Η βρετανική εφημερίδα Sun αποκαλύπτει ένα βίντεο στο οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ, σε ηλικία 7 ετών, χαιρετάει ναζιστικά υπό της οδηγίες του βασιλιά Εδουάρδου. Το φιλμ, διάρκειας 17 δευτερολέπτων, γυρίστηκε το 1933, τη χρονιά που ο αρχηγός των ναζί ανέβηκε στην εξουσία της Γερμανίας.

Ads

Ειδικότερα στο βίντεο εμφανίζονται ο μελλοντικός Βασιλιάς Εδουάρδος, ο οποίος μαθαίνει στις ανιψιές του την περίπου 7χρονη τότε νυν βασίλισσα Ελισάβετ, και την τρίχρονη αδελφή της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, πώς να χαιρετούν ναζιστικά.

Ο Εδουάρδος ανήλθε στο θρόνο στις 20 Ιανουαρίου του 1936, ωστόσο στο τέλος του ίδιου έτους αποχώρησε παραδίδοντας το στέμμα στον  αδελφό του Γεώργιο ΣΤ’, επειδή ήθελε να παντρευτεί την Αμερικανίδα Βάιολετ Ουάλας Ουώρφηλντ Σίμπσον, δύο φορές διαζευγμένη, η οποία δεν ήταν αποδεκτή ως βασίλισσα από τη βρετανική κοινωνία.

Στο βίντεο που έχει γυριστεί στους κήπους του Μπάλμοραλ, ενός βασιλικού πύργου στη Σκωτία, τα δύο κορίτσια ενθαρρύνονται από την μητέρα τους και τον Εδουάρδο, να χαιρετίσουν ναζιστικά. Η Sun στο πρωτοσέλιδό της, που δημοσιεύει και τη σχετική φωτογραφία, γράφει: «Their Royal Heilnesses», ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «Highness» (Υψηλότης) και τον ναζιστικό χαιρετισμό «Heil».

Οι σχέσεις του Εδουάρδου του 8ου με τους ναζί εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης στη Βρετανία. Ο Εδουάρδος συνάντησε τον Χίτλερ στη Γερμανία το 1937, ένα χρόνο αφότου είχε παραιτηθεί για να παντρευτεί την Σίμσον.

Ads

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η ταινία αυτή, που τραβήχτηκε πριν από οκτώ δεκαετίες και φαίνεται πως προέρχεται από το προσωπικό οικογενειακό αρχείο της Αυτής Μεγαλειότητας, αποκτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατ’ αυτό τον τρόπο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.