Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης

Ads

Όταν μια κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, σταματά κάθε εκτελεστική λειτουργία, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη χθεσινή οριζόντια αλλαγή της ηγεσίας του στρατού. Ο ίδιος εκτιμά ότι ενδέχεται η εξέλιξη να απαντά στις ανάγκες προσαρμογής του ελληνικού στρατού στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείει το σενάριο του κομματικού ελέγχου των ένοπλων δυνάμεων ενόψει πιθανών πρόωρων εκλογών. Τονίζει δε πως όσο ο υπουργός Άμυνας δεν εξηγεί τα κριτήρια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, δικαιολογημένα συντηρούνται συνειρμοί που σχετίζονται με την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.

 
Πώς ερμηνεύετε τη χθεσινή καρατόμηση της στρατιωτικής ηγεσίας;
 
Η εξέλιξη «γεννά» τεράστια ερωτηματικά τα οποία μέχρι στιγμής ο υπουργός δεν έχει διευκρινίσει, ούτε καν διασκεδάσει. Είναι γνωστό πως όταν μία κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως σταματά κάθε διαδικασία (κοινοβουλευτικές επιτροπές, νομοσχέδια κ.ο.κ.), καθώς οι λειτουργίες της κυβέρνησης τελούν υπό αναστολή. Σε αυτό το μεταβατικό διάστημα, είναι αδιανόητο να θεσμοθετείται μια τόσο βαθιά αλλαγή στο στράτευμα.
 
Ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα του υπουργού Άμυνας;
 
Μπορεί να είναι πάρα πολλά. Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι ένα κριτήριο αποτελεί η προσαρμογή στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, με την έννοια ότι απαιτούνται καταλληλότερα πρόσωπα (περισσότερο τεχνοκράτες, ευέλικτοι, αναλώσιμοι κ.λπ) σε διάφορα επίπεδα. Ανάλογες αλλαγές σημειώθηκαν για παράδειγμα και στο στρατό της Γερμανίας. Ίσως με αυτόν τον τρόπο εξηγείται αυτή η εκτεταμένη, οριζόντια και σε βάθος, αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας η οποία δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Αναρωτιέται κανείς ποιος έλαβε αυτή την απόφαση: ο κ. Μπεγλίτης με τον υφυπουργό;
 
Κάποιοι συνδέουν την εξέλιξη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
 
Πράγματι, ο κομματικός έλεγχος είναι εξίσου ένα πιθανό σενάριο. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο είχε τοποθετηθεί από τη ΝΔ, ένα μήνα περίπου προτού η ίδια παραδώσει την εξουσία, και η ηγεσία η οποία τώρα αποχωρεί. Γεγονός το οποίο ομολογεί και η σφοδρή αντίδραση της ΝΔ στη χθεσινή καρατόμηση.
 
Πώς σχολιάζετε το σενάριο περί απειλής για το πολιτικό σύστημα εν μέσω ρευστότητας, το οποίο καλώς ή κακώς αιωρείται;
 
Θεωρώ αδιανόητο, στις σημερινές συνθήκες και σε αυτή τη συγκυρία, να έχει εμπλακεί αυτή η ηγεσία σε ανάλογους σχεδιασμούς. Όμως, ακόμη και αν κανείς το θεωρεί αδιανόητο, είναι λογική μια ανάλογη σκέψη, από τη στιγμή που δεν υπάρχει από τη μεριά του υπουργού μια εξήγηση. Μένουν ερωτηματικά στα οποία η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει.