«Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω, έχετε εσείς; Φέρτε την».

Ads

Αυτά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της χώρας, σήμερα στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας από την μία το γεγονός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ασθενών, αλλά και επιχειρώντας να διαψεύσει ένα επιστημονικό αξίωμα, κινούμενος στο όριο του αντιεπιστημονικού λόγου. 

Κόντρα σε ό,τι λένε οι ειδικοί επιστήμονες και οι γιατροί, οι οποίοι επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πόσο επικίνδυνη είναι η παραμονή ενός ασθενούς εκτός ΜΕΘ καθώς και στα στοιχεία που γνωστοποιούν και παρουσιάζουν καθημερινά οι Ενώσεις τους, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς πως είτε κάποιος βρίσκεται σε ΜΕΘ είτε σε κρεβάτι πρόχειρα διασωληνωμένος είναι το ίδιο πράγμα.

«Αλήθεια είπε σήμερα στην βουλή ο Μητσοτάκης πως η θνητότητα του βαρέως πάσχοντα εκτός ΜΕΘ vs εντός ΜΕΘ είναι ίδια; Σοβαρά τώρα; Έχουμε κι επίσημα πρωθυπουργό αρνητή της Εντατικής Θεραπείας, αρνητή της σύγχρονης ιατρικής, αρνητή της επιστήμης;» σχολίασε δεικτικά ο γιατρός και γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.

Συμβάλλοντας στις ενδείξεις που ζητά ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζουμε κάποιες ενδεικτικά…

Μόλις χθες το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Αλέξη Τσίπρα, περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση στο ΕΣΥ, τόνισε πως τη χθεσινή μέρα στις 30/11/2021, «148 ασθενείς βρίσκονται πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που εδώ και καιρό έχει οδηγήσει στην έκρηξη της θνητότητας, καθώς δεν λαμβάνουν την αρμόζουσα φροντίδα». Παράλληλα επισημάνθηκε και η ακύρωση χειρουργείων και κρίσιμων θεραπειών για σοβαρές ασθένειες εξαιτίας της μονοθεματικής λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ads

«Πρόκειται για μαζική δολοφονία μέσα από μια δήθεν νοσηλεία» είπε προ ολίγων ημερών στο tvxs.gr ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στον Αττικόν Νοσοκομείο, Μιχάλης Ρίζος. «Στο Αττικόν έχουμε 120 ασθενείς σε ράντζα. Υπάρχει απίστευτη ενδονοσοκομειακή διασπορά κορονοϊού, αλλά και άλλων μικροβίων, όπως του μύκητα Candida πολύ μεταδοτικού.. Ε, φυσικά, αφού είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Ανθρωποι ευπαθείς. Γι αυτό έχει εκτοξευθεί η θνησιμότητα. Αν δεν βρίσκει ο ασθενής με κορονοϊό και άλλα προβλήματα ΜΕΘ, είναι δυνατόν να ζήσει; Είναι δήθεν νοσηλεία, γι αυτό και τη χαρακτηρίζω μαζική δολοφονία», λέει χαρακτηριστικά.

«Εντατική θεραπεία σημαίνει εντατική παρακολούθηση και έγκαιρη παρέμβαση σε οποιαδήποτε επιπλοκή. Διότι στους βαρέως πάσχοντες μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί η ισορροπία σε ό, τι αφορά τα κρίσιμα ζωτικά τους σημεία. Για να γίνει αυτό σωστά, χρειάζεται μεγάλος αριθμός προσωπικού, εξειδικευμένοι νοσηλευτές και γιατροί εντατικολόγοι. Επομένως για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, των οποίων η νόσος αναμένεται να κρατήσει ημέρες ή και εβδομάδες, ο «φυσικός χώρος» νοσηλείας τους είναι οι ΜΕΘ», εξηγεί ο έμπειρος εντατικολόγος.

Και ο καθηγητής πνευμονολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας για τους βεβαιωμένους θανάτους ανθρώπων εκτός ΜΕΘ, ανέφερε ότι «στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας δημιουργήθηκαν μεν κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο αυτές ήταν χωρίς προδιαγραφές και έτσι αυξήθηκε η θνητότητα».  Γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε διερεύνηση της υπόθεσης για τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Αλλά και οι μελέτες, όπως αυτήν που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Plos One τον Ιούνιο του 2020 από Έλληνες πανεπιστημιακούς, μεταξύ των οποίων ο νυν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, βρίσκει πως η θνησιμότητα σε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ ασθενείς κυμαίνεται από 67 έως και 99%. Από την εργασία τους προκύπτει ότι η θνησιμότητα των ασθενών που δέχθηκαν υποστήριξη μηχανικού αερισμού σε κοινούς θαλάμους (πτέρυγες νοσηλευομένων) είναι πολύ υψηλή, παρότι κατά τι μειώνεται αν οι ασθενείς αυτοί τελικώς μεταφερθούν σε ΜΕΘ.

Το ερώτημα

Και ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε «ενδείξεις» για την υψηλή θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ, δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί το ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα διατηρείται στα ύψη, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο παγκοσμίως, το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και το αντίστοιχο ποσοστό στις περισσότερες χώρες της αναπτυγμένης Δύσης, αλλά και σε χώρες ανάλογης δυναμικής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ δεν δίνονται στοιχεία από την Πολιτεία. Αν και αλησμόνητη μένει η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, τον Νοέμβριο του 2020. «Η θνητότητα μέσα στις ΜΕΘ είναι 50%. Αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς».