Σήμερα Δευτέρα 22 Απριλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, γονείς και συλλογικότητες από τη συμπρωτεύουσα πραγματοποιούν διαμαρτυρία για να μη μπει λουλέτο στο 89ο Δημοτικό Σχολείο επί της οδού Νικολάου Μάνου στην Ανάληψη.

Ads

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους «ενώ υπάρχει πρόσφατη, του Νοεμβρίου του 2023, έκθεση τεχνικού ελέγχου των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης που δεν εγείρει κανένα θέμα στατικότητας, βύθισης, παραμόρφωσης και εν γένει επικινδυνότητας του κτηρίου, κυκλοφορούν φήμες περί εκπόνησης νέας –κατά παραγγελία και επείγουσας τεχνικής έκθεσης των ιδίων υπηρεσιών, που θα θέτει θέμα επικινδυνότητας του σχολείου χωρίς να έχει γίνει κάποια νεότερη μελέτη που να αναιρεί τα συμπεράσματα της προηγούμενης».

Οι γονείς και οι κηδεμόνες του σχολείου καταγγέλλουν παράλληλα την αβελτηρία της Πολιτείας, του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Θεσσαλονίκης που δεν αντικατέστησαν μέχρι σήμερα το λυόμενο και προσωρινό κτηριακό συγκρότημα της οδού Νικολάου Μάνου που κατασκευάστηκε το 1980, για να επιλύσει προσωρινές ανάγκες στέγασης του 89ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκη. «Δεν θα την πληρώσουν τα παιδιά μας με την άρον άρον διάλυση αυτού και την απορρόφηση του εξατάξιου σχολείου μας στα ήδη κορεσμένα με μαθητές σχολεία της περιοχής. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης που άφησε να αποχαρακτηρισθεί το οικόπεδο που ήταν προορισμένο να χτιστεί το νέο, σύγχρονο 89ο Δημοτικό Σχολείου επί της οδού Κίμωνος Βόγα, δεν μπορεί να κλείσει το σχολείο μας προτού να εξασφαλίσει και να ολοκληρώσει τη μεταφορά του σε άλλο σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα στη γειτονιά μας, στην Ανάληψη».

Η περίπτωση του συγκεκριμένου σχολείου όμως δεν είναι η μόνη. Οι γονείς αναφέρουν εκείνη του 5ου Λυκείου Θεσσαλονίκης που εδώ και δέκα χρόνια στεγάζονται στα «κουτιά» επί της οδού Μαρίας Κάλλας, περιμένοντας την ανακατασκευή του κτηρίου του 5ουΛυκείου Θεσσαλονίκης, που δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Υπενθυμίζουν επίσης τη διάλυση εν μία νυκτί του 12ου Δημοτικού σχολείου και την χωρίς κανένα σχεδιασμό και διαβούλευση απορρόφηση των μαθητών του στα όμορα δημοτικά σχολεία.

Ads

Η Νέα Αριστερά Ανατ. Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι ο δήμαρχος προεκλογικά δεσμευόταν για τα αντίθετα:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης- Νέα Αριστερά

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ 89ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στην έναρξη τα σχολικής χρονιάς, ο υποψήφιος τότε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Αγγελούδης, απευθυνόμενος σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς διακήρυσσε:

«Οι ευχές μας για καλή σχολική χρονιά συνοδεύονται από τη διαβεβαίωση πως η Αυτοδιοίκηση θα είναι δίπλα στη σχολική κοινότητα, ώστε να εξασφαλίζονται οι καλύτερες συνθήκες μάθησης και κοινωνικοποίησης για τα παιδιά μας…. Γνωρίζουμε πως η σημερινή κατάσταση των σχολικών υποδομών δυστυχώς δεν εξασφαλίζει τη πλήρη λειτουργικότητα σε πολλές σχολικές μονάδες. Δεσμευόμαστε ότι αυτό θα αλλάξει. Το σχολείο του αύριο οφείλει να είναι ένα σχολείο γνώσης και δημιουργίας, αξιών και δημοκρατίας, συμπερίληψης και αλληλεγγύης. Αυτό το όραμα θα υπηρετήσουμε».

