Τη σύλληψη του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος γρονθοκόπησε την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και πέταξε ένα ποτήρι νερό στην υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου διέταξε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Αθηνών Ελένη Ράϊκου. Τον Ηλία Κασιδιάρη αναζητά η αστυνομία, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί. Την ίδια, ώρα η Χρυσή Αυγή, καλύπτει τον Ηλία Κασιδιάρη, κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι απεκρυψαν το γεγονός ότι η Λιάνα Κανέλη χειροδίκησε πρώτη και προχωρά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σε εμπάργκο προς όλα τα κανάλια και τις εφημερίδες. Εν τω μεταξύ, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει το περιστατικό. 

Ads

 

Σύμφωνα με την εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία διέταξε τη σύλληψη του Ηλία Κασιδιάρη, το αδίκημα εναντίον της κ. Κανέλλη προσδιορίζεται ως απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και διώκεται αυτεπάγγελτα. Η αντίδραση του Ηλ. Κασιδιάρη απέναντι στην υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου, στην οποία πέταξε ένα ποτήρι νερό, χαρακτηρίζεται ως απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και διώκεται μετά από μήνυση. Επισημαίνεται ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης δεν φέρει την ιδιότητα του βουλευτή, καθώς η Βουλή έχει διαλυθεί εν όψει εκλογών.

Μετά το περιστατικό, η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, δήλωσε στο Real FM: «με πολιτικά κτήνη δεν πρόκειται να κάνω ψυχανάλυση». Σε ερώτηση για την γενικότερη στάση του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής στο πάνελ, η κ. Κανέλλη επισήμανε ότι φαινόταν από την αρχή πως ήταν σε εκνευρισμό. «Είπε απίστευτα πράγματα, ότι το ΚΚΕ φύλαγε τη Βουλή και ότι η Παπαρήγα συνεργάζεται με την Αστυνομία», πρόσθεσε, και «όταν άρχισε να μιλάει η Δούρου, μας έβρισε, σηκώθηκε και της πέταξε ένα ποτήρι νερό. «Το πάνελ τότε πάγωσε, αλλά εγώ αντέδρασα, σηκώθηκα και με πλάκωσε», συμπλήρωσε η κ. Κανέλλη περιγράφοντας το επεισόδιο. Ερωτηθείσα αν το περιστατικό αυτό θα κάνει καλό ή κακό στη Χρυσή Αυγή, απάντησε ότι «το περιστατικό αυτό θα κάνει κακό στη χώρα. Εγώ σπέκουλα για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα κάνω, αν θελήσει ο λαός να πνίξει το φίδι της ακροδεξιάς, θα το πνίξει, αν επιλέξει να το πολλαπλασιάσει, θα το κάνει» σχολίασε.

Ads

Εμπάργκο στα ΜΜΕ από τη Χρυσή Αυγή: Η Κανέλλη χειροδίκησε πρώτη


Επίθεση στα ΜΜΕ εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της με αφορμή το σημερινό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον εκπρόσωπό της Ηλία Κασσιδιάρη. Η Χρυσή Αυγή κατηγορεί τα κανάλια ότι αποκρύπτουν το γεγονός -όπως υποστηρίζει- ότι πρώτη σηκώθηκε και χειροδίκησε κατά του Η. Κασσιδιάρη, η Λιάνα Κανέλλη «κτυπώντας απρόκλητα τον στο πρόσωπο με ένα πακέτο εντύπων». «Αυτό όμως δεν το είδε κανένας, δεν το είδε ούτε η δικαιοσύνη, η οποία ξεκίνησε αυτόφωρη διαδικασία μόνο για τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής», ούτε «άκουσε τις ύβρεις της Λιάνας Κανέλλη, για αυτά κύριοι κύριοι εισαγγελείς δεν υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία», διερωτάται η Χρυσή Αυγή και ανακοινώνει ότι προχωρεί σε εμπάργκο για όλα τα κανάλια και τις εφημερίδες. «Πριν τα ΜΜΕ μας αποκλείσουν, τους αποκλείουμε εμείς. Δεν τους χρειαζόμαστε. Έχουμε στο πλευρό μας μισό εκατομμύριο Έλληνες», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, με αφορμή το επεισόδιο, επεσήμανε ότι «οι ναζί της Χρυσής Αυγής δεν είναι γραφικοί, είναι επικίνδυνοι». Επιπλέον εκτίμησε ότι «δεν έχει νόημα πια να δίνει κανείς ελευθερίες και δημοσιότητα στους εχθρούς της ελευθερίας». «Η σημερινή υπόθεση με τον Κασιδιάρη στο προεκλογικό πάνελ της τηλεόρασης, αποτελεί απόδειξη ότι με τους ναζί δεν παίζουμε. Η Χρυσή Αυγή πρέπει πλέον να απασχολεί το αστυνομικό ρεπορτάζ» κατέληξε. 

Καταδικάζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος
 
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Τσιόδρα, την επίθεση του κ. Κασιδιάρη κατά της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου. «Η επίθεση αυτή είναι επίθεση εναντίον κάθε δημοκρατικού πολίτη. Αποτελεί κεκτημένο του πολιτικού μας πολιτισμού, η προεκλογική αντιπαράθεση να γίνεται σε κλίμα δημοκρατικού διαλόγου. Αλλοίμονο αν οι πολιτικές διαφορές λύνονταν με τη βία», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «το ελάχιστο που περιμένει κάθε δημοκρατικός πολίτης, από το κόμμα του κ. Κασιδιάρη, τη Χρυσή Αυγή, είναι η απερίφραστη καταδίκη αυτής της ενέργειας». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προκειμένου να καταδικάσει την επίθεση του εκπροσώπου Τύπου της «Χρυσής Αυγής» ενάντια στη Λιάνα Κανέλλη.


Για επιεικώς απαράδεκτη και καταδικαστέα επίθεση, που προσβάλλει ευθέως τα κοινωνικά και κοινοβουλευτικά ήθη και θέσμια και εκθέτει διεθνώς τη χώρα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Β.Πολύδωρας. «Η βία δεν έχει θέση στη Δημοκρατία. Δεν είναι τρόπος διαλόγου, ούτε μέσον πολιτικής συμπεριφοράς. Είναι το απόστημα μιας φασιστοειδούς λογικής που πρέπει να εκλείψει οριστικά και τελεσίδικα».

image

«Οι σκηνές που παρακολουθήσαμε είναι ντροπή για την κοινωνία μας, για το πολιτικό σύστημα», τόνισε σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, και ζήτησε από το λαό να ξαναστείλει τη Χρυσή Αυγή «στη λήθη της», σημειώνοντας πως «όλα αυτά τα φασιστοειδή προσβάλλουν την κοινωνία μας».
 
«Η σημερινή επίθεση του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής κατά της Ρένας Δούρου και της Λιάνας Κανέλλη έδειξε σε δημόσια θέα αυτό που ήταν ευρέως γνωστό. Το πραγματικό πρόσωπο αυτής της εγκληματικής οργάνωσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Από την πλευρά μας, δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε καμιά δημόσια συζήτηση που θα βρίσκεται εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και θα θέσουμε και το θέμα στη διακομματική επιτροπή» τονίζεται στην ανακοίνωση. 

image

Την επίθεση καταδίκασε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «όποιοι εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού, παίζουν με την Ελλάδα και τη δημοκρατία». «Ο νεαρός αυτός ”κύριος”, εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής απέδειξε σήμερα ότι είναι εκπρόσωπος μιας ομάδας νεοναζί που εκτός από ακροδεξιοί είναι άνανδροι και τραμπούκοι» υπογράμμισε.

Την «τραμπούκικη» επίθεση του εκπροσώπου της «Χρυσής Αυγής» ενάντια στην υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και γενικά τη συμπεριφορά του στο πάνελ της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, εναντίον και άλλων εκπροσώπων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει το ΚΚΕ. «Τα ναζιστικά μορφώματα αντιμετωπίζονται από τον ίδιο το λαό, με την ισχυροποίηση και ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Μόνο ένα τέτοιο κίνημα ρήξης και ανατροπής μπορεί να εξουδετερώσει οριστικά τέτοιες οργανώσεις που είναι ένα μαστίγιο του ίδιου του συστήματος. Εξάλλου η Χρυσή Αυγή εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει εργοδοτικούς μηχανισμούς κατά των εργαζομένων για το σπάσιμο απεργίας κ.λπ.» αναφέρει το ΚΚΕ και καλεί εργαζόμενους νέους και συνταξιούχους που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή να την εγκαταλείψουν και να συμπαραταχτούν με την τάξη τους και το ΚΚΕ. 

image
 
Εντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου. «Οι νεοναζιστές αποκαλύφθηκαν και στον τηλεοπτικό χρόνο», σημείωσε παρεμβαίνοντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι «πρώτα πρέπει να αντιδράσουν εκείνοι που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης για να μπουν στη Βουλή οι μπράβοι ναζιστές που υπηρετούν μόνο την αποσταθεροποίηση της χώρας και οδηγούν τη χώρα σε εμφύλια σύρραξη». «Εχουν την ευθύνη», συνέχισε, «κι εκείνοι που νομιμοποίησαν τους ναζιστές, εκείνοι που υπουργοποίησαν τους ναζιστές με τα τσεκούρια για να στηρίξουν τα μνημόνια και το 4ο Γερμανικό Ράιχ, τους συγκυβερνήτες Βενιζέλο και Σαμαρά».

