Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι 9 από τους 21 συλληφθέντες για την ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, το βράδυ του Σαββάτου (9/3) στην πλατεία Αριστοτέλους, που προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις.

Ads

Οι υπόλοιποι 12 είναι ανήλικοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφού τους παρέπεμψε προηγουμένως σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σε όλους τους συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ενηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή (πάλι με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει και άγνωστους δράστες οι οποίοι διώκονται για απειλή.

Ads

Οι εννέα κατηγορούμενοι, που παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, παραμένουν υπό κράτηση και θα οδηγηθούν αύριο, Δευτέρα, στα Δικαστήρια.

Τέλος, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εξετάζεται εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες εναντίον των γονιών των ανηλίκων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα στους 21 συλληφθέντες είναι εννέα Έλληνες και 12 αλλοδαποί (με καταγωγή από την Αλβανία και τη Γεωργία).

Στέλιος Αγγελούδης: Στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές

Την καταδίκη του για την ομοφοβική επίθεση ατόμων σε τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους το βράδυ του Σαββάτου εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές» είπε χαρακτηριστικά.

Μαρινάκης: «Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη»

«Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω», αναφέρει σε ανάρτηση του o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αποτροπιασμός»

«Αποτροπιασμός», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία «ανέβασε» το βίντεο από «τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης».

«Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον», υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας», προσθέτοντας: «Φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως».

Νοτοπούλου: «Έχουμε όλοι ευθύνη να δώσουμε τη μάχη»

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου υπογραμμίζει ότι «στην πόλη που γιορτάζει το φως του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, επικράτησε το σκοτάδι του φασισμού».

Θέτει ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας, καθώς το περιστατικό συνέβη λίγα μέτρα από το Α.Τ. και ξεκαθαρίζει «Δεν είμαστε παρατηρητές, είμαστε πολίτες. Έχουμε όλοι ευθύνη να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο σκοτάδι. »

Αναλυτικά:

Χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που γιορτάζει το φως του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, επικράτησε το σκοτάδι του φασισμού.

Δεκάδες νέοι άνθρωποι , ανενόχλητοι, επιτέθηκαν χθες βράδυ σε δυο διεμφυλικά άτομα ηλικίας 21 ετών τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο για γλιτώσουν τα χειρότερα.

«Καλλιεργείτε το σκοταδισμό και τη βία με τις αναχρονιστικές σας αντιλήψεις και την ανεπάρκειά σας» προειδοποιούσαμε τα στελέχη της ΝΔ στη δημόσια συζήτηση για το σχέδιο νόμου ισότητας στον γάμο.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις επιβεβαιωθήκαμε, μάλιστα με το χειρότερο τρόπο.

Το χθεσινό περιστατικό προκαλεί ντροπή και θλίψη.

Προμηνύει όσα έρχονται αν δεν δράσουμε άμεσα.

Πολύ σοβαρά τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας, καθώς το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από το Α.Τ και σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και παρόλα αυτά, στο πογκρόμ βίας, τα άτομα αυτά έδρασαν ανενόχλητα.

Μαζί, όλοι οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να υψώσουμε τείχος απέναντι στο φασισμό.

Να τελειώσουμε με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας, του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ της επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού είναι αδιαπραγμάτευτα.

Δεν είμαστε παρατηρητές, είμαστε πολίτες.

Έχουμε όλοι ευθύνη να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο σκοτάδι.

Χρηστίδης: «Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε»

«Οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες. Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε», τονίζει σε ανάρτησή του ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Παύλος Χρηστίδης.

ΚΚΕ: «Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή»

Το ΚΚΕ «καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον.

Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλικότητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της.

Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά», υπογραμμίζει σχόλιο του κόμματος.

Νέα Αριστερά: «Οι εικόνες σοκάρουν»

Καταδίκη για το περιστατικό και από τη Νέα Αριστερά η οποία ζητά άμεσα μέτρα για σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, αντιμετώπιση της νεανικής βίας, προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δημόσιο χώρο.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει «οι εικόνες από τη Θεσσαλονικη σοκάρουν: ένας όχλος επιτέθηκε σε δυο τρανς άτομα και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η τρανσφοβία και το μίσος για οτι θεωρείται «διαφορετικό» οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής. Τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονικη απαιτούν άμεσα μέτρα: για τη σεξουαλικη εκπαίδευση στα σχολεία, για την αντιμετωπιση της νεανικής βίας, για την προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εκεί κρίνεται. Στο δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και στο σεβασμό».

