Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, λίγες ώρες μετά την κατάθεση αιτήματος από τη Μαρία Καρυστιανού και τον Παύλο Ασλανίδη προς το προεδρείο της Βουλής για άρση της ασυλίας των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Ads

Η συζήτηση επί του πορίσματος θα λάβει χώρα με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών, κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους.

Επίσης θα μιλήσουν όσοι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να τοποθετηθούν καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Πάντως κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια η κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπηθεί σε υπουργικό επίπεδο.


Επί της διαδικασίας, στη συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών βουλευτών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 μέλη του κοινοβουλίου.

Ο πρώτος κύκλος των ομιλητών θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και τον ανεξάρτητο βουλευτή που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους, θα συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο, αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έχει εγκριθεί, αποδίδει ευθύνες στον ανθρώπινο παράγοντα κυρίως και στο ζήτημα της τήρησης του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως.

Ads

Στον αντίποδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα δικά τους πορίσματα καταλογίζουν και ποινικές ευθύνες, ζητώντας τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Καρυστιανού – Ασλανίδης ζητούν άρση ασυλίας Καραμανλή και Σπίρτζη

Στο αίτημα που κατέθεσαν η Μαρία Μαρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης αναφέρεται πως η συγκεκριμένη συνταγματική πρόβλεψη «παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή της έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις» των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Οι δύο γονείς σημειώνουν στο έγγραφο ότι «η παραπομπή της υπόθεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις εθνικές αρχές ήταν εξ αρχής βέβαιο ότι δεν θα τελεσφορούσε λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των πρώην υπουργών της για κανένα λόγο, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος είναι πλέον βουλευτής».