«Μπερδεμένη» μοιάζει η κυβέρνηση αναφορικά με το ενδεχόμενο κλήσης του Κώστα Καραμανλή σε Επιτροπή της Βουλής που θα συζητήσει τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς την ώρα που ο Κωνσταντίνος Τασούλας το απέκλειε, ο Γιάννης Οικονόμου το άφηνε ορθάνοιχτο.

Ads

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε: «Για το θέμα του κυρίου Καραμανλή δεν μπορώ να σας απαντήσω. Ο κύριος Καραμανλής είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώ ότι στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που θα γίνει μία εκτεταμένη συζήτηση και ο ίδιος πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει τη δική του άποψη».

Επίσης, υπογράμμισε την υποχρέωση του προσωπικού πολιτικού της χώρας «να συμβάλλει γόνιμα και ορθά ώστε ο πολίτες να πάρουν τις απαιτούμενες απαντήσεις για το τραγικό δυστύχημα».

Αναφερόμενος στην «εξαφάνιση» του πρώην υπουργού Μεταφορών μετά την παραίτησή του, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε:

Ads

«Ο κύριος Καραμανλής έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη με την παραίτησή του. Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν σημαίνει ότι φταίνε οι προηγούμενοι και οι επόμενοι και όχι αυτός. Προφανώς και έχει αναλάβει τις ευθύνες του. Ο κύριοος Καραμανλής το επόμενο διάστημα θα επιλέξει κι αυτός να τοποθετηθεί».

Υπενθυμίζεται πάντως πως για την ερχόμενη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου και Παραγωγής της Βουλής (και όχι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) με επίκεντρο το πολύνεκρο δυστύχημα. Σε αυτήν, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την Διάσκεψη των Προέδρων, θα παρευρεθεί ο νέος υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ δεν προβλέπεται η κλήση του μέχρι πρότινος πολιτικού προϊστάμενου του υπουργείου, Κώστα Καραμανλή.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να μην διανοηθεί να κρύψει από τη Βουλή τον Καραμανλή και τους υφυπουργούς

Να μην διανοηθεί να «κρύψει» τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή τους υφυπουργούς κκ. Καραγιάννη και Παπαδόπουλο, καθώς και τον γγ του υπουργείου ίδιου κ. Ξιφαρά καλεί από τη μεριά του τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει εάν έστω και 15 ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, θα βρεθούν στη Βουλή «αυτοί που είχαν την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

«Η προσπάθεια συγκάλυψης των άμεσα εμπλεκομένων πίσω από τον “διοικητή” του υπουργείου κ. Γεραπετρίτη, που ούτε καν ορκίστηκε υπουργός, είναι προσβλητική για την Δημοκρατία, την αλήθεια και τις οικογένειες των θυμάτων» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Μετά την απόφαση για σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ένα ερώτημα απασχολεί την ελληνική κοινωνία:

Θα έρθουν έστω και τώρα, 15 ημέρες μετά, στη Βουλή για να απαντήσουν για τις ευθύνες τους αυτοί που είχαν την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία των ελληνικών σιδηροδρόμων τα τελευταία τέσσερα χρόνια;

Ο πρώην υπουργός κ. Καραμανλής, οι υφυπουργοί κ. Καραγιάννης και κ. Παπαδόπουλος, καθώς και  ο ΓΓ του υπουργείου κ. Ξιφαράς;

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην διανοηθεί να τους κρύψει.

Η προσπάθεια συγκάλυψης των άμεσα εμπλεκομένων πίσω από τον “διοικητή” του υπουργείου κ. Γεραπετρίτη, που ούτε καν ορκίστηκε υπουργός, είναι προσβλητική για την Δημοκρατία, την  αλήθεια και τις οικογένειες των θυμάτων».