ΜέΡΑ25: «Για τα αίτια αυτής της επίθεσης ευθύνες έχουμε όλοι και όλες μας»

«Οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στη δημοσιότητα, και εμφανίζουν τον τρόπο με τον οποίο κυνηγήθηκαν τα δύο τρανς άτομα μας τρομάζει και μας εξοργίζει», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η άσχημη πτυχή μιας κοινωνίας που ταΐζεται με τρανσφοβία και ομοφοβία, με επιθέσεις εναντίον ευάλωτων ατόμων, που νιώθει ισχυρή όταν ποδοπατά τον αδύναμο, που γελάει με τον πόνο της άλλης. Για τα αίτια αυτής της επίθεσης ευθύνες έχουμε όλοι και όλες μας.

Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια φανέρωσε τις πραγματικές σκοταδιστικές απόψεις πολλών κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών. Σε μια χώρα που η ίδια η πολιτική ηγεσία την ώρα που αναγνωρίζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, επιτρέπει να στήνονται ρατσιστικές τηλεοπτικές συζητήσεις για να κρατήσει ικανοποιημένο όλο το ακροατήριο της, δυστυχώς δημιουργεί ρητορικές μίσους και αφήνει το περιθώριο σε τέτοια περιστατικά όπως το χθεσινό στη Θεσσαλονίκη.

Με όλη μας την ψυχή στεκόμαστε δίπλα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ευχόμαστε τα δύο νεαρά θύματα να είναι καλά. Απαιτούμε από την πολιτεία να φροντίσει ώστε να μην υπάρξει παραθυράκι να γλιτώσουν όσοι συνέβαλαν στο τρανσφοβικό λιντσάρισμα.

Για να μην υπάρξει ξανά άλλη τέτοια επίθεση χρειάζεται, από χθες, το Κράτος, συλλογικότητες και φορείς με αντικείμενο τα Ανθρώπινα και ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα, να προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ανάδειξη της ορατότητας και της ισότητας των τρανς και ομόφυλων ατόμων.

Αυτή η κοινωνία θα αλλάξει. Πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Για αυτούς/ες/@ θα παλέψουμε. Για να νικήσουμε τον ακροδεξιό λόγο, την μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό τους».

Συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους

Στη σκιά του ρατσιστικού περιστατικού μέλη της ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητας απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Χτες το βράδυ δύο αδέρφια μας, δύο κουήρ υποκείμενα, ενώ έκαναν τη βόλτα τους στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, δέχτηκαν επίθεση από όχλο άνω των 150 ατόμων. Τα άτομα αυτά ήταν κυρίως ανήλικα αγόρια που αράζουν στο σημείο. Ούτε οργανωμένοι φασίστες, ούτε οπαδοί.

Το περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα το ποσό βαθιά έχει σαπίσει ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας.

Τα παιδιά αυτά δεν έδρασαν μόνα τους. Οπλίστηκαν από τις ομοτρανσφοβικές απόψεις που αναπαράγονται στα σπίτια τους, στην τηλεόραση και το ίντερνετ. Κι έδρασαν με αυτό τον τρόπο αντανακλαστικά, όχι οργανωμένα. Τις ημέρες του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και λίγες εβδομάδες πριν το Europride.

Εμείς κατηγορούμε ευθέως κάθε άτομο που συμμετείχε σε αυτό το σκηνικό. Ενήλικο η ανήλικο. Οι μέρες που μας τραμπουκίζατε έχουν περάσει. Τώρα ο φόβος αλλάζει πλευρά.

Κατηγορούμε επιπλέον κάθε δημόσιο πρόσωπο, κάθε βουλευτή, κάθε δημοσιογράφο ή πανελίστα, κάθε σελέμπριτι και κάθε ιερέα που με αφορμή την ψήφιση του ομόφυλου γάμου χλεύασε εμάς, τις ταυτότητες μας, τις ζωές μας και τις αδερφές μας.

Απόψε στις 19.00 συγκέντρωση στο σημείο του περιστατικού (Πλατεία Αριστοτέλους με Λεωφόρο Νίκης). Έχουμε μόνο το ένα το άλλο.