Οπτική τεκμηρίωση του ολέθρου στον θεσσαλικό κάμπο συνιστά το βίντεο της Golden Movies όπου καταγράφονται οι σπαρακτικές εικόνες από πλημμυρισμένες φάρμες στη Λάρισα.

Ads

Νεκρά ζώα ανάμεσα σε άλλα που προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανά χωρίς καθαρό νερό και τροφή, ενώ τα πάντα είναι πλημμυρισμένα.

 

https://youtu.be/z_8NNfG17ps?si=nAcUgpXxpYrrCtmB

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, η συγκέντρωση και η αποτέφρωση των νεκρών ζώων αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα».

Ads

Στην ενημέρωση που έλαβε χώρα νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι μέχρι τις 09:00 το πρωί σήμερα, έχουν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ 38.000 νεκρά αιγοπρόβατα. Μέχρι εκείνη την ώρα, μόνο 15.750 κατάφερε να διαχειριστεί το υπουργείο μαζί με την περιφέρεια και τον δήμο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, όσον αφορά στα αιγοπρόβατα που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, η απομάκρυνσή τους είναι πιο δύσκολη λόγω των συνθηκών πρόσβασης.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ίδιος, η διαχείρισή τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες, γιατί η συνεχής υποχώρηση του φαινομένου δίνει σταδιακά μεγαλύτερη δυνατότητα εντοπισμού και πρόσβασης, και επειδή ενεργοποιούνται περισσότερα συνεργεία που συντονίζονται με την περιφέρεια και τους δήμους για να συμβάλουν στην διαδικασία.

Όσον αφορά στους χοίρους, ο αριθμός που έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ μέχρι την ώρα αναφοράς είναι 7.000 νεκρά ζώα. 3.600 ζώα έχουν διαχειριστεί τα συνεργεία μέχρι την ώρα αναφοράς και υπολογίζεται ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των δηλωθέντων.