Στην Αθήνα έφτασε η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα και έχει συνάντηση αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. (Διαβάστε επίσης: Μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας

Ads

«Σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα, που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων. «Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες, περάσαμε και από κοινού δύσκολες στιγμές και αντιθέσεις και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, όμως καταφέραμε να βρούμε στα πλαίσια αυτά και τις διαδικασίες που πάντοτε η Ευρώπη, μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς λύσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Και πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση».

Επισήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα σιγά-σιγά όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και, βεβαίως, μια δύναμη που προβάλλει πάντα την ανάγκη της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κοινό κίνδυνο της ανόδου των δυνάμεων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και παρατήρησε: «Βεβαίως έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και απέναντι σε αυτή ευρωπαϊκή πρόκληση πιστεύω και πάλι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα θα ψάξουν να βρούνε λύση». Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα «πως η επίσκεψη σας αυτή κλείνει έναν κύκλο δύσκολο στις σχέσεις των δύο χωρών και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική».

Ads

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι πέρασαν δύσκολα χρόνια, ωστόσο μετά από προσπάθειες ενισχύθηκε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Παραδέχθηκε, δε, ότι πέρασε δύσκολες στιγμές ο ελληνικός λαός, ενώ ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα κατάφερε παρά τις δυσκολίες, καθώς και για όσα προσφέρει.

«Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ήρθα πολύ ευχαρίστως εδώ για να μπορέσω να συζητήσω διάφορα θέματα μαζί σας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε: «Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο που καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να λύσουμε, να ασχοληθούμε με διαφορετικά προβλήματα, τα οποία είχαν κάποια στιγμή επικαιρότητα, είχαν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα». 

«Ο ελληνικός λαός πέρασε από μια πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεων μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά», σημείωσε. 

Ζωντανά η κοινή Συνέντευξη Τύπου 

* Η άφιξη της Μέρκελ

* Οι πρώτες δηλώσεις κατά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών αναμένονται λίγο μετά τις 19:30. Η καγκελάριος έδωσε το στίγμα της επίσκεψής της με δήλωση που πραγματοποίησε νωρίτερα, λίγο πριν την αναχώρησή της από το Βερολίνο. «Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο», δήλωσε στην Καθημερινή και πρόσθεσε: «Προσβλέπω με χαρά στην επίσκεψή μου στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς τόσο μέσω πλήθους διμερών σχέσεων όσο και ως εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας, αναγνωρίζει στη δήλωσή της ότι «τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα χρόνια στην Ελλάδα» για να σημειώσει, ωστόσο, ότι «η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα», επισημαίνοντας ότι «αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον». Τέλος, διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα στην πορεία της αυτή, μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία».

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ενόψει της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, το Βερολίνο έσπευσε να εκφράσει την υποστήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, «αδειάζοντας» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ισχυρισμό του περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με το Μακεδονικό. Στέλνοντας μήνυμα προς την αξιωματικής αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε: «Στηρίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν επιβεβαιώνω τη σύνδεση με άλλα, εντελώς ξένα θεματικά, πολιτικά ζητήματα».

Την Παρασκευή το μεσημέρι, η Καγκελάριος της Γερμανίας θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρεσβευτική κατοικία. Νωρίτερα, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Επίσης η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Αθηνών όπου θα συνομιλήσει με μαθητές.