Η μη λειτουργία των συστημάτων πέδησης του μηχανήματος λείανσης φαίνεται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ότι προκάλεσε τον τραγικό θάνατο του 41χρονου εργοδηγού, υπαλλήλου της ΣΤΑ.ΣΥ., τα ξημερώματα της Τρίτης στις γραμμές του Ηλεκτρικού στον Άγιο Νικόλαο.
Όπως όλα δείχνουν, κατά τη διάρκεια εργασιών λείανσης των γραμμών δεν λειτούργησε ποτέ κανένα από τα συστήματα πέδησης του ειδικού μηχανήματος λείανσης της γερμανικής εταιρείας που είχε αναλάβει εργολαβικά τις σχετικές εργασίες, με συνέπεια ο άτυχος εργοδηγός μαζί με ακόμη τέσσερις επιβαίνοντες να αναγκαστεί να πηδήξει στο έδαφος από το όχημα.
Το μηχάνημα λείανσης, το οποίο έχει σχήμα μικρού βαγονιού, κινούνταν πάνω στις γραμμές από την Κηφισιά με κατεύθυνση τον Πειραιά, ωστόσο σε ένα κατηφορικό σημείο της διαδρομής ο χειριστής του μηχανήματος, στην προσπάθειά του να κόψει ταχύτητα, διαπίστωσε ότι το μηχάνημα δεν φρενάρει.
Εκτός από το κυρίως σύστημα πέδησης, όλα τα οχήματα του σιδηροδρόμου διαθέτουν και εφεδρικό σύστημα, ώστε σε περίπτωση βλάβης των κυρίως φρένων να μπορούν να μπλοκάρουν οι τροχοί από τα εφεδρικά. Στην περίπτωση όμως του χθεσινού δυστυχήματος δεν λειτούργησαν ούτε τα εφεδρικά…
Αποτέλεσμα ήταν το μηχάνημα λείανσης να αναπτύξει ανεξέλεγκτη ταχύτητα, την οποία οι ιθύνοντες της ΣΤΑ.ΣΥ. επέλεξαν να ανακόψουν μετακινώντας σταθμευμένο στον σταθμό «Αττική» συρμό στις γραμμές μεταξύ των σταθμών «Αττική» και «Άγιος Νικόλαος», ώστε να προκληθεί ελεγχόμενη σύγκρουση εκτός του σταθμού.
Την ίδια στιγμή στους πέντε εργαζόμενους δόθηκε εντολή να πηδήξουν από το όχημα για να σωθούν από την πρόσκρουση, ωστόσο με την πτώση στο έδαφος ο 41χρονος Πέτρος Γιάμαλης που δούλευε στη ΣΤΑΣΥ τα τελευταία 13 χρόνια, έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμη ένας υπάλληλος τραυματίστηκε σοβαρά.
Στο μηχάνημα λείανσης επέβαιναν δύο υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. και τρεις εργαζόμενοι της γερμανικής εταιρείας που είχε αναλάβει τη λείανση. Πρόκειται για την εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή μηχανημάτων και εργασιών συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών με το όνομα Schweerbau International GMBH & CO. KG και έδρα την πόλη Stadthagen της κάτω Σαξονίας στη Γερμανία.
««Ο συρμός λείανσης δεν ήταν της ΣΤΑΣΥ ήταν εργολάβου και δεν ξέρουμε τι προδιαγραφές και πιστοποιήσεις είχε. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί κινδύνευσαν. Η προστασία των εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ. δεν μπορεί να είναι ευθύνη καμιάς εργολαβικής εταιρείας» λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων του μετρό Σπύρος Ρεβύθης, σημειώνοντας μάλιστα ότι παρόμοιο μηχάνημα της ίδιας εταιρείας πήρε φωτιά πριν από λίγες ημέρες.
Το δυστύχημα έχει προκαλέσει θλίψη αλλά και οργή στους εργαζόμενους οι οποίοι ανακοίνωσαν στάσεις εργασίας για αύριο Πέμπτη στο μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ, από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 το πρωί, και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τις στάσεις εργασίας εξήγγειλαν το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, ζητώντας άμεση απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα και θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την ΣΤΑΣΥ αλλά και από την εργολαβική εταιρεία που ανέλαβε τη συντήρηση των γραμμών.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων
«Το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε την ζωή στον συνάδελφό μας Πέτρο Γιάμαλη και έναν ακόμα εργαζόμενο να χαροπαλεύει, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά ατυχήματα, που σημειώνονται σε εργασιακούς χώρους, με εργαζόμενους να θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους ανεξέλεγκτων ιδιωτικών συμφερόντων.
Προ ημερών είχε χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενους στις προβλήτες της Cosco, άλλοι τραυματίστηκαν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και αυτή την φορά ο θάνατος «χτύπησε» στη Γραμμή 1 της ΣΤΑ.ΣΥ, με θύμα τον 41χρονο Πέτρο και άλλους τρεις τραυματίες.
Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα δεχτούν άλλη θυσία στον χώρο εργασίας τους. Πραγματοποιούμε την Πέμπτη 18/11/21 24ωρη απεργία για να αποχαιρετήσουμε τον συνάδελφό μας και απαιτούμε να χυθεί άπλετο φως στις αιτίες του δυστυχήματος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Παράλληλα, καλούμε, για μια ακόμα φορά, την Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα:
1. Ελέγχθηκε το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυό μας; Και αν ναι, από ποιόν φορέα;
2. Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιόν;
3. Η εργολαβική εταιρεία, που έχει αναλάβει το έργο, τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας;
4. Είναι αλήθεια ότι είχε σημειωθεί ξανά βλάβη στο ίδιο μηχάνημα; Εάν ναι πότε και από ποιόν ελέγχθηκε η αποκατάστασή της;
5. Ποιά είναι η διαδικασία που προβλέπει τη συνοδεία εργαζόμενων της ΣΤΑ.ΣΥ. σε μηχανοκίνητες εργασίες αναδόχων;
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν περίτρανα τις ιδιαιτέρες ακραίες συνθήκες σιδηροδρομικής φύσης που εκτελούν οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες. Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη. Οφείλει να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει να βάζει, ανεξέλεγκτα, στο δίκτυο ιδιωτικά, εργολαβικά συμφέροντα, που στο βωμό του κέρδους αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζόμενων».
ΣΤΑΣΥ: Οι ευθύνες στον ανάδοχο
Στην ανακοίνωσή της η ΣΤΑ.ΣΥ. υπογραμμίζει ότι διερευνάται ο λόγος για τον οποίο δεν λειτούργησαν τα εφεδρικά συστήματα πέδησης του μηχανήματος και πως «το τραγικό συμβάν αποδίδεται σε αίτια που αφορούν στον εξοπλισμό της αναδόχου και η ΣΤΑ.ΣΥ. θα αναζητήσει κάθε είδους ευθύνες γι’ αυτό». Επιπλέον ότι η εν λόγω εργολαβική «είχε αναλάβει το συγκεκριμένο έργο μετά από διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού» και πως «στις συμβατικές υποχρεώσεις είναι, μεταξύ άλλων, η συντήρηση κι ο έλεγχος των μηχανημάτων».
Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ:
Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα, που σημειώθηκε το πρωί στη Γραμμή 1 του Μετρό και ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα που διενεργείται από τις αρμόδιες Αρχές σε συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ. Μον. Α.Ε., διευκρινίζεται, ότι:
Στο μηχάνημα λείανσης επέβαιναν 5 συνολικά εργαζόμενοι, 2 υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. και 3 αλλοδαποί, υπάλληλοι της Γερμανικής εταιρείας που εκτελεί το έργο. Ο εκλιπών είναι υπάλληλος της ΣΤΑ.ΣΥ., ένας υπάλληλος της Αναδόχου εταιρείας νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα και οι λοιποί τρεις επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.
Οι υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. μετακίνησαν σταθμευμένο στο σταθμό «Αττική» συρμό στον τροχιόδρομο μεταξύ των σταθμών «Αττική» και «Άγιος Νικόλαος», ούτως ώστε να προκληθεί ελεγχόμενη σύγκρουση εκτός του σταθμού, με τις μικρότερες το δυνατό υλικές ζημιές.
Διερευνάται ο λόγος για τον οποίο δεν λειτούργησαν τα εφεδρικά συστήματα πέδησης του μηχανήματος λείανσης της Αναδόχου εταιρείας. Το έργο λείανσης του τροχιόδρομου ανέλαβε εταιρεία, πιστοποιημένη στο εν λόγω αντικείμενο, μετά από διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Στις συμβατικές υποχρεώσεις τις εταιρείας, είναι μεταξύ άλλων και η συντήρηση και ο έλεγχος των μηχανημάτων.
Το τραγικό συμβάν αποδίδεται σε αίτια που αφορούν στον εξοπλισμό της Αναδόχου και η ΣΤΑ.ΣΥ. θα αναζητήσει κάθε είδους ευθύνες για αυτό.
«Να αυστηροποιηθούν τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους»
Οι συνθήκες του δυστυχήματος προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τους τραυματισμένους εργαζόμενους στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” επισκέφθηκαν χθες οι τομεάρχες Μεταφορών και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς και Μ. Ξενογιαννακοπούλου αντίστοιχα.
Μετά την επίσκεψή τους οι δύο τομεάρχες δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς ακόμα μία φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες και με τον τραγικότερο τρόπο, με την απώλεια δηλαδή ανθρώπινης ζωής, τίθεται υπό αμφισβήτηση η επάρκεια στη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Μετά από μια σειρά θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση των σχετικών προβλέψεων και ο αυστηρός έλεγχος για την εφαρμογή τους. Η ελαστικοποίηση της εργασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει επιφέρει τη χαλάρωσή τους.
Αναμένουμε την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του σημερινού θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος και την απόδοση ευθυνών. Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. οφείλει να φροντίσει για την πλήρη στήριξη της οικογένειας του θανόντος εργαζόμενου, καθώς και των τραυματισμένων, στους οποίους ευχόμαστε περαστικά.
«Κανένας πια και πολύ περισσότερο η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι για αυτά τα τραγικά περιστατικά φταίει η τύχη και η “κακιά στιγμή”. Πρόκειται για κατά συρροή εγκλήματα μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων ως περιττό κόστος, εντατικοποιεί τους όρους δουλειάς, ιδιωτικοποιεί τις αστικές συγκοινωνίες κι εκχωρεί κρίσιμους τομείς σε εργολάβους, διαλύει το σώμα επιθεώρησης εργασίας» το σχόλιο του ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να βάλει τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών και να εξασφαλιστεί η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων και συντήρησης των οχημάτων και μηχανημάτων της ΣΤΑΣΥ» προσθέτει μεταξύ άλλων το κόμμα του Περισσού.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, ρωτά «πόσους ακόμα εργαζόμενους/ες θα θρηνήσουμε για να συνεχίσουν να δίνουν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις δουλίτσες σε ιδιώτες εργολάβους».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >