Θέμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης έγινε η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να εμβολιαστούν στελέχη της πριν τους υγειονομικούς.

Ads

Η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συνδυασμό με το επικοινωνιακό σόου έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και πλήθος αρνητικών σχολίων. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα εμβολιάζονταν συμβολικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί ώστε να σταλεί ένα μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού. Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα έχει εμβολιαστεί ένα πλήθος κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ με τη λίστα διαρκώς να αυξάνεται. 

Είναι χαρακτηριστικό πως στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών και στην θέση τους εμβολιάστηκαν ισάριθμοι κυβερνητικά στελέχη και κομματικοί «παρατρεχάμενοι», όπως κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Παναγιώτης Παπανικολάου. Αρνητικά σχόλια έχε προκαλέσει και ο εμβολιασμός της συζύγου του Κωστή Χατζηδάκη και πλαστικού χειρούργου, Πόπης Καλαϊτζή, την ώρα που άλλοι υγειονομικοί βλέπουν να αναβάλεται ο εμβολιασμός τους, καθώς στη λίστα προηγούνται «γαλάζια» στελέχη. 

Αλγεινή εντύπωση και στον διεθνή Τύπο

Η στάση των κυβερνητικών αξιωτούχων στην Ελλάδα έρχεται σε αντίθεση με τη στάση των ομολόγων τους στο εξωτερικό, που αναμένουν τη σειρά τους για το εμβόλιο έχοντας δώσει προτεραιότητα σε υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες. Το θέμα αναδεικνύεται πλέον και στον διεθνή Τύπο, καθώς έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Politico με τίτλο «Σφοδρές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοιού αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης πριν από γιατρούς», το οποίο αναφέρεται στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, καθώς προτεραιοποίησε, όπως είπε, τον εμβολιασμό των στελεχών της, ενώ οι γιατροί πρώτης γραμμής δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Ads

«Αυξάνεται η κριτική καθώς περισσότεροι από 100 υπουργοί, γενικοί γραμματείς και άλλοι πρόκειται να εμβολιαστούν» σημειώνεται στο άρθρο που παράλληλα αναφέρεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, σύμφωνα με το οποίο στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα δινόταν προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, και τέλος σε 45 αξιωματούχους που επιτελούν «κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης».

«Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, θα λάβουμε 429.000 δόσεις και περίπου 215.000 από τους συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν», δήλωσε ο Πέτσας. «Μεταξύ αυτών είναι 126 άτομα στην πρώτη γραμμή, απολύτως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της κυβέρνησης» αναφέρει το Politico μεταφέροντας τις δηλώσεις Πέτσα. «Αυτή η αποκάλυψη προκάλεσε κριτική από γιατρούς και πολιτικούς του κόμματος της αντιπολίτευσης» επισημαίνεται. Παράλληλα, το διεθνές μέσο αναφέρεται στην αποκάλυψη που έκανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, για ακύρωση προγραμματισμένων εμβολιασμών υγειονομικών με «άνωθεν εντολή» για να υλοποιηθεί εμβολιασμός «ισάριθμων υπουργών και παρατρεχάμενων» στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία».