Η προειλημμένη και σχεδιασμένη απόφαση της Φώφης Γεννηματά για σύγκλιση του έκτακτου συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, μετά την παρέμβαση Παπανδρέου για τις Πρέσπες και τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου, δεν αποτελεί παρά την, επίσημη πλέον, αποδοχή της αρχής τους τέλους του Κινήματος. Εκτός αν διασπαστεί η ΔΗΜΑΡ…

Ads

«Η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Γι’ αυτό ο κ. Θεοχαρόπουλος ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής ομάδας» ανέφερε κατά τη σημερινή κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά, εξηγώντας γιατί έδειξε την πόρτα της εξόδου στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Έσπευσε ωστόσο να αφήσει ανοιχτή την πόρτα στο ίδιο το κόμμα, απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα για συμμετοχή στο Συνέδριο. «Απευθύνομαι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει πάντα ο κορμός αυτής της προσπάθειας για την μεγάλη κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ και πρωταγωνιστεί στην γέννηση του καινούργιου. Δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά απευθύνομαι και  στην ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ, τις Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία, την ΕΔΕΜ κι όλες τις ως τώρα συνιστώσες του Κινήματος» τόνισε η κ. Γεννηματά.   

Κι αυτό γιατί το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να μην έχει πολύ χρόνο στα χέρια του μέχρι τις εκλογές. Το Ποτάμι και ο Θεοδωράκης έφυγαν νωρίς, ο Θεοχαρόπουλος είτε διαγραμμένος είτε όχι είναι πρόεδρος άλλου κόμματος, και ο Παπανδρέου θέλει μεν να βρίσκεται στην επόμενη Βουλή αλλά έχει και την δύναμη και το όνομα για να επιβάλει εκείνος τους όρους. 

Ads

«Η απόφαση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι του κόμματος και όχι προσωπική», απάντησε η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της. Επίσης, αναφερθηκε και στο ζήτημα της βουλευτικής έδρας του Θανάση Θεοχαρόπουλου, την οποία ζήτησε για λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ πίσω, ο Σταμάτης Μαλέλης, λέγοντας πως «η απομάκρυνση Θεοχαρόπουλου έγινε μετά την άρνηση του να επιστρέψει την έδρα, την ώρα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα στο σύνολο της είχε διαφορετική θέση σε ένα κορυφαίο εθνικό θέμα». «Υπενθυμίζουμε ότι η παρουσία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη Βουλή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την κοινή εκλογική κάθοδο το 2015. Μέχρι τώρα δημόσια γνωρίζαμε από την απόφαση της Φώφης Γεννηματά ότι η διαγραφή έγινε εξαιτίας της απόφασης της ΔΗΜΑΡ για το ΝΑΙ. Τώρα έκπληκτοι ακούμε και την απαίτηση για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και από τη Βουλή!», σημειώσε η ΔΗΜΑΡ, καταλήγοντας με την παρατήρηση ότι «η ΔΗΜΑΡ πήρε μια καθαρή θέση σε ένα εθνικό θέμα αρχών. Αυτό φαίνεται ορισμένοι συνεχίζουν να μην το κατανοούν» και συνιστώντας «ψυχραιμία!».

Παρά την ανακοίνωση όμως ανοιχτό φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο διάσπασης και της ΔΗΜΑΡ. Συνέχιση της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με το Κίνημα Αλλαγής ζήτησαν με ανακοινώσεις τους τα στελέχη του κόμματος Θεόδωρος Μαργαρίτης και Γιώργος Μπουλμπασάκος. Ο κ. Μαργαρίτης στην ανακοίνωσή του διαμήνυσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μεν σε θετική κατεύθυνση, όμως κάνει λόγο για απόλυτη εργαλειοποίησή της από την κυβέρνηση και προτάσσει το “Παρών” και την αποχή ως επιλογές της ΔΗΜΑΡ για την ψήφισή της, ενώ ζητά και συνέχιση του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς με την συνεργασία ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ. Από την μεριά του, ο κ. Μπουλμπασάκος έκανε λόγο για οριακή πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, η απόφαση της οποίας οδήγησε στη ρίξη με το Κίνημα Αλλαγής και απευθύνει έκκληση ενότητας, στηρίζοντας το “παρών” για την ψηφοφορία της Συμφωνίας στην Βουλή και συνέχιση της προσπάθειας “για ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς μέσα από το ΚΙΝΑΛ”.

Την ίδια στιγμή, μετά τις «συνέπειες» που υπέστη από το ΚΙΝΑΛ για την επιλογή του να πει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, οι φήμες ήθελαν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο να… τον παίρνει το Ποτάμι, έτσι ώστε να μην μείνει πολιτικά άστεγος και παράλληλα το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη να μπορέσει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα, μετά την ανεξαρτητοποίηση Αμυρά και Ψαριανού. Ωστόσο εκείνος το διέψευσε σημειώνοντας ότι το κόμμα του διατηρεί καλές σχέσεις με το Ποτάμι, αλλά «αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», αργά χθες βράδυ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ίδιος σχολίασε και τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχουν αυτά». 

Το ερώτημα «με ποιους πάμε και ποιους θα αφήσουμε» φαίνεται, λοιπόν, να ταλανίζει όλο το πολιτικό φάσμα μετά τις ανακατατάξεις που πυροδότησε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Και μπορεί σήμερα η κ. Γεννηματά να δήλωσε πως το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται απέναντι και στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη, ωστόσο η διάλυση και απορρόφηση των κομματικών «συνιστωσών» του κινήματος– της ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου – και η υπαγωγή τους στον «ενιαίο φορέα» υπό την ηγεσία της, φαντάζει ουτοπία. Ειδικά με δεδομένο, ότι δεν μπορεί να έχει ενιαία στάση ούτε καν με τα ισχυρά εκ του ΠΑΣΟΚ στελέχη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, που ο μεν πρώτος ουδέποτε έκρυψε ότι όραμά του είναι η «επανάληψη» της συγκυβέρνησης Σαμαρά, ο δε δεύτερος – εκ των σημαιοφόρων του δόγματος της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ – έσπευσε να προαναγγείλει «εξαφάνιση» των διαφωνιών και των διαφωνούντων στη γραμμή… ΝΔ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από όλα αυτά το ΚΙΝΑΛ, χωρίς το πολιτικό πρόσχημα της σύμπραξης με τη ΔΗΜΑΡ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι πλέον μόνο παλαιό… αλλά και  συρρικνωμένο.