Σήμερα 7 μήνες μετά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης,  αποκλειστικά  αρμόδιος για την σχολική στέγη, αντίθετα με τις εξαγγελίες του, μεθοδεύει το κλείσιμο σχολικών μονάδων στο πολύπαθο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου, μεταξύ των οποίων και το 89ο Δημοτικό σχολείο  επί της οδού Νικολάου Μάνου στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της  Ανάληψη .  Παρά το γεγονός ότι το Νοέμβριο του 2023, η αρμόδια επιτροπή του Δήμου κατέγραψε  ζημίες και προβλήματα στο υπάρχον κτήριο, τα οποία όμως δεν απέτρεψαν τη συνέχιση της λειτουργίας του , χωρίς ποτέ ο Δήμος να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης και συντήρησής του, σήμερα,  ο Δήμαρχος ανακάλυψε ότι  το οικόπεδο του σχολείου είναι χαρακτηρισμένος, ως κοινόχρηστος χώρος και  επομένως  στο οικόπεδο αυτό, δεν είναι δυνατή η ανέγερση νέου  σχολικού κτηρίου για τη στέγαση του 89ο Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.  Για την αντιμετώπιση αυτής της νέας  «ανακάλυψης» του Δήμου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προτείνει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας το διαμοιρασμό των μαθητών σε ήδη  κορεσμένα  σχολεία της περιοχής, χωρίς καμία πρόθεση αποχαρακτηρισμού  του υπάρχοντος οικοπέδου και τη διάθεσή του για την ανέγερση του νέου 89ου Δημοτικού Σχολείου, που συνιστά πάγιο και αγωνιώδες αίτημα των κατοίκων της περιοχής, η ζωή των οποίων είναι άρρηκτα  συνδεδεμένη με το σχολείο των παιδιών τους.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

  • Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ να κάνει πράξη της εξαγγελίες του και ότι θα εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων του Δήμου Θεσσαλονίκης και να αναλάβει τις προβλεπόμενες νόμιμες πρωτοβουλίες και ενέργειες για την ανέγερση νέας σχολικής στέγης για το 89ο ΔΣ Θεσσαλονίκης, στο οικόπεδο που βρίσκεται σήμερα
  • Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ να στηρίξει την συνέχιση λειτουργίας του υπάρχοντος σχολείου, μέχρι την ολοκλήρωση του αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου και την σύνταξη και έγκριση μελέτης για την ανέγερση του νέου σχολικού κτηρίου, προχωρώντας, βάσει μελέτης των αρμοδίων υπηρεσιών,  στις εργασίες συντήρησης του υπάρχοντος κτηρίου, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στην αντίθετη περίπτωση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σε άμεση συνεργεία με το Υπουργείο Παιδείας, θα είναι συνυπεύθυνος για την διάλυση  ενός ακόμη Δημόσιου σχολείου, του 89ου ΔΣ Θεσσαλονίκης,  και την  συγχώνευσή του από άλλες σχολικές μονάδες της περιοχής,  αδιαφορώντας για  την εκπαίδευση όλων των παιδιών της περιοχής  χωρίς διακρίσεις , αλλά και την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.  Εκτός και αν το προεκλογικό όραμα του κ.Δημάρχου οτι «Το σχολείο του αύριο οφείλει να είναι ένα σχολείο γνώσης και δημιουργίας, αξιών και δημοκρατίας, συμπερίληψης και αλληλεγγύης»  περιορίζεται στις χθεσινές,  από κοινού εξαγγελίες του με τον Υπουργό Παιδείας κ.Πιερρακάκη,  για  την συμμετοχή του στο πρόγραμμα ψηφιοποίησης του σχολείου, αλλά χωρίς σχολική στέγη για την υλοποίηση της ζωντανής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Θεσσαλονίκη 18.04.2024

Ο σύλλογος μαζεύει υπογραφές και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα