Σφίγγει ο εσωκομματικός κλοιός γύρω από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, προκειμένου να αναλάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα ανακόψουν τα κύματα κοινωνικής δυσαρέσκειας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λόγω της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.  Υπουργοί και βουλευτές, που έχουν στενή σχέση με το σύστημα Μητσοτάκη, στέλνουν σήματα πως η περίοδος πολιτικής κάλυψης του πρώην Υπουργού Μεταφορών, ουσιαστικά εκπνέει και πώς ο πρώην υπουργός πρέπει να παρουσιαστεί αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη.

Ads

Τα διαδοχικά αδειάσματα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αποτελεί «ατομική επιλογή και ατομικό δικαίωμα» όσον αφορά την άρση του άρθρου 86 για τον πρώην υπουργό, ενώ σημείωσε επίσης πως «κανένας δεν είναι α πριόρι ένοχος ή α πριόρι αθώος», σηματοδοτώντας, για πολλούς, το τέλος της ασπίδας προστασίας της κυβέρνησης προς τον κ. Καραμανλή.

Φλωρίδης: Στη θέση του Καραμανλή δεν θα έβαζα υποψηφιότητα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στα Τέμπη, είπε πως σε περίπτωση που είχε πολιτική ευθύνη, δεν θα έβαζε υποψηφιότητα στις εκλογές. Υπογράμμισε δε, ότι «υπάρχει η απαίτηση των συγγενών και της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει ‘’φως’’ στην υπόθεση». Τη σκυτάλη πήρε, λίγο αργότερα, ο βουλευτής Φίλιππος  Φόρτωμας (Blue Sky), που – απαντώντας σε σχετική ερώτηση – είπε πως προφανώς θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία στη θέση του Κώστα Αχ.  Καραμανλή.

Αίσθηση και πολλές συζητήσεις δε, προκάλεσε ότι ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης,  δήλωσε ότι θα είχε αυτοκτονήσει ανβρισκόταν στη θέση του πρώην υπουργού Μεταφορών. «Δεν θα άντεχα αν μου είχε συμβεί αυτό το πράγμα, είναι ξεκάθαρο» πρόσθεσε.  Ο Λευτέρης Κτιστάκης, μιλώντας στο Attica, δήλωσε πως και εκείνος θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία αν ήταν στη θέση του κ. Καραμανλή. Βουλευτής της Ν.Δ., που επίσης βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον Μητσοτάκη, παρέπεμψε (TVXS) στην περυσινή δήλωση του Θ. Ρουσσόπουλου ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό που είναι τραγωδία να γίνει κρίση δημοκρατίας».

Ads

Η πίεση των Δημοσκοπήσεων και Σπίρτζη

Την πίεση στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο ενέτεινε και το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων που αποτυπώνει τη μείωση των γαλάζιων ποσοστών, στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου καθώς και την συρρίκνωση της πρωθυπουργικής δημοτικότητας, λόγω και της μη απόδοσης ευθυνών για την ανείπωτη τραγωδία.

Ο δρόμος, παράλληλα, που άνοιξε ο Χρήστος Σπίρτζης – ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ.5 του Συντάγματος  για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του – αποτελεί πυξίδα και για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, σύμφωνα με μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Καραμανλής πρέπει να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης»

Σε αυτό το φόντο, το συμπέρασμα ότι «η Νέα Δημοκρατία μετά από ένα χρόνο φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κρύβει τις τεράστιες  ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών» αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και υπογραμμίζει ότι ο πρώην υπουργός «πρέπει να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι θα παραγραφούν οι ευθύνες που βαραίνουν το Μέγαρο Μαξίμου για την άθλια επιχείρηση συγκάλυψης».

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, αφού αναφέρεται στις δηλώσεις υπουργών και «γαλάζιων» βουλευτών που στράφηκαν κατά του Κώστα Καραμανλή, τονίζει ότι το Μαξίμου έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τα κατασκευασμένα «παραμύθια» του κ. Γκρίνμπεργκ περί ανθρώπινου λάθους και ‘χρόνιων παθογενειών’, όπως προσχηματικά επανέλαβε και στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική. Υπό αυτό, το πρίσμα η αξιωματική αντιπολίτευση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει το έγκλημα» της συγκάλυψης, χωρίς συνέπειες».