Καμπανάκι κινδύνου για τη στατικότητα των κτηρίων στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία Daniel, κρούει ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

Ads

«Υπάρχει το φαινόμενο υποσκαφής των θεμελίων, δηλαδή όταν έχει φύγει το έδαφος κάτω από τα θεμέλια. Όμως υπάρχει περίπτωση να είναι σε ορισμένες περιοχές που μπορεί να εκδηλωθεί μία καθίζηση στο μέλλον χωρίς άλλη αιτία. Θέλει προσοχή, είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολα διαγνώσιμο» ανέφερε αρχικά στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Για το αποτέλεσμα ευθύνονται πολλά, μπορεί να είναι οι κακοτεχνίες, να μην ελήφθησαν υπόψη όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία, κατασκευαστικά προβλήματα» είπε για τις καταστροφές.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι πολλά κτίρια στην περιοχή «έχουν φτιαχτεί με σημαντικό ποσοστού αργίλου» ως συνδετικό κρίκο των τοίχων, καθώς το υλικό αυτή ήταν σε αφθονία.

Ads

«Ξέρουμε όλοι αυτό (σ.σ. ο άργιλος) είναι πολύ καλό συνδετικό, αποδίδει και στον σεισμό όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις βραχεί από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό χάνει την αντοχή του και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτίριο. Χάνει την αντοχή του. Μετά από καιρό θα αναδειχθούν πολλά προβλήματα στατικότητας. Για να συγκρατήσουμε τον κόσμο και να μην φύγει καλό είναι να μεταφερθούν σε γειτονικές όμορφες περιοχές. Για να μην φύγει ο κόσμος καλό είναι να μεταφερθούν σε γειτονικές περιοχές […] Να μετατρέψουμε την καταστροφή σε ευκαιρία» ανέφερε.