Από τρία μηνύματα «σημαδεύτηκε» η επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Πρώτο: Ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα μεταμνημονιακή εποχή για την Ελλάδα με έμμεση συγγνώμη για τα λάθη και τα σκληρά μέτρα και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Δεύτερο: Υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της στον Αλέξη Τσίπρα για τη λύση. Τρίτο: Άδειασμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο Μακεδονικό και τον ισχυρισμό του περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ads

Η καγκελάριος της Γερμανίας αναχώρησε από την Αθήνα, μετά τις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή. Αρχικά έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τις έθεσε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας πως «οι ελληνικές απαιτήσεις είναι νομικώς ενεργές και θα διευθετηθούν στα διεθνή δικαστήρια». Η καγκελάριος απάντησε πως «είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα για όσα εγκλήματα έκαναν οι εθνικοσοσιαλιστές στη χώρα σας, και θα το κάνουμε». Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, όπου συνομίλησε με μαθητές και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

Τέλος, η Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι, χωρίς όμως να πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση. O Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ανέφερε πως μίλησε στην Μέρκελ για την αντίθεσή του στη Συμφωνία για το Μακεδονικό, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στον ισχυρισμό του περί ανταλλαγής της Συμφωνίας με τη μη περικοπή των συντάξεων, αν και πριν από τη συνάντηση πηγές της ΝΔ είχαν αφήσει να εννοηθεί πως η Μέρκελ δεν ήταν ειλικρινής όταν διέψευσε τη σύνδεση του ονοματολογικού με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Στην πολιτική διαχρονικά πολλά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται», σχολίασε στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της Μέρκελ σε δήλωση, που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης στην Αθήνα, υπογράμμισε πως εξήγησε με κάθε σαφήνεια στον πρόεδρο της ΝΔ πως η επίλυση του Μακεδονικού είναι προς όφελος όλων, ωστόσο, όπως σημειώνει, υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δήλωσε δε πως για αυτό το κρίσιμο ζήτημα για όλες τις πλευρές (ΠΓΔΜ, Ελλάδα και ΕΕ) στηρίζει τις ελπίδες της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Δεν ήμασταν ποτέ τόσο κοντά στην επίλυση αυτού του θέματος από ότι τώρα», σημείωσε. 

Την Πέμπτη, η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που προηγήθηκαν και τη νέα προοπτική στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τη συνεργασία στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα. Καλωσορίζοντας την καγκελάριο της Γερμανίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι κλείνει ένας δύσκολος κύκλος στις σχέσεις των δύο χωρών και αρχίζει μία πιο αισιόδοξη προοπτική. Εγκώμια στην Ελλάδα για όσα πέτυχε εξέφρασε και η Άγκελα Μέρκελ, αναγνωρίζοντας τη σκληρότητα των μέτρων που είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα και τη νέα εποχή που ξεκινά μετά το τέλος των μνημονίων.

Η Άνγκελα Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Αλέξη Τσίπρα για τη λύση στο ονοματολογικό, «άδειασε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την εν γένει στάση του στο Μακεδονικό, όσο και για τον ισχυρισμό του περί ανταλλαγής της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων. Ειδικότερα δήλωσε έκπληκτη με αυτους τους ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των ενεργειών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων».  Παράλληλα διεμήνυσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «η αντιπολίτευση πρέπει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ωστόσο σε θέματα πολύ μεγάλης εθνικής σημασίας προσπαθεί κανείς να βρει μια κοινή θέση».