περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο νομοσχέδιο. Η Ολομέλεια επανέλαβε, για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, τις αντισυνταγματικότητες, που είχε εκφράσει επί του πρώτου νομοσχεδίου, καθώς οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται.