Σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το 3ετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Αυτό είναι μια απόφαση, που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ads

Σε ερώτηση για το εάν τίθεται θέμα αλλαγών στη συζήτηση μέσα στην εβδομάδα, επισήμανε ότι για τα εργασιακά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι υπάρχει περιθώριο για να υπάρξει σύγκλιση με τους κοινωνικούς εταίρους. «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε, έστω και αυτή τη στιγμή, με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ενσωματώσουμε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις και αλλαγές είναι προς το καλύτερο, εφόσον φυσικά είναι συμβατές και με το γενικότερο πνεύμα του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοθετήματος».

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμία διάσταση με τα μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ» σχετικά εμ το Ασφαλιστικό, και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε μιλήσει για κομματική πειθαρχία» και παρέπεμψε στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας, «για να δούμε πώς θα εξελιχθεί» και «για να μη μιλάμε με εικασίες». Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, είπε «ας αφήσουμε τους βουλευτές να αποφασίσουν με την ψήφο τους, γιατί το να μιλάμε υποθετικά για διαρροές είναι η άλλη όψη του να προσπαθεί κάποιος να επιβάλει στους βουλευτές τι να κάνουν».

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών, εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, ώστε μετά να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για το οποίο δεσμευτήκαμε», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση διαρροών στην ψήφιση του Ασφαλιστικού.

Ads

Για το εάν θα μάθουν οι πολίτες τι ακριβώς ζητήθηκε από την τρόϊκα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «βεβαίως, θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα» και ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση έχει αναγάγει τη διαβούλευση σε θεσμό εξαιρετικής προτεραιότητας. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να περάσει από το μυαλό κάποιου ότι εμείς κάναμε περισσότερα από ό,τι μας είχε ζητηθεί και από όσα χρειαζόταν να γίνουν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι «περιοριστήκαμε στις αναγκαίες επώδυνες αλλαγές και προβήκαμε στο μάξιμουμ των επιλογών, που είχαμε ώστε αυτό το σύστημα να είναι δίκαιο και βιώσιμο».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, προσθέτοντας όμως πως θα υπερψηφίσει όσα άρθρα κρίνει ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.