Θετικά είναι τα μηνύματα για την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, να δηλώνει βέβαιος για πολύ υψηλό συμμετοχής στο PSI. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πάλι, ενημερώνοντας το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε νωρίτερα, σημείωσε πως το πρόγραμμα «πάει καλά, δεν υπάρχουν εκπλήξεις». Στη σημασία της επιτυχίας του PSI αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος. Σημειώνεται πως η προθεσμία συμμετοχής στο PSI λήγει το βράδυ της Πέμπτης. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει το όριο του 75%, ενώ προσδοκά να αγγίξει το 90%, ώστε να μη χρειαστεί η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, που μπορεί να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός και να πυροδοτήσει τις πληρωμές των CDS. Η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών θα γίνει την Παρασκευή το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι παραμένει «αβέβαιο» εάν το τελικό ποσοστό συμμετοχής θα φτάσει στο 90%. «Είμαι αισιόδοξος όσον αφορά το γεγονός ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία εντός των προσεχών ωρών», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του IIF, χωρίς πάντως να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των πιστωτών που έχουν μέχρις στιγμής αποδεχτεί την ανταλλαγή, με τη διευκρίνιση ότι αρμόδια για τις σχετικές ανακοινώσεις είναι η ελληνική κυβέρνηση.

«Έχω καταφέρει τους τελευταίους μήνες να αποφεύγω να δίνω συγκεκριμένα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής, και θα σας απογοητεύσω εξακολουθώντας να κάνω το ίδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του IIF, τονίζοντας ωστόσο ότι εκτιμά πως η συμμετοχή θα είναι «πολύ πολύ υψηλή».
 
Παράλληλα, ανέφερε πως πιθανόν μερικοί πιστωτές να βρίσκονται ακόμα στην διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς αλλά, όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η ελληνική κυβέρνηση κυριολεκτεί όταν λέει πως αυτή είναι η τελική προσφορά.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή των ομολόγων γίνεται σε εθελοντική βάση, καθώς όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε «η συμφωνία διαπραγματεύτηκε πλήρως, σε αντίθεση με άλλες αναδιαρθρώσεις».
 
Επιπλέον, ο κ. Νταλάρα υπογράμμισε τη σημασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς «η συμφωνία αυτή δίνει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αποφύγει μια ακριβή χρεοκοπία και να προχωρήσει μπροστά».
 
Από τη Σερβία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής» που «σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, πάνω από το 60% των ομολογιούχων έχει δείξει ενδιαφέρον για την ανταλλαγή. Ο ιδιωτικός τομέας κινείται προς το 65%, κάτι που σημαίνει ότι η λύση είναι πολύ κοντά».
 
Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι η διαδικασία των εγγραφών στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικούς χρέους πάει καλά και ότι το ποσοστό συμμετοχής είναι πολύ υψηλό.
 
«Ο ρυθμός που προχωράνε οι εγγραφές στο PSI είναι καλός και το ποσοστό αυτών που επιλέγουν εθελοντικά ανταλλαγή είναι πολύ υψηλό», δήλωσε στο πρακτορείο ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Πάμε καλά, είμαστε αισιόδοξοι», συμπλήρωσε, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ποσοστό συμμετοχής που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής.

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του PSI εξέφρασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης της τροπολογίας για την κάλυψη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν όλα πάνε καλά, αύριο θα μπορούμε να ανακοινώσουμε πως ο λαός απαλλάσσεται από 150 δισ. ευρώ χρέους».
 
«Σήμερα τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται μια ιστορικού χαρακτήρα διαδικασία, μια πρωτοφανούς μεγέθους και πολυπλοκότητας επιχείρηση δραστικής μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους», ανέφερε. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ερχόμαστε ως κοινοβούλιο, ως κυβέρνηση, μαζί με τους θεσμικούς μας εταίρους και μειώνουμε το χρέος», πρόσθεσε.

Ads

Βολές κατά των Ταμείων που αρνήθηκαν το «κούρεμα»
 
Στο μεταξύ, κριτική στα ασφαλιστικά ταμεία που δεν δέχτηκαν να ενταχθούν στο PSI άσκησαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού, που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης, οι Λουκάς Παπαδήμος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για αυτό, κάνοντας λόγο για «παράλογη και κοντόφαλμη λογική». Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία χρηματοδοτήθηκαν με 154 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα από το κράτος.

image
 
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας, καθώς και του δεύτερου πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης». Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για την επίτευξη των στόχων του νέου προγράμματος και του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης.
 
«Ένα σχετικά περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος και παράλληλα, ενέχει κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές και, γενικότερα, για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, έχει διαμορφώσει ένα πρόσφορο πλαίσιο με σημαντικά κίνητρα για την ανταλλαγή ομολόγων. «Γι’ αυτόν το λόγο προσβλέπω στη μέγιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά, στην προσπάθεια προσαρμογής και ανόρθωσης της οικονομίας μας».
 
«Το PSI είναι το τρίτο μεγάλο βήμα για την έγκριση και υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Το πρώτο βήμα ήταν η υιοθέτηση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, το δεύτερο ήταν η έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδος με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το τρίτο είναι η ολοκλήρωση του PSI σήμερα και το τέταρτο είναι η τελική έγκριση του χρηματοδοτικού πακέτου και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ιδιαιτέρως σημαντική.

Συμμετοχή άνω του 75%
 
Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο PSI έχει ξεπεράσει το 75%, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Reuters. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνετο σε ανάλογα ποσοστά ήδη από το βράδυ της Τετάρτης. Παράλληλα υπουργός της κυβέρνησης δήλωσε στους Financial Times πως «απόψε θα έχουμε καλά νέα, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται γύρω στο 80%».
 
Αισιοδοξία για συμμετοχή στο PSI άνω του 75% των κατόχων ομολόγων διατύπωναν εξάλλου και χθες το βράδυ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών

Εν μέσω αισιοδοξίας για υψηλή συμμετοχή στο PSI, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άνοδο 3,18%, στις 768,90 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανήλθε σε 63,53 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, μετά από τις συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων ανακοίνωσαν και επίσημα ότι θα συμμετέχουν στο PSI+ η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Αγροτική Τράπεζα, η Probank (χθες είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες ανακοινώσεις η Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου), ενώ όπως έγινε γνωστό αποφάσισε να μην συμμετάσχει το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο οικονομική αδυναμία.

image
 
Ο διεθνής Τύπος για το «κούρεμα»
 
Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα μερίδας του διεθνούς Τύπου. Δεν λείπουν ωστόσο, όσοι προειδοποιούν για κατώτερη του αναμενόμενου συμμετοχή. Μάλιστα ο γερμανικός Τύπος, αναφέρεται στην περιορισμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, και το ενδεχόμενο αποτυχίας ενός εθελοντικού κουρέματος.
 
Με τη φράση η Ελλάδα «προχωρά ένα βήμα» προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του PSI περιγράφει η Wall Street Journal, τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Υπολογίζει το ποσοστό συμμετοχής στο 52%, ποσοστό για το οποίο σημειώνει ότι απέχει από το 90% στο οποίο αποσκοπεί η χώρα μας, προκειμένου να διασφαλιστεί ο εθελοντικός χαρακτήρας του κουρέματος, αλλά το οποίο επιτρέπει την έναρξη διαδικασιών που θα καταστήσει τη συμφωνία δεσμευτική για τους λοιπούς κατόχους ελληνικών ομολόγων.
 
Οι Times του Λονδίνου, χαρακτηρίζουν «κλειδί» τη σθεναρή στήριξη από την πλευρά του IIF, η συμμετοχή των μελών του οποίου στην «ιστορική» συμφωνία του PSI έχει φτάσει στο 40%. Επισημαίνουν δε, ότι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι αναμένουν να κλείσει επιτυχώς το πρόγραμμα σήμερα το βράδυ και παραθέτοντας και τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ που τόνισε εκ νέου ότι οι ημέρες αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.
 
H Guardian επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι ορισμένα από τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία αρνούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και χαρακτηρίζει «σκληρή» τη γλώσσα με την οποία απευθύνθηκε ο ΥΠΟΙΚ κ. Βενιζέλος σε όσους ιδιώτες αρνούνται να υπογράψουν, τονίζοντας προς αυτούς ότι αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία που υπάρχει.
 
Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, η Telegraph, επισημαίνει ότι λιγότεροι από τους μισούς ομολογιούχους έχουν μέχρι στιγμής συμφωνήσει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και περιγράφει την Αθήνα ως «επικίνδυνα εκτεθειμένη στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας», αναφερόμενη και στα όσα δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας από την Ιταλία, ότι δηλαδή συζήτησε «πολύ ανοιχτά» με τον κ. Βενιζέλο, το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
 
Επικαλούμενη αναλυτές, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί πιθανότατα να καταφύγει στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως «χρεοκοπία». Σε αυτή δε, την περίπτωση – προσθέτει – αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου το ISDA, το οποίο απεφάνθη πρόσφατα ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν συνιστά από μόνο του «πιστωτικό γεγονός».
 
Η εφημερίδα Handelsblat δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της ρεπορτάζ με τίτλο «Εξαναγκασμός στην εθελοντική συμμετοχή». Το άρθρο αναφέρεται στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι με συντονισμένες ενέργειες των μεγάλων τραπεζών και της πολιτικής ασκείται πίεση σε ασφαλιστικές εταιρίες, επενδυτικά ταμεία και μικροεπενδυτές, να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στην διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες για την νομιμότητα αυτών των ενεργειών.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Commerzbank ήδη έχουν συμπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης. Στην προσπάθεια να «πειστούν» οι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας, συμμετείχε ιδιαίτερα ενεργά και η γερμανική κυβέρνηση. Αυτό, πάντως, που η γερμανική κυβέρνηση ονομάζει «προσπάθεια να μεταπειστούν», το χαρακτηρίζουν οργανώσεις προστασίας των επενδυτών ως «εξαναγκασμό», σημειώνει η εφημερίδα.
 
«Η αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών είναι παράνομη», δήλωσε ο Daniel Bauer, εκπρόσωπος της ένωσης προστασίας των επενδυτών, και απείλησε με νομικές ενέργειες, αν οι ρήτρες συλλογικής δράσης ενεργοποιηθούν.