Μειώνεται κι άλλο η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας στο 5,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο.

Ads

Τον περασμένο Ιούλιο, η απόσταση στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν στο 7,2%, ενώ η τελευταία δημοσκόπηση της MRB στις αρχές Νοεμβρίου κατέγραφε τη διαφορά στο 6,1%.

Όπως φαίνεται, ενισχύεται και το αντιΝΔ μέτωπο, καθώς στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41,6 % απάντησε ΝΔ και το 38% ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου,  η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 28,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1%. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 11,3% και στη συνέχεια ακολουθούν το ΚΚΕ (5,1%), Ελληνική Λύση (4,5%) και ΜεΡΑ25 (2,9%).

Ads

image

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39,3%, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 31,3%.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα είναι:

  • Πληθωρισμός/Ακρίβεια 58,6%
  • Υγεία/Περίθαλψη με 41,9%
  • Ανεργία με 34,9%

image

Στην ερώτηση «ποια είναι τα τρία σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές», το 68,8% απαντά πως είναι «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των τιμών», ενώ το 42,3 % «η ενίσχυση του εθνικού δημόσιου συστήματος υγείας» και το 40,8 «η προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Επίσης, οι λέξεις «Οργή» και «Φόβος» με ποσοστό 46,8% εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν οι «Παραίτηση/Απογοήτευση» με 35,5 % και η «Ελπίδα» με 26,6 %.

image

Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 61,2% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα» και το 11% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».
Όσο για το πώς οι πολίτες κρίνουν σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, το 61,6% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 9,2% απαντά «Πολύ καλή-καλή».

Για τις υποκλοπές, το 77,5% κρίνει το θέμα ως «Πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό», με ένα μικρό ποσοστό του 17,4% να δηλώνει ότι είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή ότι «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».

image

Η συντριπτική πλειοψηφία (73,3%) πιστεύει πως το θέμα της αύξησης των τιμών έχει περάσει το όριο της ακρίβειας και έχει μπει στο πεδίο της αισχροκέρδειας/κερδοσκοπίας. Επιπλέον, μεγάλη δυσκολία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του καταγράφει το 72,3% των πολιτών, με το 8,2% να δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί.

Για τον βαθμό αποτελεσματικότητας του μέτρου «το καλάθι του νοικοκυριού» στη συγκράτηση των τιμών, το 72,9% απαντά «όχι και τόσο αποτελεσματικό/καθόλου αποτελεσματικό».

image

image