Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί αρκετά γρήγορος ρυθμός με τον οποίο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των ενστόλων, όπου η αναμονή έχει περιοριστεί στον ένα μήνα, ενώ αντίθετα στους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους οι νέοι συνταξιούχοι βρίσκονται «στο περίμενε» ακόμη και χρόνια.

Ads

Όπως αποκαλύπτει μάλιστα σε ρεπορτάζ του το ieidiseis.gr, sτην γρήγορη διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και αστυνομικοί που έχουν αποσπαστεί στον ΕΦΚΑ (Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), αλλά και μια… διμοιρία φαντάρων που βγάζει συντάξεις για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Οι συγκεκριμένοι αναφέρονται ως απόφοιτοι Οικονομικών και Νομικών Σχολών που υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία, αλλά έχουν μετακινηθεί από τα σύνορα προκειμένου να εκδίδουν συντάξεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγή του ΕΦΚΑ, την οποία επικαλείται το ρεπορτάζ: «οι εν λόγω έφεδροι έχουν υπηρετήσει το τμήμα της θητείας που αναλογεί στα σύνορα και τώρα μετακινήθηκαν στην Αθήνα και μεταβαίνουν καθημερινά στον ΕΦΚΑ, μαζί με μονίμους αξιωματικούς, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τους συνταξιοδοτικούς φακέλους».

Ads

Προσθέτει δε πως ότι κάτι τέτοιο  «είναι πιο χρήσιμο από το να λουφάρουν στο Πεντάγωνο».

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο δεν προχωρά στην στελέχωση του ΕΦΚΑ με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά παράλληλα εξετάζει την ανάθεση των συνταξιοδοτικών φακέλων outsourcing (εκτός) σε δικηγορικά γραφεία.

Πρέπει να σημειωθεί πως -με βάση το ρεπορτάζ- στην συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να προκύψει ένα επιπλέον (λίγο πολύ αναμενόμενο) «κώλυμα» η πλειονότητα αυτών των στρατιωτών απολύονται το καλοκαίρι και το κενό σε προσωπικό στον ΕΦΚΑ δεν προβλέπεται να καλυφθεί.
Με βάση τις εκτιμήσεις που φιλοξενούνται στο δημοσίευμα, δύο τινά πρέπει να συμβούν προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα έκδοση των συντάξεων των στρατιωτικών:

-Είτε να αυξηθεί (και άλλο) η στρατιωτική θητεία, οπότε θα παραταθεί υποχρεωτικά και η απόσπαση των εξειδικευμένων φαντάρων στον ΕΦΚΑ.
-Είτε να «φάνε» φυλακή (σ.σ. πάντα βρίσκονται μικροπταίσματα…) και να την υπηρετήσουν πίσω από χοντρούς συνταξιοδοτικούς φακέλους…