Για τα όσα είπε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, τα αιτήματα και τις ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη μίλησε η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023».

Ads

«Όλα τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου στάθηκαν στο πλευρό μας. Θέλαμε να παραμείνει ανοιχτή η καταγγελία. Ζητήσαμε να μας παραπέμψουν σε δυο επιτροπές. Επίσης θέλουμε να εξετάσει το θέμα σχετικά με τις παρεμβάσεις και τις παραλείψεις, αυτό είναι που μας καίει. Να μας επιτραπεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Στην Ελλάδα δεν μας επιτρέπεται να τους τιμωρήσουμε», ανέφερα αρχικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Το θέμα των ευθυνών σε αυτό το δυστύχημα δεν μπορεί να είναι κομματικό» τόνισε, λέγοντας πως «στο θέμα της απαξίωσης δεν μπορεί να υπάρχει κάτι κομματικό».

«Για ποιο λόγο η επιτροπή δεν έκανε την δουλειά της, να ζητήσει εξηγήσεις από τους πολιτικά υπεύθυνους; Όλο το βάρος έχει πέσει σε δύο υπαλλήλους ενώ δεν φταίνε μόνο αυτοί», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες δικαστές να κάνουν την δουλειά τους».

Ads

Όσον αφορά τις μελλοντικές της ενέργειες, είπε πως «Θα ετοιμάσουμε έναν ογκοδέστατο φάκελο και θα τον παραδώσουμε στην ευρωπαία εισαγγελέα».

Επίσης μίλησε για τις υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στο ψήφισμα, οι οποίες ανέρχονται σχεδόν σε 1,4 εκατομμύρια, υποστηρίζοντας ότι «το τραγικό του θέματος είναι η ανταπόκριση της Ελλάδας στις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν. Είναι ένα επιπλέον όπλο οι υπογραφές για εμάς για τις επόμενες κινήσεις μας».

«Εγώ από την αρχή μιλούσα για χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Το μόνο που μου έκανε εντύπωση πως οι βουλευτές παρόλο που υπάρχουν τόσα στοιχεία συνεχίζουν να επιμένουν στην προσπάθεια συγκάλυψης. Ελπίζω στο ψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν κάποια πράγματα».

«Ζητάμε κάτι το αυτονόητο, να παρεπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι, δεν θα έπρεπε να το ζητάμε, έπρεπε να είχε γίνει», πρόσθεσε.

«Οι βουλευτές παρά τα όσα έχουν βγει στο φως συνεχίζουν να εμμένουν στην προσπάθεια συγκάλυψης. Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια στην κυβέρνησή μας. Συνεχίζουμε να κάνουμε μόνοι μας την έρευνα, το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Θα προσπαθούμε να δικαιώσουμε τους ανθρώπους», τόνισε.