«Μετά τις επιθέσεις στους μετανάστες, ήρθε η σειρά και των εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Είναι ο δρόμος που ακολούθησαν τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστέρα με αφορμή την επίθεση που δέχθηκαν Λιάνα Κανέλλη και Ρένα Δούρου από τον Ηλία Κασιαδάρη σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1. Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ακόμη ότι «η αυτονόητη σύλληψη του Κασιδιάρη δεν αρκεί». Αναφέρει ότι «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο της Χρυσής Αυγής» και συμπληρώνει ότι «η Δημοκρατία δεν είναι και δεν πρέπει να μείνει ανυπεράσπιστη».
 
Για «φασιστικές πράξεις» που «δεν εκπροσωπούν κατά καμία έννοια τον πατριωτικό χώρο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. «Μας πήρε 10 χρόνια να δώσουμε αξιοπρέπεια, εκτίμηση και σεβασμό στον πατριωτικό χώρο. Δεν θα επιτρέψουμε στην παρέα του κ. Μιχαλολιάκου, στην κομματική συμμορία του κ. Κασιδιάρη να ευτελίζει αυτό το οποίο χτίσαμε τόσα χρόνια στην εκτίμηση του ελληνικού λαού» υπογράμμισε. «Με τη δύναμη της ψήφου στην αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου οι πολίτες πρέπει να απομονώσουν κάθε τραμπουκικό χέρι, που δεν διστάζει να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη.

«Η Χρυσή Αυγή φανέρωσε σε όλους τους πολίτες το πραγματικό της πρόσωπο. Το αυγό του φιδιού έσπασε και το φίδι άρχισε να δαγκώνει. Η οργάνωση και ο Γραμματέας της που δεν καταδικάζουν τέτοιες επιθέσεις θα είναι ηθικοί αυτουργοί σε οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτικής βίας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι. Οι τραμπουκισμοί Κασιδιάρη δείχνουν πως εχθρός της Χρ. Αυγής και του φασισμού είναι η Αριστερά και κάθε κομμάτι της κοινωνίας που είναι ανυπεράσπιστο, και ποτέ η εξουσία, επισημαίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, το κόμμα, σημειώνει ότι η σημερινή «έκρηξη βίας από το στέλεχος της Χρ. Αυγής έρχεται μετά από μια σειρά οργανωμένων επιθέσεων σε βάρος μεταναστών, αλλά και αγωνιστών της αριστεράς, επιδείξεων δύναμης του παρακρατικού μηχανισμού με δήθεν μηχανοκίνητες πορείες υπό την επίβλεψη της αστυνομίας».

Ο συνασπισμός «δημιουργία, ξανά» καταδικάζει με ανακοίνωσή του «απερίφραστα κάθε μορφής βία και καλεί όλα τα κόμματα και τους Έλληνες πολίτες να απομονώσουν έμπρακτα τα ακραία και επικίνδυνα στοιχεία της δεξιάς και της αριστεράς που απειλούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας». «Η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει και η περαιτέρω ανοχή όλων μας σε παρόμοια αποτροπιαστικά φαινόμενα συνιστά συνενοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Με τον πιο δριμύ και κατηγορηματικό τρόπο εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την επίθεση στην Λιάνα Κανέλλη από τον Κασιδιάρη. Αίσχος!», ήταν το σχόλιο του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. «Θέλει ο φασίστας να κρυφτεί και η… Τηλεόραση δεν τον αφήνει. Απόλυτη, ασφυκτική απομόνωση των Ναζί!», έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Απαιτούμε τη σύλληψη του Κασιδιάρη! Την αποβολή των αποβρασμάτων της Χρυσής Αυγής από τα ΜΜΕ τώρα. Ούτε στη Βουλή ούτε πουθενά οι νεοναζί μαχαιροβγάλτες -Καμιά ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας» τονίζει από την πλευρά της, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, η οποία καλεί αύριο στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια στην Αθήνα (7 μ.μ. Ομόνοια), Θεσσαλονίκη (6 μ.μ. Άγαλμα Βενιζέλου), Ρέθυμνο (7 μ.μ. Δημαρχείο).