Επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε διεθνές περιοδικό το 2020 από Έλληνες πανεπιστημιακούς, μεταξύ των οποίων ο νυν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, βρίσκει πως η θνησιμότητα σε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ ασθενείς κυμαίνεται από 67 έως και 99%. Εκτός ΜΕΘ βρέθηκαν σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ περί τους 120 συμπολίτες μας τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, ενώ γιατροί επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πόσο επικίνδυνη είναι η παραμονή ενός ασθενούς εκτός ΜΕΘ ενώ χρειάζεται διασωλήνωση.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2020 στο επιστημονικό διαδικτυακό περιοδικό Plos One και υπογράφεται από τους Δημήτριο Μπασούλη, Σταύρο Λιάτη, Μαρίνα Σκουλούδη, Κωνσταντίνο Μακρυλάκη, Γεώργιο Δάικο και Πέτρο Σφηκάκη. Όλοι τους αναγνωρισμένοι επιστήμονες, ο τελευταίος είναι πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από την εργασία τους προκύπτει ότι η θνησιμότητα των ασθενών που δέχθηκαν υποστήριξη μηχανικού αερισμού σε κοινούς θαλάμους (πτέρυγες νοσηλευομένων) είναι πολύ υψηλή, παρότι κατά τι μειώνεται αν οι ασθενείς αυτοί τελικώς μεταφερθούν σε ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν την πορεία 151 διασωληνωμένων ασθενών στο «Λαϊκό» από τον Απρίλιο του 2016 έως το Δεκέμβριο του 2018, εκ των οποίων 74 (49%) είχαν μεταφερθεί σε ΜΕΘ σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Για αυτούς που μεταφέρθηκαν τελικά σε ΜΕΘ το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 65% ενδονοσοκομειακά και 70% εντός 90 ημερών. Για όσους ασθενείς τελικά δεν κατάφεραν να βρουν κρεβάτι σε Μονάδα, η θνησιμότητα μετρήθηκε 97% και 99% αντίστοιχα!
Τα ευρήματα αυτά για την χρονική περίοδο 2016-2018 δείχνουν το δίχως άλλο ότι το πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ στην Ελλάδα δεν ήρθε με την πανδημία της covid-19, απλά οι συνέπειές του πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας του τεράστιου αριθμού ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης. Απευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους από το εξωτερικό, οι συγγραφής της εργασίας τονίζουν: «Στο ΕΣΥ, η μεγάλη πλειονότητα των νοσηλευομένων που θα χρειαστούν σε κάποια φάση μηχανικό αερισμό διασωληνώνονται στον θάλαμο πριν τη μεταφορά τους σε ΜΕΘ. Η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ ωστόσο δεν είναι πάντα επαρκής ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των διασωληνωμένων, σε κάθε χρονικό σημείο».
Μ. Ρίζος στο tvxs.gr: Η ΜΕΘ είναι ο «φυσικός χώρος» των βαρέως πασχόντων ασθενών
Από διαφορετικό δρόμο σε παρόμοιο συμπέρασμα καταλήγει ο εντατικολόγος και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο «Αττικόν» Μιχάλης Ρίζος, μιλώντας στο tvxs.gr. «Εντατική θεραπεία σημαίνει εντατική παρακολούθηση και έγκαιρη παρέμβαση σε οποιαδήποτε επιπλοκή. Διότι στους βαρέως πάσχοντες μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί η ισορροπία σε ό, τι αφορά τα κρίσιμα ζωτικά τους σημεία. Για να γίνει αυτό σωστά, χρειάζεται μεγάλος αριθμός προσωπικού, εξειδικευμένοι νοσηλευτές και γιατροί εντατικολόγοι. Επομένως για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, των οποίων η νόσος αναμένεται να κρατήσει ημέρες ή και εβδομάδες, ο «φυσικός χώρος» νοσηλείας τους είναι οι ΜΕΘ», λέει ο έμπειρος γιατρός.
«Δε χρειάζονται μαθηματικοί υπολογισμοί για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η παραμονή τους εκτός ΜΕΘ είναι μια προφανώς επικίνδυνη και θα έλεγα «παρά φύση» κατάσταση. Ως τέτοια, είναι μία μη ανεκτή επιλογή και όσοι λένε ότι πρέπει να την ανεχόμαστε είναι είτε άσχετοι είτε τόσο κυνικά προσαρμοσμένοι στην κυρίαρχη πολιτική που αναιρούν οποιαδήποτε έννοια επιστήμης» τονίζει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >