Αίτημα προς το προεδρείο της Βουλής απέστειλαν οι συγγενείς θυμάτων από την τραγωδία στα Τέμπη, η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης και ζητούν την άρση της ασυλίας των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, με βάση το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 και το νομικό επιχείρημα πως το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί ακόμα και του συντάγματος.

Ads

Συγκεκριμένα, μια ημέρα πριν συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ για την τραγωδία των Τεμπών, οι δύο γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, απέστειλαν την εν λόγω επιστολή προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων με την οποία ζητούν τη συμμόρφωση του ελληνικού Κοινοβουλίου με τις διατάξεις του ενωσιακού δικαίου.

Στο αίτημα που διατυπώνεται στην επιστολή, αναφέρεται πως η συγκεκριμένη συνταγματική πρόβλεψη «παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή της έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις» των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Οι δύο γονείς σημειώνουν στο έγγραφο ότι «η παραπομπή της υπόθεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις εθνικές αρχές ήταν εξ αρχής βέβαιο ότι δεν θα τελεσφορούσε λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των πρώην υπουργών της για κανένα λόγο, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος είναι πλέον βουλευτής».

Ads

«Συμφωνώ και επαυξάνω» δήλωσε στο documentonews.gr ο Χρήστος Σπίρτζης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στις 18/3, για τις ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» υποστήριξε ότι «Το θέμα των ευθυνών σε αυτό το δυστύχημα δεν μπορεί να είναι κομματικό».

«Για ποιο λόγο η επιτροπή δεν έκανε την δουλειά της, να ζητήσει εξηγήσεις από τους πολιτικά υπεύθυνους; Όλο το βάρος έχει πέσει σε δύο υπαλλήλους ενώ δεν φταίνε μόνο αυτοί», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες δικαστές να κάνουν την δουλειά τους».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη / Να αρθεί η βουλευτική ασυλία Καραμανλή – Να σταματήσει η συγκάλυψη