Τεράστιες είναι οι λίστες αναμονής για χειρουργείο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων στο ιατρικό προσωπικό που οδήγησαν στη δραματική μείωση των χειρουργικών αιθουσών.

Ads

Η επιμελήτρια Α’ Αγγελική Κρικρή, παιδοχειρουργός στο«Αγία Σοφία», περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Καθημερινή, αποκαλύπτοντας ότι από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου λειτουργούν για τις προγραμματισμένες επεμβάσεις μόνο οι δύο, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό για να ανοίξουν περισσότερες.

Πριν από την πανδημία στις δύο κλινικές χειρουργούνταν 25 με 30 τακτικά περιστατικά τον μήνα, ενώ πλέον χειρουργούνται 15 παιδιά σε μηνιαία βάση. Η ίδια, έχει στη δική της λίστα για χειρουργείο 160 παιδιά, με το τελευταίο παιδί να χειρουργείται σε… τέσσερα χρόνια.

«Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, αυτή τη στιγμή περιμένουν 160 παιδιά να χειρουργηθούν από εμένα. Κάνω ένα χειρουργείο την εβδομάδα, δηλαδή τέσσερα τον μήνα και περίπου 40 τον χρόνο. Το παιδί που είναι στην 160ή θέση θα χειρουργηθεί σε τέσσερα χρόνια», λέει στην «Καθημερινή» η κυρία Κρικρή.

Ads

«Χρειαζόμαστε γιατρούς σε όλα τα τμήματα και κυρίως σε κάποια που κινδυνεύουν να κλείσουν. Ενα από αυτά είναι το τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας του νοσοκομείου, το οποίο διενεργεί μοναδικές εξετάσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, καλύπτει τον ανοσογενετικό έλεγχο των νοσημάτων και κάνει τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας δοτών – ληπτών για τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Δεν έχουμε ακτινολόγους», συμπληρώνει. Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, σύμφωνα με την παιδοχειρούργο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η γιατρός που εργάζεται 20 χρόνια στο νοσοκομείο ζήτησε την πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού, σημειώνοντας ότι με το να γίνονται «μεμονωμένες προσλήψεις δύο τριών τεσσάρων ανθρώπων δε θα βελτιώσει την κατάσταση».

«Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν πληρότητα και μας στέλνουν παιδιά» δήλωσε και πρόσθεσε ότι αιτία γι’ αυτήν την κατάσταση είναι ότι «τόσο η πρωτοβάθμια κατάσταση δεν είναι σωστά χτισμένη και ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώσει ένα γιατρό». Όπως εξήγησε, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας «ο κόσμος έχει μάθει να περιμένει δύο χρόνια για να χειρουργηθεί το παιδί του και αν δεν μπορεί να περιμένει η νόσος αναγκάζεται να πληρώσει ιδιωτικά».

Όπως είπε, σχετικά, με την εκκαθάριση της λίστας πολλοί γονείς αναγκάστηκαν και χειρουργήθηκαν ιδιωτικά.«Η λίστα συνεχώς αυξάνεται χωρίς να μειώνεται. Χειρουργώ μια φορά το μήνα, 4 με 5 παιδιά» διευκρίνισε η παιδίατρος τονίζοντας ότι παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στα άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία.