Επίσημος εορτασμός της «Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή.

Ads

Στην επικίνδυνη, παγκοσμίως, και ειδικά στην Ελλάδα, άνοδο της απήχησης της φασιστικής ρητορικής αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας, των τοπικών αρχών και των ισραηλιτικών – εβραϊκών οργανώσεων.

Ο επίσημος εορτασμός έγινε στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Ελευθερίας, όπου βρίσκεται και το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς σημείο όπου τον Μάρτιο του 1943 οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν τον Ιούλιο του 1942 εννιά χιλιάδες άρρενες Εβραίους, τους οποίους υπέβαλαν σε δημόσιο εξευτελισμό και έστειλαν πολλούς από αυτούς σε καταναγκαστική εργασία.

Ads

Το Μάρτιο του 1943 ακολούθησε η πρώτη απέλαση Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Άουσβιτς, όπου εξοντώθηκαν περίπου 50.000 Εβραίοι της πόλης (το 96% των Εβραίων κατοίκων της).

Η ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 2004, μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Η 27η Ιανουαρίου (1945) είναι η ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Αουσβιτς-Μπιρκενάου».

Τον εορτασμό στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης.