To βράδυ της Πέμπτης, εκπνέει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει το όριο του 75%, ενώ προσδοκά να αγγίξει το 90%, ώστε να μη χρειαστεί η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης που μπορεί να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός και να πυροδοτήσει τις πληρωμές των cds. Η επίσημη ανακοίνωση από το υπ. Οικονομικών θα γίνει την Παρασκευή το πρωί, ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Ads

 
Την αισιοδοξία του ότι η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων θα ξεπεράσει κατά πολύ το 75% «με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα» εξέφρασε χθες το απόγευμα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί. Αισιόδοξοι για την έκβαση του προγράμματος περικοπής του χρέους είχαν δηλώσει νωρίτερα τόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Εκκλήσεις συμμετοχής από τον Όλι Ρεν
 
Μάλιστα ο Όλι Ρεν επανήλθε με δηλώσεις του και κάλεσε τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη προσφορά, καθώς και ότι η εναλλακτική που τους δίνεται είναι πολύ χειρότερη.
 
«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν όλοι οι επενδυτές πως η Ευρώπη έχει διαθέσει το maximum τον πόρων που ήταν δυνατόν να διατεθούν και πως η πλήρης συμμετοχή τους είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα» σημειώνει ο κ. Ρεν σε σχετική του ανακοίνωση.
 
«Ενθαρρύνω όλους τους επενδυτές να συμμετάσχουν εθελοντικά» προσθέτει, τονίζοντας πως «η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο για τη διασφάλιση της μελλοντικής βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τελικά αποφασιστική συμβολή στη χρηματοοικονομική σταθερότητα σε όλη την Ευρωζώνη».
 
Στους απαισιόδοξους, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KFW, Ούλριχ Σρέντερ, που σύμφωνα με το Reuters, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο PSI μπορεί να είναι μικρότερη από το 60%, περίπτωση κατά την οποία, όπως είπε, θα υπήρχε ένα, κατά βάση μη ελεγχόμενο, πιστωτικό γεγονός.
 
Αβέβαιη παραμένει η έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων και για τον σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Ζαν Λεμιέρ. «Είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας», δήλωσε στη Monde, επισημαίνοντας πάντως πως «η επιτυχία της προσφοράς είναι προς το συμφέρον όλων».
 
Bloomberg: Τουλάχιστον 58% η συμμετοχή μέχρι στιγμής
 
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, «ναι» στη συμμετοχή στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους είχαν πει ιδιώτες ομολογιούχοι που διαθέτουν τουλάχιστον 58% (περίπου 120 δισ. ευρώ) των ελληνικών ομολόγων που μπορούν να ανταλλαγούν. Μεταξύ αυτών οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, οκτώ ασφαλιστικά Ταμεία και πάνω από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συμμετέχουν στη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε η Ελλάδα με κινητές αξίες ύψους 81 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 39,3% των 206 δισ. ευρώ του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές. Το IIF ανέβασε το ποσοστό αυτό στο 40,8% που σημαίνει 84 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η ΤτΕ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει και διαχειρίζεται ομόλογα ύψους 18 δις. ευρώ του Κοινού Ταμείου, ενώ περίπου 2,7 δις κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.