Στο περίφημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «η Φλογέρα του Βασιλιά», μια ολόκληρη κοινωνία υπνωτίζεται μπροστά στην ιδεοληψία του ηγεμόνα, και χρειάζεται ένα παιδί να φωνάξει αυτό που έβλεπαν όλοι μα κανείς δεν τολμούσε να πει: «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός!» Πολλοί βασιλιάδες πέρασαν από τότε και θα περάσουν κι άλλοι τόσοι.

Ads

Αλλά λίγες οι εποχές που ήταν τόσο γυμνός ο βασιλιάς και λίγα υπήρξαν τα γενναία παιδιά. Παιδιά που σήκωσαν φωνή απέναντι στη γύμνια της εξουσίας για να δεχθούν, σε κρυφή συνέχεια του παραμυθιού, την μήνη της. H Frances Farmer, φιγούρα ανάμεσα στον μύθο και στην πραγματικότητα που ήρθε στην επικαιρότητα μέσα από την βιογραφία του William Arnold και την ομώνυμη ταινία του G. Clifford με την J.Lang, είναι ένα από αυτά τα παιδιά.

Μας δίνει ραντεβού σε μια εποχή οριακή όπως η δική μας στο Θέατρο Παραμυθίας μέσα από το κείμενο και την ερμηνεία της Αλμπέρτας Τσομπανάκη και την σκηνοθετική προσέγγιση της Μαρίκας Θωμαδάκη.

Με αυτήν την αφορμή το Θέατρο Παραμυθιάς και… διοργανώνουν θεματική βραδιά στο Θέατρο Παραμυθίας για τις Αναπαραστάσεις των Γυναικών στην Τέχνη (κυρίως στο Θέατρο και στον Κινηματογράφο) και στην Κοινωνία, με στρογγυλό τραπέζι και 5λεπτες παρεμβάσεις των οργανώσεων.

Ads

image

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. μετά το πέρας  της τελευταίας παράστασης της σεζόν, η οποία θα πραγματοποιηθεί με ώρα έναρξης στις 6.30 με ειδικές προσφορές για τους/τις ενδιαφερόμενους/ες. 

Εισηγούνται οι: Αλμπέρτα Τσομπανάκη, ηθοποιός, θεατρολόγος, και Μαρίκα Θωμαδάκη, καθηγήτρια θεωρίας και σημειολογίας του θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συντονίζουν/παρεμβαίνουν οι Μαρίκα Θωμαδάκη και  Ελένη Καρασαββίδου. 

Παρεμβαίνει εκπρόσωπος του Φεμινιστικού Ιστότοπου το Μωβ και εκπρόσωποι οργανώσεων.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχουν βιντεοπροβολές με αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες.

Σας καλούμε να συμμετέχετε σε αυτήν την χρονική συγκυρία στην σημαντική αυτή προσπάθεια που θα αποπειραθεί να αντιπαρατάξει στην κυρίαρχη εικόνα τον δικό μας λόγο. Γιατί όπως έχει άλλωστε υποστηριχθεί από την κοινωνιολογία της λογοτεχνίας (Sarah Elizabeth Turner), αν η γυναικεία, (σχεδόν πάντα αυτοβιογραφική στο βάθος) γραφή αγγίζει βαθιά πολλούς ανθρώπους είναι γιατί  αποτελεί εργαλείο με το οποίο οι ανίσχυροι/ες μπορούν να αντιδράσουν αποκαλύπτοντας τα κενά της ανθρώπινης εμπειρίας που παραγνωρίζονται από την πολιτισμική ηγεμονία και τον 
«κυρίαρχο» λόγο. Αντιθέτως καταγράφει και αποκαλύπτει εμπειρίες που αποδομούν στερεότυπα και περιορισμούς.

Όπως έχει επισημανθεί ο τρόπος που οι γυναίκες κάνουν τέχνη ή την προσεγγίζουν, όταν φυσικά υπάρχει κοινωνική συνείδηση από πίσω, ξεπερνά τα αυτονόητα της κοινωνικοπολιτικής μα και καλλιτεχνικής ιεραρχίας με σκοπό να παρουσιάσει την ίδια παλιά αλλά διαρκώς καινούργια διαπίστωση του φεμινιστικού κινήματος ότι «το προσωπικό είναι πολιτικό και το
πολιτικό προσωπικό. Το πολύ προσωπικό γίνεται τέχνη».

Info

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ:  ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΗΝ HEDDA GABLER ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ FRANCES ΣΤΗΝ CAROL… ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚAΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ., ΚΥΡΙΑΚΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016, ΩΡΑ 8.00 μμ, Παραμυθιάς 27, Μεταξουργείο.

Τηλ. Επικοινωνίας 6997931557