Τους κραδασμούς στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης εν όψει της ψηφοφορίας των συμφωνηθέντων με την τρόικα στη Βουλή. Πιο καυτό μέχρι στιγμής αναδεικνύεται το θέμα του γάλακτος καθώς υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενη παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, ενώ ανησυχία προκαλούν και οι πρώτες τοποθετήσεις επίδοξων… ανταρτών «γαλάζιων» και «πράσινων» βουλευτών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος να συγκαλέσουν τις ΚΟ των κομμάτων τους την επόμενη εβδομάδα.
 

Ads

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να ψηφιστούν τα συμφωνηθέντα με την τροίκα χωρίς αιφνιδιασμούς. Σημειώνεται πάντως ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι γνωστές στους βουλευτές που έχουν αρχίσει να αντιδρούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση των τριών νομοσχεδίων αντί ενός στο πλαίσιο και της δήλωσης Βενιζέλου ότι «δεν θα εκβιάσουμε τους βουλευτές με νομοτεχνικά τεχνάσματα».
 
Αποφασισμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση φέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθώς αναγνωρίζει ως «αρνητικό» το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος.
 
Ο Μ. Χαρακόπουλος, σύμφωνα με το Βήμα, εκτιμά πως τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και άρα δεν μπορεί να δεχθεί μια τέτοια συμφωνία. «Θα περιμένω να τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την Παρασκευή και μετά θα τοποθετηθώ» φέρεται να δηλώνει προς τους συνομιλητές του.
 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τη συμφωνία για το γάλα, σε περίπτωση που είναι σε ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή, άφησε ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το φρέσκο γάλα των 11 ημερών είναι αρνητική και απαντώντας στο ερώτημα τι θα πράξει στη Βουλή είπε ότι «αν πάνε όλα μαζί σε ένα άρθρο στη Βουλή τότε θα το ψηφίσω».
 
Πιο… κάθετος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, δήλωσε στο πρωινό του ΑΝΤ1 ότι δεν θα ψηφίσει για το φρέσκο γάλα και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να φέρει η κυβέρνηση τη συμφωνία σε ένα άρθρο. Αντίθετος με τη συμφωνία για το γάλα είναι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για «εικονική διαπραγμάτευση» με την τρόικα στο θέμα του γάλακτος και κάνει λόγο για «προαποφασισμένο» αποτέλεσμα. Παράλληλα προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην κάνει το «μέγα πολιτικό και κοινοβουλευτικό ολίσθημα» να φέρει το θέμα σε νομοσχέδιο με ένα άρθρο «εκβιάζοντας» τους βουλευτές. 
 
Πονοκέφαλο στη Χαριλάου Τρικούπη δημιουργεί και η στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος επιφυλάσσεται γενικώς. Την Πέμπτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες είπε στον Γιάννη Στουρνάρα ότι πάντα στήριζε την εθνική προσπάθεια της χώρας, και ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει, αλλά σημείωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί του κειμένου συμφωνίας με την τρόικα, αφού αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή καθώς, όπως είπε, δεν είναι διαπραγματεύσιμες οι θέσεις του για τις τράπεζες.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως όχι απλώς δεν ανησυχούν για την κυβερνητική συνοχή, αλλά ευελπιστούν ότι στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο – σκούπα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ενισχυθεί. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι θα βρεθούν τα πολυδιαφημισμένα «μαξιλαράκια» και θα αλλάξει η εικόνα μιας παραπαίουσας κυβέρνησης λόγω της διανομής του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα (500 εκ ευρώ σε 1 εκ. πολίτες).